Best of Húsvét: saláták
2018 március 30. | Szerző: marmalade
Egy ízletes sonka mellé gusztusos saláta is dukál. Olyan, amit könnyen összedobhat az ember lánya felhasználva a tavasz sláger zöldségeit. Retek, cékla, lila káposzta stb. Készítettem egy válogatást az elmúlt évek kedvenceiből, könnyen összedobható, egyszerű receptek következnek.Majonézes almás céklasaláta
Hozzávalók:
4 darab alma, 2 főtt cékla, 1 dl majonéz, 1 kiskanál citromlé, só, bors ízlés szerint, 1 kiskanál mustár, 1 dl tejföl vagy joghurt 1 kiskanál porcukor vagy méz A céklát vágjuk gyufaszál formára. Tisztítsuk meg az almákat, és reszeljük le. Egy tálba keverjük össze a porcukrot a citrom levével, mustárral, majonézzel, tejföllel vagy joghurttal. Ízesítsük sóval, borssal. Végül a reszelt almás céklát forgassuk össze a majonézes öntettel.
Szivárványsaláta
Hozzávalók:
2 sárgarépa lereszelve, 1 lila hagyma, felszeletelve, 1 maroknyi reszelt káposzta, 2 főtt burgonya, 1 csokor kapor
Keverjük össze a hozzávalókat és citromos, joghurtos öntettel tálaljuk.
Reteksavanyúság

Hozzávalók:
1 csokor retek, vékony szeletekre vágva, 80 ml almaecet, 80 ml víz, 2 gerezd fokhagyma, 1-2 kiskanál méz, 1 kiskanál só, tarka bors, kapor
Mossuk meg és szeleteljük fel vékony karikákra a retket. Egy tálban keverjük össze az ecetet, a vízzel, mézzel és sóval forraljuk fel amíg a só és a méz felolvad. Tegyük félre hűlni. A retekszeleteket tegyük egy zárható üveg aljára, adjunk hozzá néhány szem borsot és folytassuk a rétegezést. Tegyünk az üvegbe kaport és fokhagymát. Öntsük rá az ecetes keveréket, hogy teljesen ellepje és hűtőbe tároljuk. Másnap már fogyasztható.
Sajtos, oregánós stangli
2018 április 1. | Szerző: marmalade
A sok édesség után kifejezetten jól tud esni valami sós. Ez az alaprecept (egyenlő arányú túró, vaj, liszt) régi kedvencem, alkalmanként ízlés szerint variálom. Most oregánó és egy kevés maradék juhtúró került bele.Oregános stangli
Hozzávalók:
20 dkg liszt, 20 dkg vaj, 20 dkg túró, 1 kiskanál aprított, szárított oreganó ½ mokkás kanál, só, kb. 5 dkg juhtúró, + 3-4 evőkanál liszt a nyújtáshoz,
1 tojás a lekenéshez, kevés reszelt sajt
Gyúrjuk össze a lisztet a kockára vágott vajjal, majd adjuk hozzá a túrót és a juhtúrót is. Fűszerezzük sóval, oregnóval. Gyúrjuk össze egy gombóccá a tésztát és hűtőben pihentessük fél órát a hűtőben. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra és sütőpapírral béleljünk ki egy tepsit. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, kenjük le tojással és szórjuk meg reszelt sajttal. Szeleteljük a tésztát kb. 1 cm széles, 6-8 cm hosszú csíkokra. Tegyük sütőbe és kb. 20 perc alatt süssük készre.Oldal ajánlása emailben
XHasonló bejegyzések: