Ájurvédikus fogyókúra

2014 március 20. | Szerző:

A tavaszi időszak nagyon jó egy fogyókúra elkezdésére vagy egy tisztító kúra kivitelezésére. Ebben a legtöbb táplálkozás irányzat egyetért. Az elkövetkezendő napokban ismertetek is néhányat, amihez valaha volt, van és lesz közöm, talán sokak hasznára válik.

Kortyolj naponta többször langyos vizet!

Kortyolj naponta többször langyos vizet!

Mivel most husmenets időszakban vagyunk, ezt próbálom egybekötni néhány kiló lefaragásával is, így elővettem a jógamestereimtől illetve a makrobiotikából tanult ötleteket.  A fogyókúrás részét én egy hónaposra terveztem, de az ájurvéda fogyókúrája azoknak is ajánlott, akik 2-3 hónap alatt nagyobb súlyfeleslegtől szeretnének tartósan megszabadulni (mondjuk havi 4-5 kg) és persze van hozzá akaraterejük is. Mert az étrend nem könnyű és maximum 3 hónapig követhető.
Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy ezúttal az alacsony energiaszintemet meghaladta ez az étrend, mivel éppen hogy belefogtam, egy komolyabb influ-ba keveredtem, családilag, amiből lassan két hete nem tudok kilábalni, közben baleset is ért, szóval a testem nem elég erős most a hús mellett a gabona elhagyására is, de az étrendet azért leírom.
Mi a lényege? Teljes vegetáriánus étrendet kell tartani, amiből el kell hagyni a hús mellett a tejtermékeket és a gabonaféléket is. Nincs vacsora sem. De ha megéhezne az ember, kevés leves, vagy aszalt gyümölcs magokkal, csipegetve oltja az éhséget.

Mit lehet akkor enni?

  • Zöldségféléket – könnyű (rántás és habarás nélkül) levesnek, főzeléknek elkészítve, tepsiben sütve, salátának

Itt néhány ötlet tőlem: gyógyító zen leves, nyári relax leves, korfui sült zöldségek, indiai egytál

  • Gyümölcsöt – frisset leginkább délelőtt, aszaltat estefelé (pár szemet), ha éhesek vagyunk.
  • hüvelyest  és olajos magvakat, csak kisebb mennyiségben

Mit ihatunk?

  • Meleg vizet, amit előzetesen legalább 10 percig forraltunk (így jobban beépül a sejtekbe), amikor már ihatóra hűlt, de még langyos, érdemes a nap folyamán többször kortyolni belőle, legalább fél óránként.
  • Gyógyteákat édesítés nélkül (Nagyon jó méregtelenítő hatású tea a gyermekláncfű, csalán és bodzavirág keveréke, egyenlő arányban.)
  • Gyömbéres vizet (ez is elősegíti a méreganyagok kiválasztását a szervezetből). Egy friss gyömbért pucolj meg, majd egy termoszban öntsd fel forró vízzel.

Fogyókúra után

Az ájurvédában a kicsari, amolyan gyógyító étel. Mert tisztít, táplál és könnyen emészthető. Ezt a diéta után (de lehet előtte is),  böjttörésként is fogyasztható, hogy helyrehozzuk a szervezet egyensúlyát, mert nem tesz jót, ha sokáig megvonjuk tőle a gabonát. Ajánlott kúraszerűen is fogyasztani 1-2 hétig.

Címkék: ,

Jógakonyha a maradékból: párolt zöldségek fűszeres szószban

2014 január 9. | Szerző:

Hús, hús, hús…hess. A maradék zöldségek újrahasznosítására mindig remek ötletnek tűnik elővenni néhány indiai vega receptet  és azt ráhúzni az aktuális konyhai készletre. Néhány szem burgonya, egy nagy maroknyi kelbimbo, és ugyanannyi karfiol, fél pritamin paprika. Fűszernek garam masala, kurkuma, koriander, fokhagyma, só, bors. Káposztából gyúrt fasírt hús helyett. Köleskásávál és szilva-körte csatnival.

 

Vegaindiai

Párolt zöldségek fűszeres szószban

Hozzávalók:   3-4 szem burgonya, egy nagy maroknyi kelbimbó, és ugyanannyi karfiol, fél pritamin paprika, 1-1 kiskanál garam masala, kurkuma, koriander, só, bors, 1 dl tejszín

 Vágjuk apróra a burgonyát, öntsük fel kevés vízzel, adjuk hozzá a megtisztított kelbimbót, a karfiolt (én fagyasztottat használtam), egy fél pritamin paprikát apró kockákra vágva. Fűszerezzük ízlés szerint (garam masala, só, bors, kurkuma, koriander) és pároljuk, addig, míg a zöldségek megpuhulnak. Ekkor öntsük hozzá a tejszínt, egyet forraljunk rajta és már kész is. Szórjunk rá kevés petrezselymet.

Köleskása: 1 bögre köles öntsünk fel 2 bögre vízzel, sózzuk és főzzük puhára.

Káposztafasírt: 4 maroknyi reszelt káposztát keverjünk össze 2 kanál hajdinaliszttel (vagy sárgaborsóliszt, vagy tönköly stb.), 1- 2 kanál kókusz olajjal és 1 kanál zsemlemorzsával. Formázzunk belőle golyókat (nem lesz szabályos, inkább tócsni jellegű) és kevés olajon süssük ki.

Szilvás-körte csatni: ez a kamrámból. (Receptjét még nem tettem fel, ehhez hasonlóan készült)

Vegaindiai 01

Címkék: ,

3 csatni a karácsonyi sült mellé

2013 december 22. | Szerző:

Imádom a csatnikat enni, főzni és ajándékozni. Enni, mert változatos és nem csak az indiai ételek étvágygerjesztője, de remekül passzol sült húsok mellé is. Ajándékozni, mert a környezetemben más nem igazán csinál ilyet.  És magamnak is, mert olyan jó, hogy be van spájzolva belőle három-négyféle is a kamrában.

Összeszedtem kedvenc publikált receptjeimet, hátha valaki kedvet kap hozzá, akár DIY ajándék gyanánt. Még elkészülhet!

 

Csipkebogyó chutney

 

Csipkebogyócsatni

450g csipkebogyó, 200 ml almabor ecet, 225g mazsola, áfonya vegyesen (de lehet csak mazsola is), 450g alma, hájától megtisztítva, feldarabolva, 2 kiskanálnyi reszelt gyömbér, 1 mokkáskanál őrölt kardamom, 1 kis darab csili, 225 g barna cukor, citrom, 1 evőkanál olaj

Előző nap:
Öntsük fel annyi vízzel a megtisztított csipkebogyót, amennyi ellepi. Forraljuk fel és gézzel kibélelt szűrőn csepegtessük le.
Másnap:
Csavarjuk jól ki belőle a levét, az utolsó cseppig! (Nem lesz túl sok elárulom. Nagyjából 2 dl.)
Ebből a nagy halmazból ki lehet válogatni néhány szebb, épp csipkebogyó héjat és majd a készülő csatnihoz adni.

Forrósítsunk fel 1 kanál olajat és pirítsuk meg rajta a csilit, adjuk hozzá a reszelt gyömbért, és az őrölt kardamomot. Az indiai konyhában ezt hívják csonsz késztésnek és minden hihetetlen rövid idő alatt (kb. 30 másodperc) lezajlik, nehogy a fűszerek megégjenek. Így viszont kinyerjük az aromátbelőlük . Most adjuk hozzá a feldarabolt almákat, az áfonyát, a barna cukrot az ecetet és gyakori kevergetés mellett főzzük puhára. A végefelé adjuk hozzá a csipkebogyólét.  Forraljuk össze és melegen öntsük üvegekbe.

Dunszt: újságpapírba csomagolni, és takarók alá bedugva, hagyni kihűlni.

 

Áfonyás, alma chutney

afonyaalmacsatni

Tavaly a Karácsonyi kollekció darabja volt, ajándéknak is szántam, illetve az ünnepi asztalra a pulykasült mellé.
Ezt az indiai ihletésű étvágygerjesztőt, akkor a makrobiotika “szabályai” szerint készítsem el, cukor helyett rizssziruppal és almaecettel. De mivel a rizsszirup nem mindenki számára elérhető (értsd: nem kapható mindenhol), nyugodtan beletehetünk 150-200 g barna nádcukrot!

Hozzávalók: 1 kiskanál kukorica olaj, 1 kg feldarabolt alma, 10 dkg aszalt áfonya, kb. 2/3 bögre rizsszirup 4 fej lila hagyma felszeletelve, 1 kiskanál reszelt gyömbér, csipetnyi fahéj, kb 0,5 dl almaecet.

1./ Egy csipetnyi olajon fonnyasszuk meg a hagymát, majd dobjuk rá az áfonya kivételételével az összes hozzávalót.
2./ Főzzük addig, amíg megpuhulnak, legalább 50 percig. Ekkor adjuk hozzá az áfonyát is. Főzzük még együtt vagy 15 percig. Ízesítsük kedvünkre, hogy kellemesen édes-savanykás ízt kapjunk.
3./ Még melegen töltsük sterilizált üvegekbe, és dunsztoljuk, így 6 hónapig biztosan eláll.

 

Narancsos, céklás chutney

Az idei év kedvence!

Céklacsatni 2

 

Hozzávalók:

(3 x 125 ml-es üveghez)

4 nagyobb cékla, 1 nagyobb alma (vagy 2 kisebb), 1 közepes vöröshagyma,1 narancs kifacsart leve, fél kiskanál őrölt fahéj, szegfűszeg, fél kiskanál koriandermag, 1,5 dl vörös borecet, 15 dkg kristálycukor, 5 dkg barna cukor

Hámozzuk meg a nyers céklákat és vágjuk fel gyufaszál vastagságúra.

Hámozzuk meg az almát és egy nagy lyukú reszelőn reszeljük át. Keverjük össze a céklát és az almát, majd adjuk hozzá az apróra vágott lila hagymát, öntsük hozzá a narancs kifacsart levét, és a vörösbor ecetet. Keverjük bele a cukrot, a fűszereket és egy óra alatt főzzük puhára.

Öntsük sterilizált üvegekbe, majd száraz dunsztba (újságpapírba csomagolni, majd takaróval lefedni) hagyjuk teljesen kihűlni.

Indiai kókusztejes csokipuding

2013 június 4. | Szerző:

vegancsokispud

 

Fázom. Valami csokisra, krémesre vágyom! Előkerül egy régi recept a (blog)fiókból. Ha már bűnösen édesszájú vagyok, ez legalább egészséges!

Ennél a csokis pudingnál az alap a kókusztej, édesítésnek rizsszirup, minél nagyobb kakaótartalmú étcsoki, fűszernek őrölt kardamom, és vanília esszencia. A végeredmény krémes és isteni 5 perces desszert tej, tojás és cukor nélkül!

A rizssziruptól pedig nem kell megijedni, szabadon helyettesíthető mézzel!

(És legközelebb már tényleg játszunk!)

Indiai kókusztejes csokipuding (vegan)

Hozzávalók:

  • 400 g kókusztejkonzerv,
  • 100 g étcsokoládé,
  • 4 evőkanál rizsszirup (vagy agave),
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő,
  • 1 kiskanál őrölt kardamom,
  • 1 kiskanál vaníliaesszencia.

1. Egy lábosba forraljuk fel a kókusztejet. Olvasszuk fel benne az étcsokoládét, adjuk hozzá a kukoricakeményítőt, a kardamomot és a vaniliát. Hagyjuk besűrűsödni és vegyük le a tűzről.
2. Turmixoljuk össze és töltsük tálkákba.
3. Tálalásig néhány órára tegyük hűtőszekrénybe.

vegancsokispud2

Szeretnél egy különleges ajándékot adni karácsonyra?

2012 december 18. | Szerző:

Persze, csak akkor, ha érdekli az illetőt a gasztronómia. Megjelent néhány remek könyv most a télen, ebből ajánlanék!

Az én kívánságlistámon idén két könyv állt (hátha Jézuska olvassa):

1.) Hémangi Dévi Dászi:Izek, imák, India
2.) River Cottage minden napra (imádom a fickót!)

…..Aztán Mikulás környékén csöngetett a postás és megérkezett Hémangi könyve. Együltő helyemben végig lapoztam, gyorsolvasással a bevezetőt és néhány izgalmasnak tűnő recepteket átolvastam. Majd a következő napokban újra és újra olvastam és olvastam és főztem is belőle.

Hémangi Dévi Dászi nagymamájától tanulta a főzés alapjait, rengeteg egyszerű, ám ízletes étel elkészítését. Közel húsz éve vegetáriánus, sokáig élt a somogyvámosi Krisna-völgyben, Közép-Európa egyik legnagyobb ökofalujában. Rendszeresen írja a Vegavarázs blogot, főzőtanfolyamokat tart és nemrég megjelent harmadik szakácskönyve, Ízek, imák, India címmel.

Praktikus könyv, alapos (már amennyire ez az adott oldalszámban ez lehetséges, persze),  remek receptekkel. Szabdzsik a kedvenceim, de nagy reményeket fűzök az édességekhez is!

A 108.hu oldalán most a karácsonyi vásárlásához kedvezmények is társulnak, szerintem még nem késő innen beszerezni. Végü lis egy jó kis indiai receptgyűjtemény minden háztartásban elkél, nem de?

Ázsia-fúzió

2012 november 22. | Szerző:

Néhány napja ismét nem eszem húst. Akik ismernek, tudják, hogy ilyenkor a makrobiotika, és/vagy az indiai konyha felé nyúlok.

(A makrobiotikusok most ne olvassák tovább.)

Maradtam az ázsiai földrészen, így a gombás táskát, amit az a kényszerhelyzet szült, hogy fel kellett már használnom a friss leveles tésztámat, szilva-körte csatnival és kínai jellegű zelleres rizstészta salátával tálaltam. Na ezt nevezem én fúziónak….de lehet, hogy kulináris káosz?

 

Gombás táska

Fél fej lila hagyma kevés olajon dinsztelve, 4 nagyobb darab csiperke gomba, feldarabolva, hagymára dobva, együtt párolva. Kevés fehérbort öntöttem alá  és oregánóval, csipetnyi sóval fűszereztem.

A tésztát kiterítettem 3 x 4 kockát vágtam belőle. Egy kanálnyi tölteléket az egyik sarkába halmoztam, felvert tojással bekentem a kockák széleit és a tésztát ráhajtottam. Így lett háromszög alakú. Tetejét is bekentem tojással és forró sütőben 15 percig sütöttem.

 

Kínai zelleres rizstészta saláta

A rizstészta előnye, hogy nem kell főzni, csak forró vízben áztatni, puhulásig.

Gyufaszálnyi méretre felvágtam 2 szál angol zellert(szárzellert) és a víztől lecsöpögtetett tésztához adtam. Lelocsoltam a szósszal.

Szósz: 1 kiskanál cukor, 1 dl hideg víz, 1 kiskanál rizsecet, néhány csepp szójaszósz.

 

Szilva-körte csatni

A nyár eleji befőzésemből való. Receptjét majd hamarosan felteszem!

Kókuszos halcurry

2007 március 18. | Szerző:

 

Lassan a lakosság azon kisebbik feléhez tartozom, akik még
egyáltalán nem jártak Indiába, és ahogy a mellettem cseperedő csöppséget elnézem,
még egy jó darabig nem is fogok. Mert vele még nem merek elindulni, nélküle meg
nem érdemes. (És persze nagyvonalúan hallgatok az úthoz szükséges anyagi
fedezetről, pontosabban ennek hiányáról.)

De sebaj, mert a nagyon jó, többnyire angol nyelvű
szakirodalom, és a blogtársak ezen irányú konyhai serénykedése mellett, már tanfolyam keretein belül
  is ismerkedhetünk az indiai gasztronómia bizonyos
irányzataival.

Elkészítése: ½ csésze kókuszreszeléket száraz serpenyőbe
megpörkölök. Ettől isteni kókuszos illóolajok szabadulnak fel. Ehhez hozzáadok
2 gerezd fokhagymát felaprítva, 3 kiskanálnyi chilit, 2 kiskanál koriandert, 1
kiskanál reszelt gyömbért, fél fej apróra vágott vöröshagymát és 1 evőkanál
tamarind pürét (lelőhelye Azsia bolt, vagy Culinaris), felöntöm 150 ml hideg vízzel
és összeturmixolom. 1,5 fej hagymát vajon megpárolok és hozzáöntöm a kókuszos
turmixot. Lassú tűzön főzöm, közben hozzáadok még egy kis doboz paradicsom
konzervet, 150 ml kókusztejet, curry por, és 1 evőkanál mézet.Főzöm, sűrítem.

Legvégül kockára vágott busafilét teszek bele.
(Természetesen tengeri halfilé is jó hozzá) és a hallal együtt úgy 15 percig
párolom. Akkor jó, amikor a mártás sűrű lesz a hal puha, fehér.Köretnek
aszaltgyümölcsös rizst adtam mellé.

Címkék:


Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!