Sütőtökös, fahéjas amerikai fánk – 12 perces bögrés recept

2015 október 13. | Szerző:

Ha tudtam volna, hogy sütőtök van benne, akkor meg sem kóstolom, mondta nagyobbik gyerkőcöm, miközben jóízűen elmajszolta a negyedik fánkot. A kicsinek nincsenek ilyen előítéletei, legalábbis még nem tudja verbálisan kifejezni, ő simán folyamatosan ette a fánkocskákat, ahogy kiürült az egyik kéz, már nyúlt is a másikért. Amúgy a sült sütőtököt határozott tiltakozó kézmozdulattal hárítja el ő is, még csak kóstoltatni sem bírom, pedig a tavalyi mellékapásokkal ellentétbe idén nagyon jó édeskés a termelő nénik sütőtök felhozatala.

sutotokosfank

Sajnos kicsi a tepsim, 6-os mini kuglóf forma, így háromszori adagolással sült 18 darab. Tepsinkét 10-12 perc. Alig fél óra alatt elfogyott 17 fánk, az utolsó darab, a 18. viszont egész éjjel magányosan árválkodott a tányéron, már senki nem bírta benyomni, olyan jól laktunk

Sütőtökös, fahéjas fánk

Hozzávalók:

2/3 bögre sült sütőtök

1/2 bögre tej

1/2 bögre barna cukor

1/3 bögre olaj

1 kiskanál őrölt fahéj

1/3 kiskanál őrölt kardamom

1/3 kiskanál gyömbérpor

1 tojás

1,5 bögre liszt

1 kiskanál sütőpor

A szóráshoz:

2-3 evőkanál olvasztott vaj

5-6 evőkanál fahéjjal elkevert barnacukor

sutotokosfank1

A sült sütőtököt és a tejet botturmix segítségével pürésítsük össze. Keverjük hozzá a tojás és az olajat és a fűszereket (gyömbér, fahéj, kardamom).

Keverjük össze a lisztet a sütőporral és forgassuk össze a sütőtökös masszával.

Fánkformát (vagy mini kugklófformát) kenjük ki olajjal és kanalazzuk bele ne túl vastagon, csak egy újnyira a sütőtökös masszát.

Előmelegített sütőbe 10-12 perc alatt készre sütjük.

5-7 percig hagyjuk a formában kihűlni, vegyük ki és szórjuk meg fahéjas cukorral.

Tipp: És hogy milyen lehet a sütőtökös csokitorta? Itt megtudhatod!

És milyen lehet a sütőtök kekszben, vagy amerikai palacsintában?

Nosztalgiázzunk: kókuszos amerikai fánk

2014 február 17. | Szerző:

Emlékeztek arra a bizonyos amerikai kávézós süti boltra, a Dunkin’ Donats-ra? Valamikor a 90-es években itt is megtalálhatóak voltak egy rövid ideig, s én a kivonulásukat bizony, ezek miatt a fánkok miatt alaposan elsirattam. Kakaós, kókuszos, és pont olyan, amilyennek emlékeimben él.

Imádta mindenki!

Kókuszos amerikai fánk

Tavaly elrohant mellettem a fánkszezon, idén viszont aznlc-nek köszönhetően nekiálltam sütögetni, kísérletezni a régi kedvencek recepteket is előtúrva. Voltak húzósabb napok, amikor fánk, fánkot követett és olykor luftot rúg az ember (főleg az ízélmények után kutatva), de ha nem jó a süti, akkor a recept is repül. Ha nincs amerikai fánksütőd, semmi gond, mini kuglóf formában készítettem én is, de minimális mennyiségű tésztával. Egy nagy kanálnyi elég belőle, így kisülve, pont úgy néz ki, mintha kerek, fánksütőben készült volna. Tojás nem kell bele egyáltalán, nem elírás.És 12-14 perc sütés elég neki.

Kókuszos amerikai fánk

Kókuszfánk 1

Hozzávalók (kb. 20 darab):

• 17,5 dkg liszt
• 8 dkg cukor
• 4 evőkanál keserű kakaópor
• 1 evőkanál kókuszreszelék
• 60 ml olaj
• 1 kiskanál szódabikarbóna
• 2 evőkanál fehér borecet
• 1,5 dl langyos víz

A mázhoz:
• 15 dkg porcukor
• 3-4 evőkanál langyos tej
• kb. 15 dkg kókuszreszelék
• mini amerikai fánksütőforma, vagy minikuglófforma

Keverjük össze a száraz hozzávalókat: a lisztet a kakaóporral, a kókuszreszelékkel és a cukorral. A szódabikarbónát keverjük el kétkanálnyi fehér borecettel, és amikor már nem bugyborékol, akkor öntsük a liszthez. Fakanállal dolgozzuk össze. Mehet a masszához egy kevés olaj és a víz is.

Kenjük ki olajjal a minikuglófformákat és csak egy ujjnyi magasságban töltsük bele a tésztát. Ez nagyjából egy evőkanálnyi. Nem kell sok belőle, mert nem kuglófokat készítünk. 170 fokra előmelegített sütőben 12-14 perc alatt megsülnek. Hagyjuk a formában kihűlni. A porcukrot keverjük össze a langyos tejjel és mártsuk bele a fánkokat, majd hempergessük meg a kókuszreszelékben.

Nyammm, túrófánk!

2010 január 28. | Szerző:

 Kifejezetten ilyen zimankós édesség. Gyerkőc beteg (szerencsére már gyógyul), én meg itthon vagyok vele.Ráérősen sütögetek, mint azokban az időkben, amikor még csak én vigyáztam rá és miénk volt az egész nap…

Imádom, hogy nem kell ennek a fánknak a tésztájával annyit babrálni, csak összekeverem, hűtő…és aztán a kanalazgatás; először az olajba, majd a szájba :-)) Rendkívül finom juhrszirppal és fahéjas porcukorral megszórva!

A recept Dolce Vita érdeme, könyvében ricottából készítette.

Túrófánk

Hozzávalók:

  • 25 dkg túró,
  • 7 dkg liszt,
  • 5 dkg cukor,
  • 1 tojás + 1 ojs sárgája,
  • 2 kiskanál sütőpor,
  • reszelt narancshéj,
  • néhány kocka étcsoki feldarabolva

 Dolgozd össze a túrót a cukorral, liszttel, sütőporral. Add hozzá a tojásokat, és  a falaprózott étcsokit. Pihentesd a masszát a hűtőben.

Melegítsd fel az olajat, majd kiskanál segítségével formázz belőle kicsi golyókat és kezd el az olajbn sütni.
Szűrőlapáttal vedd ki a megsült fánkokat, és papírszalvétára rakva itasd fel a róla a zsiradékot!

Tálaláskor szórd meg fahéjas porcukorral, juharsziruppal!

(Az egészségtudatosság jegyében azért Ré hidegen sajtolt napraforgóolajat használtam a sütéshez. )

Címkék: , ,


Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!