Bár A Gyűrűk Ura filmtrilógia és az azt követő Hobbit filmek részeire nem úgy emlékszünk, mint egy kulináris ízútazásra, a rajongókban mégis kialakult valamilyen kíváncsiság Tolkien hőseinek táplálkozási szokásairól.
A Hobbit filmeket nézve (és újranézve), meseszövését, a küzdelmes ork-csatákat, olykor olykor megszakítja egy lakoma, mert enni még a mítoszbeli mesehősöknek is kell, és amelyből aztán egyértelműen kiderül a laikusok és gasztrokibicek számára is, hogy a hobbitok és a törpök bizony hatalmas étvággyal vannak megáldva és magától értetődően húsevő (sőt hús zabáló) népek lennének. Ellenben a sudár, karcsú, könnyed mozgású tündékkel, akik egyértelműen vegetáriánusok. (Erről valahol olvastam is egy elmélkedést, hogy az elf-ek (tündék) csak olyan állati eredetű ételt vettek magukhoz, amelyik nem állat halálából származott. Szóval akkor ittak tejet, joghurtot…Gimli meg falta a csülköt!)
Ezeket a sorokat olvasva meg kiderülhet a T. Olvasó számára, hogy e sorok írója is igen lelkes Tolkien-rajongó volt, vala és lesz, melynek katartikus csúcspontja leginkább decemberre esedékes, egyenes arányban a film( -et megelőző időszakkal) részeinek premierjeivel! 🙂
Lembas, a tündekenyér
A Gyűrük Urában, az utazók (a gyűrű szövetségesei) a tünde-boszorkánytól, Galadrieltől kapják ajándékba; egy vékony, de annál laktatóbb úti kenyér, „egy falat elég belőle, hogy egy felnőtt ember gyomrát megtöltse”-állítja róla Legolas.. (Addigra persze hobbit úti társa, Pippin már négyet megevett belőle).
A lembas, száraz, morzsálódó állagú, aminek később a cselekmény további alakulása végett is jelentős szerepe lesz (Zsákos Frodó és Csavardi Samu táplálozik vele a Mordor-felé vezető útjukon, míg Gollam a morzsákkal megrágalmazza/csapdába csalja Samut és ezzel ideiglenesen szétválasztja a két jóbarátot.)
Milyen ízű is a lembas?
A rendező, Peter Jackson kommentárjai alapján egy fajta cukrozatlan omlós tészta lehetett, amolyan (shortbread), majd eme kijelentésre rázizzenve néhány blogger és GY.U. rajongó is kikísérletezte a saját tündekenyér receptjét.
Az én változatom alapja is egy shortbread-recept, de meghagytam édesen, mert édes íz nélkül idehaza nincs ember, aki megegye. (Tündékkel, törpökkel, meg hobbitokkal meg ugye nem élek egy fedél alatt…csak egy orkkal :-).
Került bele még egy kevés fahéj, és kardamom, meg narancslé. Nos nálunk ilyen ízű lett a lembas.
Tündekenyér
Lembas
Tündekenyér (lembas) és ork
15 dkg liszt (ebből kb.2 dkg kukoricakeményítő)
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
1-1 mokkáskanál őrölt fahéj és kardamom
2 evőkanál naracslé
Gyúrjuk össze a tészta hozzávalóit.
Vajazzunk ki egy kisebb kerek jénai formát, szórjuk meg liszttel és az terítsük szét az omlós tésztaalapot.
Mint a tortát szeleteljük fel (pontosabban csak jelöljük meg késsel) és előmelegített sütőbe, kb. 160 fokon 20 percig sütjük.
Milyen ízű a Lembas (a tündekenyér), avagy mit ettek A Gyűrűk Ura hősei?
2014 január 23. | Szerző: marmalade
Bár A Gyűrűk Ura filmtrilógia és az azt követő Hobbit filmek részeire nem úgy emlékszünk, mint egy kulináris ízútazásra, a rajongókban mégis kialakult valamilyen kíváncsiság Tolkien hőseinek táplálkozási szokásairól.
A Hobbit filmeket nézve (és újranézve), meseszövését, a küzdelmes ork-csatákat, olykor olykor megszakítja egy lakoma, mert enni még a mítoszbeli mesehősöknek is kell, és amelyből aztán egyértelműen kiderül a laikusok és gasztrokibicek számára is, hogy a hobbitok és a törpök bizony hatalmas étvággyal vannak megáldva és magától értetődően húsevő (sőt hús zabáló) népek lennének. Ellenben a sudár, karcsú, könnyed mozgású tündékkel, akik egyértelműen vegetáriánusok. (Erről valahol olvastam is egy elmélkedést, hogy az elf-ek (tündék) csak olyan állati eredetű ételt vettek magukhoz, amelyik nem állat halálából származott. Szóval akkor ittak tejet, joghurtot…Gimli meg falta a csülköt!)
Ezeket a sorokat olvasva meg kiderülhet a T. Olvasó számára, hogy e sorok írója is igen lelkes Tolkien-rajongó volt, vala és lesz, melynek katartikus csúcspontja leginkább decemberre esedékes, egyenes arányban a film( -et megelőző időszakkal) részeinek premierjeivel! 🙂
Lembas, a tündekenyér
A Gyűrük Urában, az utazók (a gyűrű szövetségesei) a tünde-boszorkánytól, Galadrieltől kapják ajándékba; egy vékony, de annál laktatóbb úti kenyér, „egy falat elég belőle, hogy egy felnőtt ember gyomrát megtöltse”-állítja róla Legolas.. (Addigra persze hobbit úti társa, Pippin már négyet megevett belőle).
A lembas, száraz, morzsálódó állagú, aminek később a cselekmény további alakulása végett is jelentős szerepe lesz (Zsákos Frodó és Csavardi Samu táplálozik vele a Mordor-felé vezető útjukon, míg Gollam a morzsákkal megrágalmazza/csapdába csalja Samut és ezzel ideiglenesen szétválasztja a két jóbarátot.)
Milyen ízű is a lembas?
A rendező, Peter Jackson kommentárjai alapján egy fajta cukrozatlan omlós tészta lehetett, amolyan (shortbread), majd eme kijelentésre rázizzenve néhány blogger és GY.U. rajongó is kikísérletezte a saját tündekenyér receptjét.
Az én változatom alapja is egy shortbread-recept, de meghagytam édesen, mert édes íz nélkül idehaza nincs ember, aki megegye. (Tündékkel, törpökkel, meg hobbitokkal meg ugye nem élek egy fedél alatt…csak egy orkkal :-).
Került bele még egy kevés fahéj, és kardamom, meg narancslé. Nos nálunk ilyen ízű lett a lembas.
Tündekenyér
Lembas
Tündekenyér (lembas) és ork
Gyúrjuk össze a tészta hozzávalóit.
Vajazzunk ki egy kisebb kerek jénai formát, szórjuk meg liszttel és az terítsük szét az omlós tésztaalapot.
Mint a tortát szeleteljük fel (pontosabban csak jelöljük meg késsel) és előmelegített sütőbe, kb. 160 fokon 20 percig sütjük.
Oldal ajánlása emailben
XHasonló bejegyzések: