Karácsonyi készülődés (4.): Morgó csúcs

2012 december 18. | Szerző:

 A tavalyi év felfedezettje! A karácsonyi és a szilveszteri vendégjárás azért jó, – túl persze a társadalmi eseményen – mert  mindig találok valami gyöngyszemet, amit eddig még nem kóstoltam. Ennek az apró sütinek az alapja, gesztenye, a csúcsa diós-kekszes massza, egy középén megbúvó meggyszemmel.
Amikor a receptet átküldte barátném, akkor szembesültem a címével, “morgó hegycsúcs” és a neten kering belőle egy-két változat.
A formázást megkönnyíti egy citromfacsaró belseje :-)))
Íze isteni!
A saját változatomból a tojásokat elhagytam, írtózom tőle nyersen, és több tejet adtam hozzá. Ezt előzőleg felforraltam és lehűtöttem

Morgó csúcs

Hozzávalók: 35 dkg darált keksz,10 dkg darált dió, 30 dkg porcukor, 4 dkg kakaópor, 2 nagyon friss tojás (én elhagytam), 25 dkg mélyhűtött gesztenyepüré,10 dkg vaj vagy sütőmargarin,kevés rum, esetleg rumaroma, kristálycukor, esetleg 1-2 evőkanál tej(több mehet belőle), magozott meggy
kézi citromfacsaró

Keverjük össze a keksz 2/3-t 10 dkg darált dióval, 25 dkg porcukorral, 4 dkg kakaóporral és néhány kanál tejjel.(Tojás hiányában egy deci is mehet bele).
Egy  másik edényben dolgozzuk össze a felolvasztott gesztenyemasszát  5 dkg porcukorral, 15 dkg darált keksszel, 10 dkg puha vajjal vagy margarinnal és egy kis rummal (vagy aromával).
A diós masszából nedves kézzel formázzunk golyókat,  forgassuk kristálycukorba és nyomkodjuk bele egy felfordított kézi citromfacsaró üregébe, amit előzetesen folpackkal kibéleltünk.
Nyomkodjunk bele egy-egy magozott meggyszemet, és zárjuk le a gesztenyemasszával.
A formából a folpack segítségével könnyen ki lehet szedni, de valaki az ütögetős változatra esküszik.

Gesztenye szelet

2007 március 6. | Szerző:

 

Azóta álmodozom erről a gesztenye szeletről, amióta Baby Rambutan oldalán (chestnut squares) pár hónappal korábban megláttam. Elképzeltem az állagát, lágy textúráját, éreztem a keserű csokimázzal enyhített édeskés ízét… Nem csalatkoztam.

Hozzávalók: egy csomag gesztenye massza (250 g), 1/2 csésze + 2 evőkanál kristálycukor, 2 tojás, 1 kiskanál vanília eszencia, 4 evőkanál puha vaj, 1 evőkanál tejszínhab, 1/2 csésze liszt, 1 kiskanál sütőpor, 200 g étcsokoládé, 1 evőkanál víz, 1 kiskanál olaj.

Mérőeszköz: üres joghurtos doboz, vagy 2, 5 decis bögre.

 A félbögrényi porcukrot habverővel elkevertem a két tojás sárgájával, a vajjal és a vanília aromával. Majd fakanállal folytattam a kevergetést: belereszeltem (de jó a krumplinyomó is) a gesztenyemassza felét. Fakanállal átforgattam. Hozzáadtam a sütőporral elkevert liszt felét, a tejszínhabot majd beleforgattam a fél adag, 2 evőkanál cukorral keménnyé vert tojás fehérjét is. Belereszeltem a maradék gesztenyét, a lisztet és a tojásfehérjét. Sütőpapírral bélelt tepsibe kb. 20 perc alatt megsült.(Én óvatos duhaj voltam és kicsi tepsit (18x24cm-es) használtam, de legközelebb a 20 x 34-esbe fogom, legfeljebb egy kicsivel laposabb lesz és a sütési idő is rövidül 3-4 perccel). Tetejét csokimázzal kentem be: ehhez gőz fölött egy kevés vízzel és olajjal megolvasztottam a csokoládét.


Címkék: ,


Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!