Málnás, kókuszos reggeli smoothie tál
2017 július 13. | Szerző: marmalade
Pontosan olyan, amilyennek hangzik. Nagyon kókuszos, nagyon gyümölcsös, igazi frissítő reggeli!

Mivel az energiaszintem napok óta mélyponton van (egy húzos vizsgaidőszak után nem is csoda), és a reggeli tejeskávé/ jegeskávé kombinációk sem oldják a problémát, ideje volt valami más után nézni.
Smoothie bowl. Turmixos tál, magyarul. Régen, de készült már máskor is itt: egy epres és egy mogyorós.
A málna idén ugyan aranyárban van a piacon, de a tálkába csak egy szűk maroknyi kell. Lássuk csak mi kell még bele? Kókusztej, banán, egy kevés agave, ez az alap, a többi pedig díszítés.
Hozzávalók 1 tálhoz:
1 banán, lehűtve
1 maroknyi fagyos málna
1/2 bögre kókusztej
1 mokkáskanál agave (elhagyható)
Ezeket turmixoljuk össze.

Tetejére: friss málna, friss áfonya, kókuszreszelék, kevés chia mag, és kevés tört pisztácia
Egyéjszakás zabkása
2016 július 9. | Szerző: marmalade
Nem tudom, ki hogy van vele, de még a ráérősebb nyári üzemmódra kapcsolva is jólesik amolyan villám reggeli.Íme a legújabb kedvencem! Izgalmas reggeli, amit előző este kell összeállítani, hogy az ízek összeérjenek. Míg a zabpehely egy éjszakán át lubickol a tejben (még jobb kókusztejjel, vagy mandulatejjel) kicsi kókuszreszelékkel, chia maggal, másnap reggelre már csak annyi teendőnk marad, hogy gyümölccsel megszórjuk.
Na jó most kakaóporral, sós mogyorókrémmel is felturbóztam.
Egyéjszakás zabkása kakaóval, sós mogyoróval,málnával
Hozzávalók:
- 1/2 bögre zabpehely
- 3/4 bögre tej (kókusz- vagy mandulatej)
- 1 kiskanál chia mag
- 2 kiskanál juharszirup
- 1/2 kiskanál keserű kakaópor
- 1/2 kiskanál sós mogyorókrém (peanut butter)
- málna
Egy kisebb befőttes üvegbe rétegezzük a következőket: zabpehely, chia meg, kókuszreszelék, keserű kakaópor. Keverjük össze és öntsük fel tejjel. Kanalazzuk bele a juharszirupot és a mogyorókrémet. Fedjük le és tegyük hűtőbe.
Másnap reggel adjuk hozzá a gyümölcsöt.
Jó étvágyat!
Egyszerű ribizlis, kekszes piskóta
2016 június 26. | Szerző: marmalade
Igazi nyári süti, könnyű állagú, izgalmas kekszmorzsás piskóta, valamilyen idény gyümölccsel. Most ribizli került bele. De cseresznye, meggy, áfonya, szeder is jól illik bele.
Mondhatnám azt is, hogy amolyan 10 perces süti, de ez nem a készítésére igaz, hanem arra a szomorú tényre, hogy nagyon eteti magát, (főleg egy kis frappéval, vanilia fagyival) és sajnos 10 perc alatt elfogy!
Hozzávalók:
10 dkg puha vaj, 10 dkg cukor, 3 egész tojás 7 dkg piskóta tallér megdarálva, 3 dkg liszt, 1 kiskanál szódabikarbóna, 1 bögre ribizli
A puha vajat keverjük krémesre a cukorral. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, majd adjuk hozzá a megdarált kekszet és forgassuk bele a szódabikarbónával elkevert lisztet.
Egy pite formát (kb.20 centis) kenjünk ki vajjal, majd kanalazzuk bele a masszát. Szórjuk meg ribizliszemekkel. Előmelegített sütőben süssük kb. 30 percig.
Ha egyszerű desszertre vágysz: Bundás almaszeletek
2015 október 15. | Szerző: marmalade
Egyszerűen imádnivaló, amint az alma meglapul a palacsintatésztában, fahéjas porcukorral a tetején. Hűvös időben nálunk is újra és újra előkerül ez a recept.
Mostanában cetlizős lettem. Receptjeimet, insirációkat, ötleteket, vagy akár ünnepi menüterveket papírcetlikre vetem. A papírok, hogy ne kallódjanak el, egy fémdobozba kerülnek, majd újabb és újabb dobozba. Így gyűlnek a dobozok és egyre nehezebb bármit is visszakeresni bennük. Ez a korábban megjelent isteni almás receptem is jó helyen lesz itt a blogon, hogy gyorsabban megtaláljam.
Bundás almaszeletek
Hozzávalók: 15 dkg liszt, 1 kiskanál sütőpor, 3 evőkanál cukor, 1 kiskanál fahéj, 1,5 dl tej, 2+2 dkg olvasztott vaj
2 tojás, 3-4 alma
Egy tálba keverjük össze a lisztet a sütőporral, cukorral és egy kevés fahéjjal. Egy másik edényben dolgozzuk össze a tojásokat a tejjel és 2 dkg megolvasztott vajjal, majd keverjük a liszthez.
Az almát hámozzuk meg, vágjuk ki magházukat. Szeleteljük kör alakúra és egyenként forgassuk meg a sűrű tésztába. Egy palacsintasütőben olvasszunk fel egy kanálnyi vajat és a bundás almákat süssük át mindkét oldalán.
Tálaljuk fahéjas porcukorral.
További almás receptek, mint ez az isteni pite, vagy ez a süti karamellizált almával, vagy csak egyszerűen szószként, melengető teaként.
5 perces szilvás, barackos lepény
2015 szeptember 19. | Szerző: marmalade
Egykori németországi rokonlátogatások hangulatát idéz fel számomra ez a süti, a délutáni kávézás mellé ettünk ehhez hasonló vajas, gyümölcsös kucheneket.
Itthon folytatódik a maradékok felélése, egy kis barack, egy kis szilva, amit nagy lelkesen lekvárkészítéséhez vettem már lassan egy hete, de a lekvár még nem rotyog, a szilva meg egyre csak fogy, és kb 5 perc, amit a tészta kikeverésére fordítottam. Ezen a héten valahogy az idő iszonyúan felértékelődött számomra, a konyhában is előnyben részesítettem a gyors fogásokat. Szóval 5 perc, a többit pedig a sütő végzi.
Egy korábbi fahéjas, meggyes receptet itt olvashattok:
Szilvás barackos lepény
Hozzávalók:
15 dkg puha vaj,
15 dkg cukor
3 tojás
10 dkg liszt
1 kiskanál sütőpor
5 dkg darált mandula
néhány szem idény gyümölcs: őszibarack, szilva cikkekre felszeletelve
A puha vajat keverjük ki a cukorral. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, majd szitáljuk bele a sütőporos lisztet. Szórjuk bele a darált mandulát.
Vajjal kenjünk ki egy pite-sütőtálat (kb 22 centis átmérőjű), hintsük meg liszttel és kanalazzuk bele a masszát.
Fektessük el a tetején körbe a gyümölcsöket, szórjunk rá barna cukrot és tegyük be előmelegített sütőbe.
Kb. 180 fokon süssük 30 percig.
Az ellenállhatatlan epres-kókuszos smoothie bowl
2015 április 13. | Szerző: marmalade
Kicsit rózsaszín lett ugyan, de kellően epres, pikánsan kókuszos, megfelelően édes és tele egészséges alapanyagokkal. Egy újabb smoothie a tálban.
A múltkori földimogyorós csokis reggeli tálat mi felnőttek nagyon imádtuk, a gyerekeknél viszont ez a rózsaszín verzió volt a nyerő. Sulis lányom meg is jegyezte, hogy nyammi…és ez már jelent valamit!
Epres-kókuszos smoothie bowl
Hozzávalók 2 nagy tálhoz:
- 2 érett, hűtőbe tárolt banán
- 2.3 kiskanál juharszirup, vagy méz
- 1 bögre (2,5 dl) kókusztej (vagy natúr joghurt)
- 5-6 db érett eper
- 1 kiskanál barna köles liszt
- 1 kiskanál lenmag őrlemény (esetleg zabkorpa, búzakorpa)
Dobjuk turmix gépbe a smoothie hozzávalóit: a banánt, a kókusztejet, az epret, a juharszirupot, a barna köles lisztet, és a lenmag őrleményt. Pépesítsük össze, ha túl sűrű lenne nyugodtan öntsünk még hozzá egy kevés kókusztejet és töltsük tálkába.
Feltétnek:
kókuszreszelék, banánszelet, eperszelet, chia mag
Smoothie a tálban, mint a legújabb egészséges reggeli trend?
2015 április 7. | Szerző: marmalade
Az egészségtudatos blogok világában egy újfajta reggeli fogás söpört végig az elmúlt évben, ez a smoothie bowl, azaz egy sűrű turmix növényi tejjel (vagy joghurttal, esetleg tejjel) és jeges gyümölccsel krémesítve, különböző feltétekkel gazdagon megszórva és a kásához hasonlóan tálkában felszolgálva.
Népszerű, mert egészséges, tápláló, könnyen emészthető, tele lehet pakolni friss vagy aszalt gyümölcsökkel, magvakkal, úgynevezett szuper élelmiszerekkel (chia mag, goji, kendermag stb.), nincs benne cukor, csak valamilyen natúr édesítő (általában datolya, esetleg juharszirup)….és rendkívül finom.
Az én változatom desszertnek sem lett volna utolsó, a földimogyorókrém (házi) és a kakaó izgalmassá teszi, a banán és a datolya meg a natúr édesítésről gondoskodik.
Földimogyorós, kakaós smoothie bowl
Hozzávalók 2 tálhoz:
1 érett, kissé fagyos (hűtőbe tett) banán
2 kiskanál földimogyorókrém (natúr)
3 óriás datolya (előzőleg forró vízben áztatva, hogy puhuljon)
1 bögre (2,5 dl) tej (lehet valamilyen növényi tej is, vagy joghurt)
1 kiskanál chia meg (vagy barna köles liszt, esetleg lenmag, zabkorpa stb., épp mi van otthon)
Áztassuk be a datolyát forró vízben, majd szedjük ki a magját. Dobjuk egy turmix gépbe a datolyát, adjuk hozzá a fagyos banánt, a tejet, a chia magot és a földimogyoró krémet és turmixoljuk alaposan össze. Öntsük tálkába és dekoráljuk.
Feltétnek:
banánszeletek, áfonya, kókuszreszelék, mogyoródarabok, földimogyorókrém
A saláta lelke a dresszing!
2015 március 3. | Szerző: marmalade
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de ahogy egyre többet süt a nap, egyre inkább vágyom salátákra. Nekem ez a tavasz hírnöke. Persze nem mindegy, hogy miből áll össze az a saláta, ez a tál még amolyan átmeneti a télből a tavaszba, kevés idényzöldséggel, inkább az öntetre helyezve a hangsúlyt. Került bele saláta-mix, koktél paradicsom, mandarin, dió és mazsola, kevés sült hús, igazi kímélő fogás.
Ha ma csinálnám, avokádót is tennék hozzá, egyre jobban a rajongója vagyok… (jönnek majd ilyen receptek is.)
Mákos dresszing
Az öntethez egy korábbi nlc-cikkhez kreált mákos receptemet dolgoztam át, tofuval vegánosítva a majonézt.(tofu, citromlé, olaj). Ehhez kevertem fél mandarin levét, egy mokkáskanál mustárt és két kiskanál darált mákot. (Akik nincsenek reformkonyhán 1 deci majonézt és 2-3 kanál joghurtot dolgozzanak össze a mákkal, mustárral, mandarin levével!)
Délutáni süti: krémsajtos, áfonyás torta
2015 január 8. | Szerző: marmalade
Egy kis sütemény uzsonnára, igazán jó találmány, főleg habos kakaóval, vagy aromás teával lehörpintve. Ez amolyan univerzális süti, ízletes piskóta, áfonyával és krémsajtos rétegezéssel, amit akár időspórolás miatt el is hagyhatunk, de szerintem jót tesz neki! A gyerekek imádták, én meg őket nézni, ahogy, rácuppantak.
Az alap amolyan egyensúly tészta, ugyanannyi liszt, cukor, vaj van benne, így nem olyan könnyed, mint a klasszikus piskóta, de legalább olyan finom!
Hozzávalók: 22 dkg vaj, 22 dkg cukor, 22 dkg liszt, 1 kiskanál sütőpor, 4 tojás, 1 kis doboz joghurt, fél narancs leve, 100 g fagyasztott áfonya
A krémhez: 25 dkg krémsajt, 100 g puha vaj, 3-4 evőkanál porcukor (ízlés szerint), fél narancs leve
A tortához robotgép segítségével keverjük össze a vajat a cukorral, egyenként adjuk hozzá a tojásokat, majd szitáljuk bele a lisztet. Lazítsuk joghurttal és a narancs kifacsart levével. Töltsük a fele masszát egy 20 centis tortaformába, szórjuk meg a fele áfonyával és kb. 20 perc alatt süssük készre. (nayjából. 170 fokon.)
Amikor elkészült, kis pihentetés után vegyük ki a formából és tegyük félre. Süssünk a maradék masszából egy másik piskótát is, de ne felejtsük el ezt is áfonyával megszórni.
20 perc alatt süssük készre.
Közben jöhet a krém: ehhez a puha vajat keverjük össze a porcukorral, majd a krémsajttal és legvégül adjuk hozzá a narancs kifacsart levét is.
A piskótákat rétegezzük a krémmel, hogy egy kevés maradjon az oldalára és a tetejére is. Díszíthetjük szeletelt mandulával, kandírozott naranccsal. Az utóbbi szerintem mehet a krémjébe is, legközelebb teszek én is még egy keveset bele.
Áfonyás muffin, miért is ne?
2018 július 27. | Szerző: marmalade
A piacon áfonya dömping van, bár nem olcsó az ára. Rengeteg izgalmas dolgot lehet belőle csinálni. Az áfonyás muffin ezek közül a legegyszerűbb dolog, amely régóta a klasszikus bögrés sütik kategóriájába tartozik. A recept pedig nagyon egyszerű. Reggelire kiváló alternatíva!
Áfonyás muffin bögrésen
Hozzávalók 10 db közepes muffinhoz
1 és fél bögre (2,5 decis) liszt
1 bögre lágy barna cukor
1 kiskanál sütőpor
1/2 kiskanál szódabikarbóna
1 tojás
1/3 bögre (kb 80 ml) növényi olaj
1 bögre joghurt
1/2 bögre friss áfonya
Klasszikus módon keverjük össze először a száraz hozzávalókat: a lisztet, a barna cukrot, a sütőport, szóda bikarbónát.
Egy másik edényben keverjük el a tojást, az olajat és a joghurtot.
Dolgozzuk össze a lisztes anyagot a nedves hozzávalókkal. Lazán, nem túlkeverve. Szórjuk meg friss áfonyával és forgassuk bele a masszába.
A formákat béleljük ki papírkosárral és kétharmad részéig kanalazzuk bele a masszát.
Előmelegített sütőben, kb. 180 fokon süssük kb. 20-25 percig.
Oldal ajánlása emailben
XHasonló bejegyzések: