Klasszikus zöldborsófőzelék
2014 június 17. | Szerző: marmalade
Most hogy kitört a nyári vakáció, két gyerek (egy bölcsis és egy iskolás) ebédjéről kellene átgondoltan gondoskodni. Ami nem mindig egyszerű a délelőtti csavargások, játszóterezések közepette. Általában valami gyors megoldás kell, és az sem mindegy, hogy mit, mert míg a kicsi mindenevő, a nagynál örülünk, ha eszik! A mai túrógombócot is az egyik ette kétpofára, a másik csak széttúrta. Amúgy, ha rajtuk múlna tésztát ennének tésztával, ami azért mégse járja, úgyhogy heti 2-3 főzeléket próbálok majd beiktatni. A zöldborsófőzelék szerencsére kompromisszumos kedvenc, édeskés ízét minden gyerek imádja, és milyen jó móka a zsenge zöldborsókat kézzel kihalászni !(egy totyogós szemszögéből)
A főzeléknél nagy dilemám, hogy rántsam, vagy ne rántsam, és mi van a habarással? Ha rántom, akkor próbálok teljeskiőrlésű lisztet, vagy hajdina-, csicseriborsólisztet belekeverni. De ezt most nem rántottam, csak kukoricaliszttel sűrítettem.
Klasszikus zöldborsófőzelék
Hozzávalók:
60 dkg fejtett zöldborsó
1 evőkanál repce olaj
1 kis fej vöröshagyma
1 csomó petrezselyem
2 kiskanál házi vegeta
1 késhegynyi, nem csípős pirospaprika őrlemény
2 evőkanál kukoricaliszt
1,5 dl tej
0,5 dl tejszín
Vágjuk fel a hagymát és a petrezselymet.
Kevés olajon pirítsuk meg a felaprított hagymát, adjuk hozzá a vegetát, pirospaprikát és a petrezselymet.
Keverjük át és öntsük hozzá a zöldborsót. Keverjük át.
Öntsünk alá 3-4 deci vizet és 10-15 perc alatt pároljuk puhára. Ízesítsük kevés sóval.
A tejben oldjuk fel a keményítőt és adjuk a főzelékhez. Állandóan kevergetve főzzük mártás sűrűségűre.
Lágyítsuk, selymesítsük kevés tejszínnel. Forraljuk össze és tálalhatjuk.
Fasírttal, tükörtojással tálalható.
Energiát adó reggeli: csokis zabkása
2014 január 27. | Szerző: marmalade
Milyen az ideális reggeli? A dolgozó ember praktikusságát nézve legyen gyorsan elkészíthető, laktató, energiafokozó. A tudatos szülő igényeit figyelembe véve csökkentse az iskolai stresszhatást, legyenek benne vitaminok és ásványi anyagok. Állítólag a gabona pelyheket reggeliző iskolások jobban teljesítenek, kreatívabbak, nagyobb a munkakedvük. (Ez az állítás nálunk még tesztelés alatt). És nem utolsó szempontként, de fogyjon is el! A zabkása ennek mind megfelel, ráadásul remekül variálható!
Hétköznap a kényelmes, ráérős reggelikre (mint a francia galette) sajnos nincs idő, ugyanakkor a közös, asztalhoz ülős együtt reggelizésre igénye van a kis elsősömnek. Míg rotyog a kávé, felforr a kásához a víz, ázik a zabpehely. Innen pedig felgyorsulnak az események és 2-3 perc múlva kész is fincsi kása.
Csokis zabkása
Hozzávalók 2 adagra:
- 3/4 pohár zabpehely
- 2,5 dl víz
- 2 evőkanál barna cukor, vagy agave szirup
- 2 evőkanál holland kakaópor
- 1/2 kiskanál fahéj
- 1 kanál csokicsepp
Extrák:
- fél banán felkarikázva
- 1 kanál barna köles liszt
- 1 kanál őrölt lenmag
A zabpelyhet áztassuk be annyi vízbe, amennyi ellepi. Egy lábosba forraljuk fel a cukrot a vízzel.
Csavarjuk ki a beáztatott zabpelyhet és keverjük a felforrt vízhez. Adjuk hozzá a kakaóport és hagyjuk besűrűsödni. Tálaláskor szórjuk meg fahéjjal és csokicseppekkel. Kínáljunk mellé valamilyen gyümölcsöt. Nálunk most banán került mellé. (de már alig várom a piros idény gyümölcsöket!)
Tipp:
Extrának – hogy a hatását felturbózzam – szoktam különböző őrölt gabona pelyheket, korpákat is belekeverni, ez úttal egy-egy mokkás kanál lenmag és barna köles liszt is belekeveredett. Ezt tálalás előtt adtam a péphez.
Hogyan hozzuk meg egy rosszul evő gyerek étvágyát? (Uzsonnásdoboz, Bento – 2.)
2013 október 2. | Szerző: marmalade
Ez a gondolat sugallta a gyerek uzsonnásdobozának összeállítását. Korábban ugyanis a szendvics rendre visszajutott hozzám a nap végén, most a bento doboznak köszönhetően kicsit nagyobb a választéka a nap közbeni csipegetésre.
A biztos pont a desszert és a gyümölcs. Ezek többnyire elfogynak. Az édesség általában müzliszelet, vagy dörmimaci, vagy dió-mazsola keveréke, esetleg diákcsemege (többféle dió, mandula, többféle mazsola),a gyümölcs idényjellegű, mostanában alma, szőlő, körte. A banán valamiért mindig hazakerül. Olykor kerül a csomagba gyümölcsjoghurt is.
A szendvics az klasszikus. Vajas, szalámis, sajtos. Alapja kifli, zsemle vagy szendvicskenyér. Mondanám szívesen, hogy teljeskiőrlésű, de ez a 7-évesemnél nem nyerő kombináció. És mindig fél adag. Még ez sem fogy el. A felvágottakat egy idő után elhagytuk, nem biztos, hogy jót tesz neki a meleg osztályteremben a várakozás. (És mi tagadás az én gyomromnak sem, mert általában én falom fel.) A szalámi, kolbász jobban tűri a strapát. Zöldség néha kerül a szendvicsbe is, vagy külön csomagolva, mellé.
A mostani uzonnásdoboz tartalma:
- szalámis zsömle, pritaminpaprikával
- őszi coleslaw saláta
- szölő, alma, szilva
- csokis müzliszelet
Korábbi Bento tipp:
Tündértorta gyerekzsúrra: Mákos cupcake citromos vanília krémmel
2012 augusztus 2. | Szerző: marmalade
Nem könnyű fél tucatnyi izgő-mozgó gyermeket jóllakatni, akik inkább a szomszéd nyulát babusgatták, mint a sütiket falták volna! Ez a desszert nekik készült, mini muffin formákba, pontosan azért, hogy ne kelljen egyhelyben ülve elfogyasztani, mégis inkább az őket kísérő szülők kedvence lett.
Tészta: 225 g liszt, 1 kiskanál sütőpor, 175 g cukor, 1 citrom leve, 3tojás, 100 g tejföl, 175 g puha vaj, 5 evőkanál darált mák
Citoromkrém: 1 citrom leve, 125 g krémsajt (Philadelphia), 4 evőkanál puha vaj, 150 g porcukor, 1 kiskanál vanília esszencia
1./ Keverjük krémesre a tojásokat a cukorral, majd a puha vajjal.
2./ Adjuk hozzá a tejfölt, és a citromok levét.
3./ Szitáljuk bele a sütőporral elkevert lisztet, majd adjuk hozzá a mákot.
4./ Lazán forgassuk át a masszát és kanalazzuk mini muffin-formába (kb. 40 db lesz)
170 fokon süssük 15-20 percig.
5./ Keverjük össze a krém hozzávalóit. Hűtőszekrényben pihentessük, majd kenjük a kihűlt mini muffinok tetjére.
Gyerekbarát jégkrém banánnal, datolyával és fahéjjal
2015 június 10. | Szerző: marmalade
A nyár beköszöntével beindult nálunk is a házi fagyik gyártása, cukor- és adalékanyagmentesen is szuper verziókat lehet kreálni. A banán és a datolya kellően édesíti, a kókusztej selymesíti, a fahéj pikánssá teszi. Gyerek és felnőtt pedig jóízűen elmajszolja.
Miután fagyi evésben elég mohó család vagyunk (főleg a két kicsi, meg én), nincs mese itthon is neki kellett állni a fagyikészítésnek. Így volt ez tavaly is és az idén is. Mostanában leginkább jégkrémeket gyártunk, a banán nagyon jó alapanyag ehhez, könnyebb lesz a fagyi textúrája, nem fagyasztja le a torkot, mint egy vizes alapú jégkrém. Jó móka az összekutyulása, bár elég hamar megvan és a dolog további, nagyobb és kevésbé látványos részét már a hűtő végzi, a végeredmény viszont tökéletes!
Gyerekbarát jégkrém banánnal, datolyával és fahéjjal
Hozzávalók 5 darahoz:
1 banán,
3 nagy király datolya,
1 dl kókusztej (vagy mandulatej),
1 kiskanál őrölt fahéj
A datolyát 5 percre áztassuk be forró vízbe. Szűrjük le, szedjük ki a magját és darabolva tegyük a többi hozzávalóval egy turmixba. Pürésítsük és tegyük jégkrémtartókba, szúrjunk közepébe pálcikát és néhány órára fagyasszuk le.
Felnőtteknek igazán kellemes hűsítő a frappé-jégkrém, , gyerekeknek ez a csokis, kókusztejes, veganoknak és csokirajongóknak, tofuval, vagy éppen minimal hozzávalókkal banánnal és étcsokival.
Oldal ajánlása emailben
XHasonló bejegyzések: