Citromos tiramisu

2014 július 14. | Szerző:

Ez a süti mindig a napsütötte Itáliát idézi fel, szinte ott sétálok a citromfák árnyékában, a sziklás domboldalra épített házak között, és kikanyarodva a szűk utcákból előttem elterül az azúrkék tenger. Már csak egy csobbanás…Citrom, limoncello, mascarpone. Ez a mámor!

Citromos Tiramisu

Citromos tiramisu

A tiramisu számomra az egyszerűség dicsérete. Krémes, édes, könnyed, gyors és hűsítő. Mi  kell ebben a nagy melegben?

A klasszikus kávé-amaretto változatot itt a citromos-limoncellos szirup váltja le. És higgyétek el, nem lesz a süti hátrányára!

Citromos tiramisu

 

CitromosTiramisu1

Hozzávalók a krémhez :

  • 25 dkg mascarpone
  • 2,5 dl habtejszín
  • 1 kiskanál habfixáló
  • 3-4 evőkanál porcukor
  • 0,5 kisebb citrom leve
  • 2 evőkanál limoncello

A sziruphoz:

  • 2 dl víz
  • 4 dkg kristálycukor
  • 0,5 citrom leve
  • 0,7 dl limoncello

babapiskóta -kb. 20 db

Készítsünk citromos szirupot. Ehhez forraljuk fel a vizet a cukorral, majd facsarjuk bele a citrom felét és öntsük hozzá a limoncellót. Tegyük félre hűlni.

Verjük fel kemény habbá a tejszínt a a habfixálóval, majd a mascarponét keverjük össze a porcukorral. Dolgozzuk össze a két krémet és adjuk hozza a citrom kifacsart levét és a limoncellót.

Folpackkal béleljünk ki egy hosszúkás formát, kenjünk az aljára krém felét  (ez lesz majd legfelül), erre helyezzük rá a citromos szirupban megmártogatott babapiskótákat.  Kenjük meg a maradék krémmel végül helyezzünk rá újabb réteg szirupba mártott piskótát.

Hűtsük be 4-5 órára, még jobb, ja egy egész éjszakára.

CitromosTiramisu2

Gondolkodj rózsaszínben: Epres, joghurtos chiffon piskóta

2013 május 13. | Szerző:

Epresjoghurtoschiffon001

Látszólag amolyan nőcis süti, mert eléggé rózsaszín, de a pasik is jóízűen ettek belőle!  Beleértve az egyévesemet is, akinek ez volt az első édessége. (Igaz, csak egy mini adagnyi.); a  legszebb húszas éveit élő unokaöcsémet, aki felváltva kínálta magának egy kávékrémes piskótával (értsd egyik kézbe ez, másik kézbe az), és a Zuramat is, aki később rezignáltan jegyezte meg, hogy AZ, már elfogyott? El, hát,mivel én sem vontam meg magamtól eme finom falatokat: a chiffon-piskóta tésztája pedig olyan könnyed, rugalmas, puha,jaj nagyon rá vagyok ám kattanva!

 

Epres, joghurtos chiffon piskóta

Hozzávalók:

(A)
4 tojás sárgája, 25 g porcukor, 40 ml növényi olaj, 100 g epres joghurt (+epersűrítmény  5-6 eperből, teaszűrőn átpépesítve)

(B)

80 g liszt fél kiskanálnyi sütőporral elkeverve

(C)

4 tojásfehérje, 60 g porcukor

Epresjoghurtoschiffon002

Keverjük krémesre a tojássárgákat a cukorral, majd adjuk hozzá az olajat, a gyümölcsjoghurtot és a pépes epersűrítményt.(A)

Verjük fel nagyon kemény habbá a tojásfehérjéket. Közben adagoljuk hozzá a cukrot.(C)

Két-háromszori részletben keverjük bele a kemény tojáshabba az epres tojássárgás krémet, a lisztet szitálva (B), majd öntsük egy kisebb, sütőpapírral bélelt tepsibe (az enyém 20×20-as méretű)

170 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 30-35 percig.

Almás morzsás süti

2010 március 24. | Szerző:

 Ez a süti a „dobd össze gyorsan” kategóriából való, bár az almát elő kell párolni, a fahéjas morzsatetőt összedolgozni, de megéri. Finom, porhanyós a végeredmény.

Érdemes a műveletet az alma megpárolásával kezdeni, hogy amíg a morzsa és a tészta összeáll már ki is hűljön a gyümölcs.
Azután jöhet a morzsás rész, mert annak is kell egy ki idő a hűvösön. Legvégül  kevert piskóta alap.

Ime a recept:

Almás morzsás süti

Hozzávalók a tésztához:

  • 3 alma,
  • 3 evőkanál barnacukor
  • 60 ml víz
  • 200 g vaj
  • 150 g cukor
  • 2 tojás
  • 35 dkg liszt
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 180 ml tej

A fahéjas morzsához:

  • 120 g liszt
  • 3-4 kiskanál fahéj
  • 80 g puha vaj
  • 80 g barna cukor

Az almákat hámozd meg és vágd fel cikkre és a víz, 3 evőkanál cukor társaságában fedő alatt párold puhára. Amikor elkészült, tedd félre hűlni. Csepegtesd le.
 A fahéjas morzsához dolgozd össze a lisztet a fahéjjal, a puha vajjal és a cukorral. Formázd kis cipóvá és folpackba csomagolva tedd be a mélyhűtőbe 10-15 perce.

A tésztához a 200 g vajat elektromos habverővel keverd össze a cukorral, egyenként add hozzá a tojásokat, majd felváltva a sütőporral elkevert lisztet és a tejet.

Egy kerek (28 centis) tortaformát, vagy közepes brownie formát bélelj ki sütőpapírral és töltsd bele a masszát.
Fedd be a lecsepegtetett almaszeletekkel és nagy lyukú reszelőn reszeld rá a fahéjas tésztát.
180 fokos sütőben 40-45 perc alatt megsül.



Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!