Sajtos, oregánós stangli

2018 április 1. | Szerző:

A sok édesség után kifejezetten jól tud esni valami sós. Ez az alaprecept (egyenlő arányú túró, vaj, liszt) régi kedvencem, alkalmanként ízlés szerint variálom. Most oregánó és egy kevés maradék juhtúró került bele.   Nagyon szeretem ezt az alapreceptet, amit egyébként még évekkel ezelőtt hallottam egy  Kézműves vásáron egy beszélgetés során a Szabó Malom tulajdonosnőjétől Piroska nénitől. Nem kell hajtogatni, mint a pogácsát, csak begyúrni, kicsit hűteni és nyújtani. És aztán mikor milyen hangulatban van az ember, kerülhet bele mák, szezámmag,  juhtúró vagy zsírosabb gouda sajt.

Oregános stangli

 

Hozzávalók:

20 dkg liszt, 20 dkg vaj, 20 dkg túró, 1 kiskanál aprított, szárított oreganó ½ mokkás kanál, só, kb. 5 dkg juhtúró, + 3-4 evőkanál liszt a nyújtáshoz,

1 tojás a lekenéshez, kevés reszelt sajt

Gyúrjuk össze a lisztet a kockára vágott vajjal, majd adjuk hozzá a túrót és a juhtúrót is. Fűszerezzük sóval, oregnóval. Gyúrjuk össze egy gombóccá a tésztát és hűtőben pihentessük fél órát a hűtőben. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra és sütőpapírral béleljünk ki egy tepsit. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, kenjük le tojással és szórjuk meg reszelt sajttal. Szeleteljük a tésztát kb. 1 cm széles, 6-8 cm hosszú csíkokra. Tegyük sütőbe és kb. 20 perc alatt süssük készre.
Címkék: ,

Best of Húsvét: saláták

2018 március 30. | Szerző:

Egy ízletes sonka mellé gusztusos saláta is dukál. Olyan, amit könnyen összedobhat az ember lánya felhasználva a tavasz sláger zöldségeit. Retek, cékla, lila káposzta stb. Készítettem egy válogatást az elmúlt évek kedvenceiből, könnyen összedobható, egyszerű receptek következnek.  

Majonézes almás céklasaláta

Almás céklasaláta

 

Hozzávalók:

4 darab alma, 2 főtt cékla, 1 dl majonéz, 1 kiskanál citromlé, só, bors ízlés szerint, 1 kiskanál mustár, 1 dl tejföl vagy joghurt 1 kiskanál porcukor vagy méz A céklát vágjuk gyufaszál formára. Tisztítsuk meg az almákat, és reszeljük le. Egy tálba keverjük össze a porcukrot a citrom levével, mustárral, majonézzel, tejföllel vagy joghurttal. Ízesítsük sóval, borssal. Végül a reszelt almás céklát forgassuk össze a majonézes öntettel.

 

Szivárványsaláta

Szivárvány saláta

Hozzávalók:

2 sárgarépa lereszelve, 1 lila hagyma, felszeletelve, 1 maroknyi reszelt káposzta, 2 főtt burgonya, 1 csokor kapor

Keverjük össze a hozzávalókat és citromos, joghurtos öntettel tálaljuk.

 

Reteksavanyúság

 

Hozzávalók:

1 csokor retek, vékony szeletekre vágva, 80 ml almaecet, 80 ml víz, 2 gerezd fokhagyma, 1-2 kiskanál méz, 1 kiskanál só, tarka bors, kapor

Mossuk meg  és szeleteljük fel vékony karikákra a retket. Egy tálban keverjük össze az ecetet, a vízzel, mézzel és sóval forraljuk fel amíg a só és a méz felolvad. Tegyük félre hűlni. A retekszeleteket tegyük egy zárható üveg aljára, adjunk hozzá néhány szem borsot és folytassuk a rétegezést. Tegyünk az üvegbe kaport és fokhagymát. Öntsük rá az ecetes keveréket, hogy teljesen ellepje és hűtőbe tároljuk. Másnap már fogyasztható.


Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!