Görög pörkölt, zöldbabbal

2013 június 17. | Szerző:

GörögPörkölt 033

Nem túl tolakodóan, de talán a paradicsom és a babérlevél teszi könnyeddé ezt a görögös pörköltet? Még a nagy melegben is jól esik fogyasztani, tésztával, vagy csak úgy kenyér kíséretében. Ez utóbbi kifejezetten jól jön a szaft tunkolásához!

 

Görög zöldbabos pörkölt (πράσινα φασόλια και το χοιρινό κρέας)

  • 50 dkg sertéshús ( lapocka)
  • 1 közepes hagyma,  nagyobb kockáravágva
  •  3 gerezd fokhagyma, megtisztítva, kicsit összetörve
  •  2 babérlevél
  •   2-2 darab boróka bogyó, illetve szegfűbors
  • 1 dl vörösbor
  •   1 doboz hámozott paradicsom konzerv (kb 450 g)
  • 3-4 maroknyi zöldbab (francia bab)
  •  1 csokor petrezselyem, felaprítva
  •  só és frissen őrölt bors
  • olívaolaj
Görög pörkölt

Görög pörkölt

Kevés olajon pirítsuk meg a felkockázott húst. Adjuk hozzá a hagymát, fokhagymát, sót, borsot, babérlevelet, borókát és szegfűborsot. Pároljuk együtt néhány percig majd öntsük fel a borral. Ha elpárolgott adjuk hozzá a paradicsomkonzervet és öntsük fel kb 1 dl vízzel. Néhányszor keverjük át és hagyjuk fedő alatt rotyogni, főni. Ha szükséges kicsi vizet még önthetünk alá. Nagyjából fél óra után hozzáadhatjuk a zöldbabot is, fedő alatt főzzük puhára a pörköltet. Tálaláskor hintsük meg petrezselyemmel.

Én kicsi csövestésztát főztem hozzá, de kenyér is jól illik mellé, különösen a tunkoláshoz.

pörkölt görögösen

 

 

Címkék: ,

Korfu, nyereményjátékkal

2013 június 14. | Szerző:

 

Nagyon örülök, hogy sokán lájkolják a Marmalad jegyzete Facebook oldalát és köszönetképpen szeretnélek meglepni benneteket. Egész pontosan majd azt, akit  június 30-án a FB lájkolók közül kisorsolunk. A nyeremény egy görög ajándékcsomag: egy Korfu útiköny és delikát (görög tea, olíva stb.) finomságok lenne.

Nehéz elmondani, hogy mitől kerül az ember egy ország, egy sziget vonzásába. Én hamar görög rajongó lettem, de nem tudnám megmondani hogy mitől is. A gyönyörű és tiszta és hihetetlen kék tengertől? Az első korty édes mazsolabortól (amiből aztán egyből 5 üveggel is cipeltem haza), a fűszeres és laktató és olcsó gyrostól? Cafesz Frappé? Muszaka? A ciripelő kabóczák? Az a tudat, ha görögbe megyek tuti mindig jó idő lesz? Sok szigeten voltunk már, és mindegyikre visszavágyom. Az a hely, amelyik viszont többször az utamba került, az Korfu szigete volt. Néhány éve egy úti könyv is készült róla, amit most beteszek a nyerménycsomagba.

Addig is, most néhány fotó Korfuról, görög receptek pedig folyamatosan.

Sidari

Sidari

Tengerpart

Tengerpart

A Drastis-fok

A Drastis-fok

A Drastis-foknál

A Drastis-foknál

A hős, hátulnézetből, Sissi kertjében

A hős, hátulnézetből, Sissi kertjében

 

Kerkira, egy tipikus meditárrán város

Kerkira, egy tipikus meditárrán város

 

 

 

Címkék:

A görög nők is szeretik a bögrés sütiket: Joghurtos kakaós (Yaourtokayk)

2013 május 23. | Szerző:

Yaourtokayk

Yaourtokayk

Él bennünk egy kép a görög nőkről: gondozzák a családot, kapálják a földet,a kiskertet és részt vesznek a családi vállalkozásban. Egy részük igen. Másikuk pedig bejár a városba (ha csak nem ott lakik), szoknya, blúz, smink, modern frizura és hivatalban dolgozik. Valószínűleg ezt a párperces joghurtos, kevert, gyors sütit ők kedvelik jobban. Munka után nem kell annyit bajlódni vele és milyen jól jön majd a másnapi reggelihez. Bár a reggelivel Görögországban nem sokat foglalkoznak, a kávé mellöl azonban ritkán hiányzik valamilyen sütemény.

Yaourtokayk

Joghurtos kakaós süti

Hozzávalók:

2 bögre liszt, 1 kiskanál sütőpor, 1 bögre cukor, 1 bögre (2 kisebb pohárnyi) joghurt, 3-4 evőkanál kakaópor, 3 tojás, 1/2 bögre olaj(egy bögre = 2, 5 decis)

Keverjük krémesre a tojásokat a cukorral, adjuk hozzá az olajat és a joghurtot. Szitáljuk bele a sütőporral elkevert lisztet. A massza felét öntsük egy sütőpapírral bélelt hosszúkás formába. A megmaradt masszába keverjük bele a kakaóport, és kanalazzuk rá a fehér masszára. Egy kanál segítségével lazán forgassuk össze a kétféle anyagot, hogy csíkos legyen.
Előmelegített (180 fokos) sütben, tűpróbáig süssük. Kb. 30 perc alatt elkészül.

Hamarosan játék lesz itt a blogon. Egy görög ajándékcsomagot lehet majd nyerni…

Korfu anno:

forrás: Όλοι οι Κερκυραίοι της Γης εδώ με ένα κλικ(LIKE)

forrás: Όλοι οι Κερκυραίοι της Γης εδώ με ένα κλικ(LIKE)

Kafesz Frappé

2013 május 2. | Szerző:

Frappé

A nagy meleg beköszöntével, nálunk eljön a frappé korszak ideje, amit az egész család nagyon vár! El sem tudok képzelni jobb hűsítő italt, mint a görög jeges kávé.  Görögországban mindenhol tökéletesen ízletesre készítik el, itthon viszont nem sok helyen ittam jót.

Szerencsére idehaza annyit ihatok, amennyit akarok, mivel a férjem remekül készíti. Sőt most már én is profi készítő lettem. Amúgy már a lányom is imádja, neki macikávéból készül, bár az nem lesz olyan habos, így egy kicsit az enyémből kell átkanalazni.

Először egy 3-5 eurós, boltban vásárolható kötyübe ruháztunk be valamelyik görög szigeten, aztán még egybe és még egybe (elektromos illetve elemes is lett belőle), majd vettünk kint egy nagyobb teljesítményű habosítót a korábbiakat meg elajándékoztuk a gyakran látogatott rokonságnak, így ha odamegyünk ott is ihatunk hűsítő frapét!
A klasszikus alap változat jeges vízből készül, de – valószínűleg női ráhatásra- tejjel is higítják, illetve vanília fagyit is tesznek bele.
Odakint szinte mindenki egy pohár frappéval mászkál, napszaktól függetlenül. Kapható dobozos változata is, amit kézzel kell összerázni, de az nem az igazi…még vészhelyzetre sem ajánlom!

Hozzávalók: 1 kiskanál instant kávé, 1-2 kiskanál cukor, 1/3 pohár víz,tej, jégkocka, szívószál

1./ Tegyük egy hosszú pohárba a kávét, a cukrot, és a hideg vizet és habosítóval turbózzuk fel.
2./ Adjunk hozzá jégkockát és öntsük fel tejjel.

Görög olajbogyó kóstoló

2013 április 17. | Szerző:

olajbogyó

A görög napok kapcsán, gondolom jól jön egy kis betekintés a görög olíva világába. Én már régóta csak görög olajat és bogyót használok, valahogy testesebbnek és aromásabbnak tartom, mint a spanyolt, vagy azokat az olasz olajakat, amiket eddig volt szerencsém kóstolni.

Az olíva a mediterrán konyhák egyik legjellemzőbb alapanyaga, hidegen melegen egyaránt fogyasztható.Vannak közöttük egészen apró szeműek és gigantes méretűek, mint a görög fajták, zöld, lila, lés barnás fekete árnyalatban.

Egy görög termelőtől mesélte, hogy azért olyan ízletes a peloponnészoszi, a chalkidiki illetve a korfui olajbogyó, mert a napsütés mellett sok eső is éri, ezért fogyasztásra leginkább így alkalmas. A legfinomabb – szerintem – a karakteres, nagy szemű olajbogyó, a  Kalamata.

Legismertebb fajtái:

  • Elitses: vékonyabb, asztali olajbogyó a zöldesbarnástól- a fekete színárnyalatig.
  • Ionian: Korfu és Kefalónia vidékéről származó telt zamatú olajbogyó. Itt a lakosság jelentős része megtermeli és elkészíti saját olívaolaját
  • Kalamata: Peloponnészosz déli részéből származik.Testes, lédús, kiváló aromájú.
  • Megaritki: mazsolaszerű olajbogyók. Túl érett állapotban szüretelik le, mossák és száraz sóval rétegezik.

A krétai olajbogyókból viszont  remek olaj készíthető, mert ott kevesebbet esik, ellenben legalább 360 napon át erős napfény éri, ami kell ahhoz, hogy érett zamata legyen. Az olívaolaj minőségét meghatározza a fajtája, a termelőterület, az évjárat és a gondos feldolgozás, ugyan úgy mint a boroknál. Nem véletlen, hogy mintegy 95 ezer család foglalkozik Krétán olívatermeléssel. Egy liter olaj előállításához nagyjából 5 kiló olajbogyó szükséges.

Idehaza leginkább a Cretan Prince, hidegen sajtolt, extra szűz olíva olajat, és az Ousia-t lehet kapni, például Náluk, vagy nagyobb bio boltokban. Kiváló minőségű a Minos, vagy a Knossos márka terméke is

Az olajbogyókat legtöbb esetben sóban, sós lében, vagy olívaolajban eltéve kerülnek forgalomba. Vannak magozott, töltött formái és pirítósra kenve nagyon finom a belőle készült paszta is.

Minősítések:

  • Extra szűz olívaolaj: a legmagasabb minősítésű, savassági szintje 1 % alatti, általában kézzel szüretelik. Kiváló az aromája, íze, színe
  • Szűz olívaolaj: 2 %-os savasságú, szintén kiváló ízű  és színű
  • Olívaolaj: a finomított és a szűz olaj keveréke

Hogyan készül az olívaolaj?
Leszüretelik a bogyót, – 24 órán belül meg kell kezdeni a bogyók préselését, különben megindul az erjedés és romlik az olaj minősége –  megmossák, megdarálják, majd préssel vagy centrifugával kinyerik belőle az olajat. Az extra szűz olaj előállítása során nem szabad hőt alkalmazni, ezért is nevezik hidegen sajtoltnak.

Hogyan vásároljuk

Első sajtolású extra szűz olívaolajat vásároljunk. (Nagyon jól illik salátákhoz, pácokhoz, kenyér, vagy pizzatészta alapba, kész ételek ízesítésére, de soha ne hevítsük 170 fok fölé!)

Nézzük meg a címkét: legyen rajta a termelő, a termőhely és a bogyó fajtája (ez a görög olajaknál általában  a koroneiki, thrumbolia, vagy a cunati szokott lenni.

 

A hangulat kedvéért pedig egy népszerű görög dallam:

 

Címkék:

Görög napok a Vásárcsarnokban!

2013 április 16. | Szerző:

Még utazni sem kell Görögoszágba és feltölthetjük fogyó készletünket olajbogyó, olivaolaj, tahini, esetleg a fincsi Samos…remélhetőleg elérhető lesz…

A Nagycsarnokban, április 18-20. között görög napokat rendeznek.  Megismerkedhetünk  a Magyarországon működő görög cégekkel, a görög konyhaművészet rejtelmeivel, sőt a tervek szerint számos híres terméket is megkóstolhatnak majd az idelátogatók.

Addig is egy kis előétel: Kecskesajtos olajbogyós meze(falatka)

kecskesajtosfalat

 

Ezt a könnyed kecskesajtos mézes falatkát, egy korombeli korfui motelvezető hölgytől tanultam, amikor félre vonultunk egy megbeszélésre. Felszeletelt néhány darab pitát, rámorzsolt kecskesajtatot, gyors mozdulatokkal szétzúzott két maroknyi olajbogyót, majd ezt is a pitára tette. Legvégül fűszeres mézet csurgatott rá.Szerintem még 5 percig sem tartott.
A sós és az édes ízek pompás találkozása, akkor is jól érvényesült, amikor néhány éve az nlc-felkérésére mézes recepteket állítottam össze és beugrott ez a nem klasszikus meze-falat. Az arabos fűszerkeverék, hirtelen ötletből vezérelve került bele.

Hozzávalók: 150 g lágy kecskesajt, 1 kiskanál arab fűszerkeverék (római kömény, bors, őrölt pirospaprika egyenlő arányú keveréke), 3 kiskanál akác- vagy vegyes virágméz, 2-3 evőkanál fekete, mag nélküli olajbogyó, 1 evőkanál dióbél, bagett, vagy pita

1. Ha pitánk van, szeleteljük fel, vagy pirítsuk meg a bagettet, majd morzsoljuk el rajta a sajtot.
2. A fekete olívákat zúzzuk össze egy mozsárban a dióval, és szórjuk a sajtra.
3. A mézet keverjük össze a fűszerrel, és locsoljuk meg vele a krémet.

Címkék:

Bianco hal citromos burgonyamártásban

2013 április 11. | Szerző:

Ez egy egyszerű görög halas recept, korfui specialitás, némi velencei beütéssel. Mivel Korfu hosszú ideig állt velencei uralom alatt, néhány jellegzetes és autentikus ételük bizony olasz ízvilágot hordoz. Általában márnából (kephalos) vagy tengeri sügérből (Lavraki) készítik, a burgonyát vékony szeletekre felvágva teszik bele. A falvakban nagyon népszerű és tápláló étel.

Rick Steinnek, korfui utazásán így mutatták:

Nemrég amikor az nlc-nek készítettem egy összeállítást halas ételekből,  kedvenceimből merítettem az inspirációt, úgyhogy ez a recept is szerepelt.

Lefkimiben kóstoltam egy olyan variációt, amibe burgonyát reszelve tették bele a szószba, ettől sűrűbb lett a szaftja, én magam is ezt a változatot honosítottam meg. Ha laktatóbban tálalom rizst teszek mellé, amúgy fehér kenyérrel fogyasztandó. És mivel nálunk a közelben sem márnát, sem tengeri sügért nem lehet kapni, tökéletesen megfelelt alapanyagnak az afrikai harcsa, ami nagyon jól magába szívta a citromos ízvilágot.

Bianco-hal citromos burgonyamártásban

Bianco-hal citromos burgonyamártásban

Harcsafilé citromos burgonyamártásban

Hozzávalók 2 főre: 40 dkg afrikai harcsafilé, 1 dl olíva olaj, 1 fejvöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, összezúzva, 1 nagyobb fejű (kb.15 dkg-os) burgonya, 2 babérlevél, 1 mokkáskanál oregáno, fél citrom leve, só, bors, 1 felaprított csokor petrezselyem

A halfilét daraboljuk fel. Az olajon pároljuk meg a felaprított hagymát. Adjunk hozzá egy deci vizet, majd keverjük bele a zúzott fokhagymát és reszeljük hozzá a burgonyát. Fűszerezzük oregánóval, babérlevéllel, sóval, borssal. Locsoljuk rá a fél citrom levét. Ha szükséges öntsük fel még annyi vízzel, amennyi ellepi. Tegyük bele a haldarabokat és lefedve főzzük 20 – 25 percig, amíg a hal megpuhul és a leve összesűrűsüdik.

Párolt rizzsel vagy fehér kenyérrel tálaljuk.

 

Címkék: ,

Görög sáfrányos, csokis kalács (tsoureki)

2013 március 28. | Szerző:

Görögországban a tsoureki a hagyományos húsvéti kalács. Csoki nélkül, fonatosan. Fonásakor, formázáskor színes tojást is tesznek a tésztájába, majd úgy sütik ki. Karakteres és utánozhatatlan ízét két jellegzetes görög hozzávaló adja, az egyik az őrölt mahlepi (arab eredetű fűszer, a perzsa cseresznye-mag örleményéből), a másik a cukorszerű pisztáciához hasonló mastica  (chios szigetéről). Mahlepi és mastica hiányában, én egy másik recepthez folyamodtam. (A korfui cserépdobálós húsvéti ünneplésről itt olvashatsz. )

Pár éve, még Zakinthoson tanultam szállásadónktól egy egyszerűbb változatot, sáfránnyal, kandírozott naranccsal. Ezt próbáltam felidézni, sok-sok csokidarabkával megtűzdelve és cserépben sütve. Mert ez a fajta sütőeszköz régóta izgatja a fantáziámat!

Cserépben sült sáfrányos, csokis kalács

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 12,5 dkg olvasztott vaj vagy margarin, 12,5 dkg cukor, 25 g friss élesztő, 2 tojás
2 nagy tojás, 125 ml tej, 1 narancs reszelt héja, 1 kiskanál sáfrány, 5 dkg étcsokoládé,  1 tojás sárgája, kevés tej a tetejére
6 db cserép, sütőpapír

1./ Langyos tejben olvasszuk fel az élesztőt. A csokoládét vágjuk nagyobb darabokra.
2./Szitáljuk át a lisztet, majd öntsük a z élesztőt a közepébe, adjuk hozzá a felolvasztott vajat és az enyhén felvert tojásokat.
3./Adjuk hozzá a reszelt narancsot és az 1 kanál tejben áztatott sáfrányt.
4./ Robotgéppel dagasszuk legalább 10 percig.Letakarva langyos helyen kelesszük, amíg a duplájára nem nő.Szórjuk a tetejére a csokidarabokat.
5./ Ekkor gyúrjuk át és osszuk 6 cipóra.
6./ A cserepeket béleljünk ki sütőpapírral és tegyük bele a gombócokat.
7./ Keverjünk el egy tojássárgáját egy kevés tejjel és kenjük meg vele a tetejét. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 25 perc alatt elkészül

Tipp:
Cserép helyett süthetjük püspökkenyér formában, 3 fonattal készítve.Vagy 2 fonattal kerek tortaformába is.

 A klasszikus görög változat pedig így készül:

Beindult a görög szezon! (Πρασόρυζο με τραχανά)

2013 március 14. | Szerző:

Póréhagymás tarhonya (görög)

 

Az első napsütés meghozta a kedvem a görögös főzőcskézéshez. Aki régóta olvassa a blogom, tudja rólam, hogy nagy görög rajongó vagyok (szigetek, konyha, stb), bár mostanában ezt az irányt kicsit hanyagoltam. (További görög receptek itt!)

Legújabb kedvencünk lett a póréhagymás tarhonya, önmagában egytálételnek és hús mellé köretnek is finom. Könnyű elkészíteni, üde, friss, szinte feltölt energiával.(Hát tarhonyáért még sosem lelkendeztem így, bár a magyaros tarhonyás húst is szeretem!)

Póréhagymás tarhonya (Πρασόρυζο  με τραχανά)

Hozzávalók: 1 nagy szál póréhagyma, szeletelve,  200 g tarhonya, 450 g. konzerv hámozott paradicsom,  1 csokor kapor,  2 babérlevél, 1 kiskanál oregáno, csipetnyi só, olívaolaj

 

Egy nagyobb serpenyőben, kevés olajon pároljuk meg a nagyobb darabokra vágott póréhagymát. Amikor puhul adjuk hozzá a paradicsomkonzervet és a fűszereket. Adjuk hozzá a tarhonyát és öntsük fel kb 1,5 deci vízzel. Lefedve főzzük addig, míg a tarhonya megpuhul.

Ha a tarhony nagyon magába sz locsolhatívná, locsolhatunk hozzá még egy kevés meleg vizet. Ha autentikusan görögösen akarjuk elkészíteni, legvégül szórjuk meg fél-egy csokor kaporral (ízlés szerint) és tálaljuk melegen. A zuramnak  jobban ízlik nélküle, úgyhogy most ez elemaradt.

Az én szigetem – Görög nosztalgia est

2009 augusztus 11. | Szerző:

 

Barátainkkal egy délután erejéig, párás tekintettel, nagy adag meze-tállal, no meg egy jó kis samosi likőrbor kíséretében merengtünk a vakáció rövidségén. Pár napja érkeztünk haza, egyikünk a  Peloponnészoszt barangolta be, másikunk pedig a felejthetetlen Korfu szigetét. Nem először. És nem is utoljára.


Bevallom meglehetősen jól tartottuk kint magunkat, valamilyen édes süti, frappé, és gyros a napi alap menühöz tartozott. És persze a kedvencek végig kóstolása sem maradhatott el; szofrito, kleftiko, kleftedesz, és a rajongásaim tárgya a muszaka. Az 5. napon a háromtagú kis családunk + 7 kióval gyarapodott. Igaz ebbe az az napi English Breakfast is besegített (babbal, kolbásszal, pirítóssal), mert másnapra azért 2 kilóval lecsökkent az átlag súly.
Még hogy a mediterrán étrend karcsúsít?



Valahogy úgy vagyok Korfu szigetével, mint a Lost hősei; egyszerűen nem tudok elszakadni tőle, és 4-5 évente visszakerülök hozzá.



Voltam anno ezer éve, csajos nyaraláson, majd néhány év múltán a leendő párommal átúszattam a  Canal d’amourt, aztán néhány év eleltével ott ragadtunk pár hétre, hogy hivatasolan is feltérképezzük, és bejárjuk az egész szigetet, majd eltelt újabb 4-5 év, és jött a családi nyaralás 3 éves lányommal. Ma már ezeken a nyaralásokon ő játsza a főszerepet. Ő diktál. És fehér bőr ide, napallergia oda, ő bizony tenger-imádó.


 A sziget mindig tartogat izgalmas helyeket, mint az álmos meditrrán hangulató Lefkimi, a lélegzetelállító Drasztisz fok, vagy a Rothschild-család eldugot birtoka, Kerasia, ahová az angol arisztokrácia krémje is jár nyaralni.
 És persze Kalami, ahol Lawrence Durell is lakott.


Oh, Kerkira!

Beutaztunk ismét Kerkirába, a fővárosba is. A város atmoszférája lenyűgőző. Különösen az ó városé, mint egy időutazás. Egyszerrre érvényesül rajta a hellén, és a velencei hatás, amelyet a bizánci templomok, és reneszánsz lakóházak színesítenek.

Címkék: ,


Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!