Gyerekbarát jégkrém banánnal, datolyával és fahéjjal
2015 június 10. | Szerző: marmalade
A nyár beköszöntével beindult nálunk is a házi fagyik gyártása, cukor- és adalékanyagmentesen is szuper verziókat lehet kreálni. A banán és a datolya kellően édesíti, a kókusztej selymesíti, a fahéj pikánssá teszi. Gyerek és felnőtt pedig jóízűen elmajszolja.
Miután fagyi evésben elég mohó család vagyunk (főleg a két kicsi, meg én), nincs mese itthon is neki kellett állni a fagyikészítésnek. Így volt ez tavaly is és az idén is. Mostanában leginkább jégkrémeket gyártunk, a banán nagyon jó alapanyag ehhez, könnyebb lesz a fagyi textúrája, nem fagyasztja le a torkot, mint egy vizes alapú jégkrém. Jó móka az összekutyulása, bár elég hamar megvan és a dolog további, nagyobb és kevésbé látványos részét már a hűtő végzi, a végeredmény viszont tökéletes!
Gyerekbarát jégkrém banánnal, datolyával és fahéjjal
Hozzávalók 5 darahoz:
1 banán,
3 nagy király datolya,
1 dl kókusztej (vagy mandulatej),
1 kiskanál őrölt fahéj
A datolyát 5 percre áztassuk be forró vízbe. Szűrjük le, szedjük ki a magját és darabolva tegyük a többi hozzávalóval egy turmixba. Pürésítsük és tegyük jégkrémtartókba, szúrjunk közepébe pálcikát és néhány órára fagyasszuk le.
Felnőtteknek igazán kellemes hűsítő a frappé-jégkrém, , gyerekeknek ez a csokis, kókusztejes, veganoknak és csokirajongóknak, tofuval, vagy éppen minimal hozzávalókkal banánnal és étcsokival.
Süti karamellizált almával
2013 szeptember 17. | Szerző: marmalade
Nekem e z tipikusan téli süti! Nyáron nem is vágyom rá, most meg egyből előkerül a receptarchívumomból …Abból kiindulva, hogy milyen jó is lesz reggelire. Akárcsak ez a korábbi morzsás.
Ennek a sütinek nagy előnye, hogy az alapcucc hamar összeállítható: puha vaj cukorral elkeverve, tojások egyenként hozzáaadva, liszt beleszitálva, fahéj beleszórva. Nagyjából annyi ideig tart az elkészítése is, míg leírom. Jó az alma felvágása, karamellizálása újabb 2 perc. Sütés 35-40. De ezt már bárhol eltölthetjük!
A végeredmény ízletes, omlós, téli süti. A recept remekül variálható a gyümölcs (körte, szilva) és fele liszt (darált madnula, mogyorós stb) lecserélésével.
Jó étvágyat hozzá!
Hozzávalók: 150 g barna cukor, 120 g puha margarin, 2 tojás, 150 g liszt, 1 kiskanál sütőpor, 1 kiskanál fahéj, 3 alma, 2 evőkanál cukor a karamellizáláshoz, + 1 kiskanál (újabb) fahéj
1./ Tészta elkészítése: keverjük össze a puha vajat a cukorral, egyenként adjuk hozzá a tojásokat, majd szitáljuk bele a sütőporral, fahéjjal elkevert lisztet.
2. / Hámozzuk meg az almákat és vágjuk negyedekre, cikkekre.
3./ Egy serpenyőben olvasszuk meg a cukrot, dobjuk rá az almákat és forgassuk meg benne, hagyjuk kissé karamellizálódni, és szórjuk meg fahéjjal.
4./ Töltsük a tésztát kerek (kb. 20-22 centis tortaformába) rendezzük el az almagerezdeket a tetején és locsoljuk meg a serpenyőben maradt karamellel.
5./ Előmelegített sütőben, kb. 170 fokon süssük 40 percig, tűpróbáig.
Sütőtökös, fahéjas kalács, bögrésen
2015 november 8. | Szerző: marmalade
Maradt egy kis sült sütőtök, kárba ne vesszen, gyorsan bele is került egy frissen összekevert kalácstésztába. Kalács tejeskávéval, kakaóval, számomra a legideálisabb reggeli, főleg ha egy kevés vaj és/vagy lekvár is kerül még rá.
A kalácssütéshez azért kell egy kis hangulat, pedig nem annyira időigényes, mint először gondolná az ember, de persze nem is annyira gyors, mint egy kevert tészta. A munka nagy részét a robotgép, meg a meleg hőmérséklet végzi.
Sütőtökös, fahéjas kalács
Hozzávalók:
kb. 3 bögre liszt (még felvehet + 1/2bögre liszt)
1/2 bögre tej
3 evőkanál cukor
7 g élesztő (instant)
3/bögre sült sütőtök -1/3 bögre vízzel turmixolva
4 dkg olvasztott vaj
1 tojás
Tölteléknek:
1/3 bögre barna cukor
3 kiskanál őrölt fahéj
A sült sütőtököt pürésítsük össze a vízzel.
Kenjünk ki vajjal egy püspökkenyér formát.
A lisztet keverjük össze az élesztővel, adjuk hozzá a tojást, a cukrot, a sütőtökpürét és a felmelegített tejet. Robotgéppel dolgozzuk, dagasszuk néhány percig. Adjuk hozzá az olvasztott vajat, majd lefedve meleg helyen hagyjuk a duplájára emelkedni. (A fűtőtest erre most ideális hely!)
Nyújtsuk ki a tésztát egy ujjnyi vastagságúra, majd szórjuk meg barna cukorral, fahájjal. Szeleteljük fel a tésztát 4 x 3 kockára, és élére állítva tegyük a püspökkenyér formába.
180 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 40 percig.
Jó étvágyat hozzá!
Oldal ajánlása emailben
XHasonló bejegyzések: