Nem lehet elég lokálpatrióta az, aki olyan országban született, ahol számos jó hírű borvidék található, és ahonnan a fröccs is származik, mégis, „ahhoz, hogy helyén tudjuk kezelni a magyar borokat, rendszeres időközönként kóstolni kell a nemzetközi borkínálatot is!” Ezt Kovács Antal sommelier mondta azon a francia borbemutató vacsorán, amelyet a Lidl szervezett, meglehetősen magas színvonalon.
És mi kóstoltunk is lelkesen, fehéret, rosét és jó néhány vöröset, annak apropóján, hogy szeptember 12-től, vagyis a mai naptól egészen karácsonyig a magyar borok mellett egyedülállóan gazdag francia borkínálat jelenik meg az áruházban: 35 francia pincészet 85 féle borának bemutatását tervezik a magyar vásárlóközönség számára
Nekem ízlett a provence-i „Le Prineuret Alpes de Haute Rosé Provence 2012” – de ezzel a véleményemmel úgy hiszem az asztaltársaságban egyedül maradtam, a borvilágban tapasztaltabb társaim a testesebb vörösökre vágytak. (Vajon hova sorolnák imádaton tárgyát a görög mazsolaborokat?!). Egy jó tanács, amit megtanultam: roséből az a jó, ha világos a színe, sötét rosét semmiképp se válasszunk! Egyébként a francia levendula-földön a bortermelés 60 %-t teszik ki a rosék, többféle borból állítsák össze, 35%- marad vörös borokra.
A kóstoló ételsort Kovács Antal állította össze, pontosabban először kiválasztotta a borokat, majd a Pavillon de Paris séfjével együttműködve összeállították az ételsort. A barna húsú szárnyasokhoz (kacsa) jól illik a friss évjáratú Rhona-völgyi „Vieille Vignes Cotes de Rhone 2012” gazdag gyümölcsös aromája, illetve a borjú, marhasültek, sajtok mellé a „Tables de Bacchus”málnát, meggyet idéző illata. (az előző 900, az utóbbi 3000 Ft körüli áron kapható)
Jól ismert francia szokás, hogy egyes borokhoz sajtokat társítanak, minél puhább, fehérebb a sajt, annál csípősebb aromás bor illik hozzá. Például a nemes penésszel érlelt sajtokhoz (camembert, brie) a gyümöcsös jellegű vörösborot illene társítani.
A borhetek alatt az áruházban különféle minőségi sajtok is a boltok polcaira kerülnek,érdemes majd szemezgetni belőlük is.
Francia bormustrán
2013 szeptember 12. | Szerző: marmalade
Nem lehet elég lokálpatrióta az, aki olyan országban született, ahol számos jó hírű borvidék található, és ahonnan a fröccs is származik, mégis, „ahhoz, hogy helyén tudjuk kezelni a magyar borokat, rendszeres időközönként kóstolni kell a nemzetközi borkínálatot is!” Ezt Kovács Antal sommelier mondta azon a francia borbemutató vacsorán, amelyet a Lidl szervezett, meglehetősen magas színvonalon.
És mi kóstoltunk is lelkesen, fehéret, rosét és jó néhány vöröset, annak apropóján, hogy szeptember 12-től, vagyis a mai naptól egészen karácsonyig a magyar borok mellett egyedülállóan gazdag francia borkínálat jelenik meg az áruházban: 35 francia pincészet 85 féle borának bemutatását tervezik a magyar vásárlóközönség számára
Nekem ízlett a provence-i „Le Prineuret Alpes de Haute Rosé Provence 2012” – de ezzel a véleményemmel úgy hiszem az asztaltársaságban egyedül maradtam, a borvilágban tapasztaltabb társaim a testesebb vörösökre vágytak. (Vajon hova sorolnák imádaton tárgyát a görög mazsolaborokat?!). Egy jó tanács, amit megtanultam: roséből az a jó, ha világos a színe, sötét rosét semmiképp se válasszunk! Egyébként a francia levendula-földön a bortermelés 60 %-t teszik ki a rosék, többféle borból állítsák össze, 35%- marad vörös borokra.
A kóstoló ételsort Kovács Antal állította össze, pontosabban először kiválasztotta a borokat, majd a Pavillon de Paris séfjével együttműködve összeállították az ételsort. A barna húsú szárnyasokhoz (kacsa) jól illik a friss évjáratú Rhona-völgyi „Vieille Vignes Cotes de Rhone 2012” gazdag gyümölcsös aromája, illetve a borjú, marhasültek, sajtok mellé a „Tables de Bacchus”málnát, meggyet idéző illata. (az előző 900, az utóbbi 3000 Ft körüli áron kapható)
Jól ismert francia szokás, hogy egyes borokhoz sajtokat társítanak, minél puhább, fehérebb a sajt, annál csípősebb aromás bor illik hozzá. Például a nemes penésszel érlelt sajtokhoz (camembert, brie) a gyümöcsös jellegű vörösborot illene társítani.
A borhetek alatt az áruházban különféle minőségi sajtok is a boltok polcaira kerülnek,érdemes majd szemezgetni belőlük is.
Oldal ajánlása emailben
XHasonló bejegyzések: