Egy csipetnyi luxus 3300 Ft-ért

2013 szeptember 25. | Szerző:

Már egy hete lehet online rendszeren asztalt foglalni az október 14. és 20. között megtartandó Országos Étterem Hét rendezvényére. 
A rendezvény népszerűségét jelzi, hogy indulása óta a résztvevő vendégek száma megháromszorozódott, a legutóbbi tavaszi eseményen már több mint 12.500 vendég foglalt asztalt. Az Országos Étterem Hét jó alkalom arra, hogy bárki megismerhesse a vendéglátásnak azt a szintjét, amibe a legtöbben ritkábban kóstolhatunk bele.

A DiningCity által szervezett programban több felső- és középkategóriás étterem szerepel, ahol általában általában 3-4 féle előételből, főételből és desszertből választhatnak majd a vendégek, mindössze 3300 forintos áron.

 

A hétvégék már valószínűleg beteltek, legalább is mi így jártunk és éppen hogy találtunk még 2 személy részére helyet a kiválasztott étterembe egy hétköznapra.

A sajtótájékoztató a Spoon Cafe Étteremhajón volt, ahol ízelítőt kaptunk az októberi menüből:

EtteremSpoon

Gyömbéres sütőtök terrine és csirke tekercs

Sárgaborsó krémleves Serrano chipsszel

Fácán erőleves maceszgombóccal

Posírozott tőkehal filé vajon futtatott céklával, wasabi mártással

 

Az éttermek sajnos csak limitált számú asztalokat biztosítanak a rendezvényre, az online rendszer viszont rendkívül felhasználó barát. A vendég az asztalfoglalás elküldése után azonnali visszaigazolást kap e-mailben a foglalás sikerességéről. Telefonon és személyesen nem lehet asztalt foglalni, a rendszer csak az online foglalásokat regisztrálja a fenti weboldalon és módosítani is lehet később még az időpontokon.

Estia Gyradiko: görögországi kóstoló

2013 augusztus 28. | Szerző:

 

 

Montázs

Mitől lesz igazán görög a tzatziki?

Görögországi nyaralás íz élményeire vágyakozva sokan megpróbálkoztak már néhány jellegzetes hellén étel rekonstruálásához, mégsem köszönt vissza a várt ízvilág a tányéron! A titka talán az, hogy egy görög ételhez igen is kellenek a görög alapanyagok, a hagyma, fokhagyma, ami  nem olyan erős odaát, mint itthon, kell az  aromás szárított fűszer, a testes, házi olivaolaj, a zsíros görög joghurt stb. is  Az említett tzatzikiba a szárazföldön bazsalakom kerül bele, Athén környékén kapor és oregáno, Cipruson menta. – vázolja fel a görög konyha jellegzetességeit Ghavrilos Arghyropoulos a Gyradiko tulajdonosa, új, pesti oldalon található éttermének egyik nyitó vacsoráján.

A pünkösdfürdői görög kisvendéglő 14 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit – egy beton buszmegálló helyén, két három évente mindig fejlődve, terjeszkedve és igazodva , egyre növekvő vendégek igényeihez – most pedig megszületett nagytesója a pesti oldalon.

Ezt a különleges, mégis egyszerű és változatos gasztronómiát – amelyet három tájegység határoz meg;  a szárazföldi, a szigetvilág konyhája és a kis-ázsiai – szeretné majd Ghavrilos Arghyropoulos bemutatni, olykor tematikus, tájegységekre lebontott esteket is tartva  itt, a Victor Hugo utcában nyílt tágas, családias Estia Gyradikoban.

Ghavrilos ételei leginkább a kis-ázsiai görög konyhát képviselik, mivel  nagyapja 1922-ig Konstantinápolyban él, onnan költözött át Athénbe.

A tulajdonos hitvallásának megfelelően az alapanyagok többsége továbbra is Görögországból érkezik: az oliva bogyó és olaj Kalamata mellől, az üdítőitalok, de még a pita is a szárazfödről, a feta sajt Leszbosz szigetéről, a fűszerek többsége pedig Krétáról.

Ennek alapján készült egy, a görög konyha változatosságát bemutató vacsora-es a következő fogásokkal:

 

  • Görög kolbászkülönlegesség
  • Htipiti, azaz pikáns fetakrém pitával
  • Frissen sütött, meleg cukkini, padlizsán és paprika fokhagymás joghurtágyon
  • Görög húsgolyók
  • Olívabogyó-válogatás
  • Spenótos-póréhagymás-fetasajtos rétes
  • Spenótos kritaraki – színes rizsszemtészta spenóttal és görög sajttal
  • Vörösboros sertésragu
  • Olivabogyós csirkeragu
  • GYRADIKO saláta
  • Joghurt mézzel és dióval, görögdinnye, joghurtos-citromos mousse

Hideg előétel-tál:

Estia Gyradiko-hidegelőétel2

Meleg előétel-tál:

Estia Gyradiko- meleg előétel2

Főétel-tál:

Estia Gyradiko-föétel2

Desszert:

Estia Gyradiko-desszert2

3:1-ben: japán konyha,thai ízek és celebek… az IMÁZS-ban

2013 március 3. | Szerző:

Rendesen el vagyok maradva a blogos dolgaimmal, pedig főzök, fotózom, részt  veszek gasztrós eseményeken, csak gépre jut nehezen az anyag…
kezdem is egy aktualitással…
A hét elején a TableFree Étterem hét beharangozója kapcsán jutottam el az IMÁZS Club -ba. Ez egy kedves étterem  a Hajós és az Ó utca sarkán. Az egyik tulajdonos, Mészáros Árpád Zsolt, (ő a MÁZS a névben), a Fővárosi Operettszínház művésze mutatta be az összegyűlteknek a pár hónapja nyílt éttermet.

Mivel az étterem neve magyaros, kimondható és nem valami nyakatekert japán, nem gondoltam volna, hogy a vezérmotívum a japán és a thai vonulat lesz. Jó, amíg, a kapujához nem értem.

A vendéglátós családból származó operett színész régi álma volt, hogy  egy olyan művészklubot hozzon létre, ahol a japán és a thai ízvilágon, technikán alapuló konyhát visznek, az egészséges táplálkozás jegyében, illetve hangsúlyos legyen a kulturált, minőségi szórakoztatás is. Ennek örömére szombatonként például élőzene szól. (itt egy kicsit csodálkozva pislantottam körbe, hogy vajon erre, hol is van elég hely – hacsak nem a bárpultnál, – de kiderült, hogy épp a fejünk fölött van erre egy galéria kialakítva!
Celeb vonulat is akad bőven, nemrég Vastag Csaba ünnepelte itt szülinapját,  nálunk meg Lakatos Márk lejtett be…
Nekem bejön a japán konyha, (a makrobiotika is ebből merítkezik) ebből kaptunk ízelítőt, a gazdag szusi, yaki és maki stb. választékból.
MÁZS még elmondta, amit mint lelkes gasztroreality néző sejtettem/tudtam róla, hogy, számára lényeges, hogy hangsúlyt fektessen az egészséges táplálkozásra, amely védelmet nyújt a betegségek ellen és erősíti az immunrendszert.

Még a Hal a tortán adásában mesélte, hogy nem véletlenül került a különlegességnek számító cápa steaket az asztalra; volt idő, hogy hetente evett cápalevest, mert az segített legyőznie rákbetegségét. Azóta híve a reformtáplálkozásnak és szed speciális étrend-kiegészítőket.

Az Imázsban cápát egyenlőre nem láttam, de a  választék bőséges, ramen, miso, udon –levesek, tempura szendvics, teriyaki csirke pad thai, maki-szushi, mindez reális/elérhető áron. Házhoz szállítási lehetőséggel. Ami a nehezen kimozdulós fajtáknak, mint amilyen a mi kis családunk, kifejezetten ideális!
Kedvencem a kóstolótálból a füstölt lazacos rizstekercs krémsajtos uborkával töltve. Hm,  még most is érzem a számban az ízét. Finom volt nagyon!

Akár csak a Casanova névre keresztelt forró csoki, perui maca-val!Egyetlen bajom az volt vele, hogy mire belelendültem a kanalazásba, már el is fogyott…

Jótékony gasztronómia

2013 február 7. | Szerző:

Érdekes témája volt egy tegnapi sajtótájékoztatónak; gasztronómia és humanitárius tevékenység.
A TableFree  online éttermi asztalfoglalási oldal csatlakozott a Magyar Vöröskereszt támogatói köréhez a “Haszon Kártya” bevezetésével. Ezt mutatták be.
A kártyát megvásárlók 20-50 % közötti kedvezménnyel fogyaszthatnak majd a TableFree partneréttermeiben. És minden egyes kártya megvásárlása után 15 % adományhoz jut a Magyar Vöröskereszt.

A Haszon Kártya programban résztvevő éttermek jelenleg a következők: Takebayashi Restaurant, Central Bistro, Spinoza Café, Marquis de Salade, Chez Daniel, Bistro 181 Provence, Don Leone, Mechwart Bisztro, XO Bistro, Vén Hajó, Tacos Locos, Riso, Peppers Marriott, Paris-Budapest Restaurant, Oleo Pazzo Courtyard Marriott, nU Bisztro, Negro Restaurant, Nádor Magyaros Bor étterem, Margit Kert étterem, Krizia Ristorante, Kaltenberg restaurant, Fuji Japanese restaurant, Café Dorottya, Bocanova Étterem, Chagall Café and Restaurant, Borssó Bisztro, and Café Alibi.

A résztvevő éttermeknek legalább 20%-os kedvezményt kell biztosítania. Érdemes a haszonkartya.hu oldalon átböngészni a kedvezmények mértéket, mert valahol, csak az italokra vonatkozik, valahol viszont az egész számlára.

A Magyar Vöröskereszt főigazgatója, Kardos István, (akiről kiderült különben, hogy szeret főzőcskézni is) elmondta, hogy a beérkezett adományokból a fedél nélkül élők étkeztetését segítik majd.

A helyszín a Marriott Hotel volt, aminek az volt az apropója, hogy a peppers! MEDITERRANEAN GRILL is csatlakozott a programhoz. Az étterem étlapja egyszerű, egészséges, kiváló alapanyagokból készült fogásokból áll és erős hangsúlyt fektet a helyi gazdák által kitenyésztett különlegességekre, többek között a mangalica sertésre, racka bárányra és a magyar szürke marhára.

Címkék:

Szemtelen család, szemtelenül finom portékával!

2013 február 2. | Szerző:

Nekem a könnyed 40-es jött be a legjobban, bár kacérkodtam  a rózsaszín felhőkbe burkolt 50-essel is, igaz a legerősebbnek a 70-es bizonyult.

Ez utóbbi bizony egy törköly volt, 70 százalékos, amiből egy korty azonnal  végig futott a fejembe. Csütörtökön mutatta be a Rézangyal Kft legújabb párlatcsaládját, akit Szemtelen névre kereszteltek.

Mint ahogy Maros Róbert a cég tulajdonosa elmondta:

„Egy kísérlet a Rézangyal kft-től ez a sorozat, arról szól, hogy a nagyobb márkák mellett felhívjuk a figyelmet a kevésbé sikeres kategóriákra, mint a törkölypálinka. Tévhit, hogy ez a szőlészet mellékterméke lenne”.

A reklámkampányban pedig a 40, 50, 60 és 70 fokos szőlőpálinkákat egy-egy a korban hasonló karakter személyesíti meg.  A Szemtelen figurák a Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválon tűntek föl először, most pedig a belvárosi Egykettő Bisztró új sörsöntésének avatása alkalmából sztorizgattak és kínálták pálinkájukat. A Rézangyal Magyarország Szemtelen párlatai limitált számban kaphatók, s ha valamelyik íz elfogy, nem gyártanak belőle többet; a következő szériánál változik az íz és a címke is. Az egyetlen, ami állandó, az a szőlő, amely alapját képezi mindegyik pálinkának. A Szemtelen ízeiből 500-500 palack készül, amely a kiválasztott vendéglátóegységekben lesz majd kapható.

A pálinkát kísérő falatokról is feltétlenül meg kell emlékezni!

A  nyáron megnyitott belvárosi Egykettő Fröccsliget és Borbisztro remek házigazdának bizonyult.

Jordán Piroska fiatal chef kreációi magaslatokba emelik a sörkorcsolyák fogalmát, a tradicionális és megújított magyar konyha ötvözésével remek ételkülönlegességek  kerültek ki a konyhából. Nekem a következők ízlettek nagyon: a kacsatepertőkrém, a mangalicarilett, a padlizsánkrém, sajnos a véreshurka zsírjában, és a borjúláb, ecetes gyögyhagymával most kimaradt. Hiába, a pálinka is dolgozott közben!

(Sajanos 6 év bloggolás sem érte el nálam, hogy a fotógépem a táskámkötelező tartozéka legyen, ezért nincsenek fotóim ezekről a finomságokról, aminek a tálalása is élmény volt!)

Isteni finom volt a sült paprikás pogácsa, amelynek a receptje, egyébként focaccia tésztából készült és remélhetőleg, az üzletvezető ígérete szerint leírását hamarosan megkapom mailbe. Akkor pedig ide is felteszem!



Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!