Milyen ízű a Lembas (a tündekenyér), avagy mit ettek A Gyűrűk Ura hősei?

2014 január 23. | Szerző:

Bár A Gyűrűk Ura filmtrilógia és az azt követő Hobbit filmek részeire nem úgy emlékszünk, mint egy kulináris ízútazásra, a rajongókban mégis kialakult valamilyen kíváncsiság Tolkien hőseinek táplálkozási szokásairól.

Tündekenyér 3

A Hobbit filmeket nézve (és újranézve), meseszövését, a küzdelmes ork-csatákat, olykor olykor megszakítja egy lakoma, mert enni még a mítoszbeli mesehősöknek is kell, és amelyből aztán egyértelműen kiderül a laikusok és gasztrokibicek számára is, hogy a hobbitok és a törpök bizony hatalmas étvággyal vannak megáldva és magától értetődően húsevő (sőt hús zabáló) népek lennének. Ellenben a sudár, karcsú, könnyed  mozgású tündékkel, akik egyértelműen vegetáriánusok. (Erről valahol olvastam is egy elmélkedést, hogy az elf-ek (tündék) csak olyan állati eredetű ételt vettek magukhoz, amelyik nem állat halálából származott. Szóval akkor ittak tejet, joghurtot…Gimli meg falta a csülköt!)

Ezeket a sorokat olvasva meg kiderülhet a T. Olvasó számára, hogy e sorok írója is igen lelkes Tolkien-rajongó volt, vala és lesz, melynek katartikus csúcspontja leginkább decemberre esedékes, egyenes arányban a film( -et megelőző időszakkal) részeinek premierjeivel!  🙂

Lembas, a tündekenyér

A Gyűrük Urában, az utazók (a gyűrű szövetségesei) a tünde-boszorkánytól, Galadrieltől kapják ajándékba; egy vékony,  de annál laktatóbb úti kenyér, „egy falat elég belőle, hogy egy felnőtt ember gyomrát megtöltse”-állítja róla Legolas.. (Addigra persze hobbit úti társa, Pippin már négyet megevett belőle).

Tündekenyér 2
A lembas, száraz, morzsálódó állagú, aminek később a cselekmény további alakulása végett is jelentős szerepe lesz (Zsákos Frodó és Csavardi Samu táplálozik vele a Mordor-felé vezető útjukon, míg Gollam a morzsákkal megrágalmazza/csapdába csalja Samut és ezzel ideiglenesen szétválasztja a két jóbarátot.)

Milyen ízű is a lembas?

Tündekenyér 4

A rendező, Peter Jackson kommentárjai alapján egy fajta cukrozatlan omlós tészta lehetett, amolyan (shortbread), majd eme kijelentésre rázizzenve néhány blogger és GY.U. rajongó is kikísérletezte a saját tündekenyér receptjét.

Az én változatom alapja is egy shortbread-recept, de meghagytam édesen, mert édes íz nélkül idehaza nincs ember, aki megegye. (Tündékkel, törpökkel, meg hobbitokkal meg ugye nem élek egy fedél alatt…csak egy orkkal :-).

Került bele még egy kevés fahéj, és kardamom, meg narancslé.  Nos nálunk ilyen ízű lett a lembas.

Tündekenyér

Lembas

Tündekenyér és ork

Tündekenyér (lembas) és ork

  • 15 dkg liszt (ebből kb.2 dkg kukoricakeményítő)
  • 10 dkg  vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1-1 mokkáskanál őrölt fahéj és kardamom
  • 2 evőkanál naracslé

Gyúrjuk össze a tészta hozzávalóit.

Vajazzunk ki egy kisebb kerek jénai formát, szórjuk meg liszttel és az terítsük szét az omlós tésztaalapot.

Mint a tortát szeleteljük fel (pontosabban csak jelöljük meg késsel) és előmelegített sütőbe, kb. 160 fokon 20 percig sütjük.



Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!