Gondolkodj rózsaszínben: Epres, joghurtos chiffon piskóta
2013 május 13. | Szerző: marmalade
Látszólag amolyan nőcis süti, mert eléggé rózsaszín, de a pasik is jóízűen ettek belőle! Beleértve az egyévesemet is, akinek ez volt az első édessége. (Igaz, csak egy mini adagnyi.); a legszebb húszas éveit élő unokaöcsémet, aki felváltva kínálta magának egy kávékrémes piskótával (értsd egyik kézbe ez, másik kézbe az), és a Zuramat is, aki később rezignáltan jegyezte meg, hogy AZ, már elfogyott? El, hát,mivel én sem vontam meg magamtól eme finom falatokat: a chiffon-piskóta tésztája pedig olyan könnyed, rugalmas, puha,jaj nagyon rá vagyok ám kattanva!
Epres, joghurtos chiffon piskóta
Hozzávalók:
(A)
4 tojás sárgája, 25 g porcukor, 40 ml növényi olaj, 100 g epres joghurt (+epersűrítmény 5-6 eperből, teaszűrőn átpépesítve)
(B)
80 g liszt fél kiskanálnyi sütőporral elkeverve
(C)
4 tojásfehérje, 60 g porcukor
Keverjük krémesre a tojássárgákat a cukorral, majd adjuk hozzá az olajat, a gyümölcsjoghurtot és a pépes epersűrítményt.(A)
Verjük fel nagyon kemény habbá a tojásfehérjéket. Közben adagoljuk hozzá a cukrot.(C)
Két-háromszori részletben keverjük bele a kemény tojáshabba az epres tojássárgás krémet, a lisztet szitálva (B), majd öntsük egy kisebb, sütőpapírral bélelt tepsibe (az enyém 20×20-as méretű)
170 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 30-35 percig.
Almás morzsás süti
2010 március 24. | Szerző: marmalade
Ez a süti a „dobd össze gyorsan” kategóriából való, bár az almát elő kell párolni, a fahéjas morzsatetőt összedolgozni, de megéri. Finom, porhanyós a végeredmény.
Érdemes a műveletet az alma megpárolásával kezdeni, hogy amíg a morzsa és a tészta összeáll már ki is hűljön a gyümölcs.
Azután jöhet a morzsás rész, mert annak is kell egy ki idő a hűvösön. Legvégül kevert piskóta alap.
Ime a recept:
Almás morzsás süti
- 3 alma,
- 3 evőkanál barnacukor
- 60 ml víz
- 200 g vaj
- 150 g cukor
- 2 tojás
- 35 dkg liszt
- 1 kiskanál sütőpor
- 180 ml tej
A fahéjas morzsához:
- 120 g liszt
- 3-4 kiskanál fahéj
- 80 g puha vaj
- 80 g barna cukor
Az almákat hámozd meg és vágd fel cikkre és a víz, 3 evőkanál cukor társaságában fedő alatt párold puhára. Amikor elkészült, tedd félre hűlni. Csepegtesd le.
A fahéjas morzsához dolgozd össze a lisztet a fahéjjal, a puha vajjal és a cukorral. Formázd kis cipóvá és folpackba csomagolva tedd be a mélyhűtőbe 10-15 perce.
A tésztához a 200 g vajat elektromos habverővel keverd össze a cukorral, egyenként add hozzá a tojásokat, majd felváltva a sütőporral elkevert lisztet és a tejet.
Egy kerek (28 centis) tortaformát, vagy közepes brownie formát bélelj ki sütőpapírral és töltsd bele a masszát.
Fedd be a lecsepegtetett almaszeletekkel és nagy lyukú reszelőn reszeld rá a fahéjas tésztát.
180 fokos sütőben 40-45 perc alatt megsül.
Citromos tiramisu
2014 július 14. | Szerző: marmalade
Ez a süti mindig a napsütötte Itáliát idézi fel, szinte ott sétálok a citromfák árnyékában, a sziklás domboldalra épített házak között, és kikanyarodva a szűk utcákból előttem elterül az azúrkék tenger. Már csak egy csobbanás…Citrom, limoncello, mascarpone. Ez a mámor!
Citromos tiramisu
A tiramisu számomra az egyszerűség dicsérete. Krémes, édes, könnyed, gyors és hűsítő. Mi kell ebben a nagy melegben?
A klasszikus kávé-amaretto változatot itt a citromos-limoncellos szirup váltja le. És higgyétek el, nem lesz a süti hátrányára!
Citromos tiramisu
Hozzávalók a krémhez :
A sziruphoz:
babapiskóta -kb. 20 db
Készítsünk citromos szirupot. Ehhez forraljuk fel a vizet a cukorral, majd facsarjuk bele a citrom felét és öntsük hozzá a limoncellót. Tegyük félre hűlni.
Verjük fel kemény habbá a tejszínt a a habfixálóval, majd a mascarponét keverjük össze a porcukorral. Dolgozzuk össze a két krémet és adjuk hozza a citrom kifacsart levét és a limoncellót.
Folpackkal béleljünk ki egy hosszúkás formát, kenjünk az aljára krém felét (ez lesz majd legfelül), erre helyezzük rá a citromos szirupban megmártogatott babapiskótákat. Kenjük meg a maradék krémmel végül helyezzünk rá újabb réteg szirupba mártott piskótát.
Hűtsük be 4-5 órára, még jobb, ja egy egész éjszakára.
Oldal ajánlása emailben
XHasonló bejegyzések: