Villámebéd: egylábasos zöldséges tészta

2015 november 4. | Szerző:

Idő hiányában és persze kényelmi szempontokból is, mostanában rákaptunk az egylábasos tésztákra. A “one pan pasta” tökéletes találmány, mert a száraz tésztától kezdve minden egy helyen, egy lábosban fő meg. Legutóbb is ez történt, ment bele egy kis padlizsán, paradicsomszósz, bébi spenót, szójagranulátum és hagyma. Remek a maradékok feldolgozására, illetve a mosogatás megúszására is.

Egylábasos tészta

A legnehezebb talán a tészta – víz arányának eltalálása, itt kb. 200 g fusilli tésztához került 3 bögrényi (kb. 6-7 dl ) víz, annyi, amennyi egy kicsit még befedi. Múltkor viszont spagettivel nagyon mellényúltam, mert túl sokat tettem bele a tésztából, meg a vízből is és több helyen össze is ragadt.

 

egytltészta3

Padlizsános, spenótos tészta

one pan pasta

Hozzávalók:

200 g fusilli

1 csomag bébi spenót

1 kisebb padlizsán, vagy egy nagyobbnak a fele

1 maréknyi szójagranulátum

1 maréknyi vörös lencse

1 lila hagyma

1 dl paradicsomszósz

7 dl víz

1 bio zöldségleve kocka

15 dkg reszelt sajt (trappista, gouda stb.)

Daraboljuk fel a zöldségeket és tegyük egy lábosba a sajt kivételével az összes hozzávalót. A sajtból elég egy jó nagy maroknyi most, a többit, majd tálalásnál tegyük rá. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi még ellepi, takarjuk be fedővel és kezdjük főzni a tésztát. Időnként kevergessük át és főzzük, amíg a tészta magába szívja a levet és megpuhul.

egytáltészt

Húsmentes hétköznapok és egy gyors túlélő recept

2015 április 9. | Szerző:

Spenótos csicseriborsó raguval…

Semmi kétség flexitáriánus lettem, mert a húsvét előtti böjtben szinte teljesen leszoktam a húsevésről! Hétköznap tartom is magam a húselvonáshoz, hétvégén ha megkívánom akkor majd eszek.  Ez elvileg így lesz az ünnep elmúltával is és amint elfogy a húsvéti sonka utolsó maradéka becs. szóra tényleg visszatérek ehhez az elhatározásomhoz.

De a húsmentes hétköznapok nem olyan egyszerűek, mint azt sokszor gondolná az ember. Hétfőn és kedden kitart a hétvégi előfőzés, de szerdára elfogy a muníció, nincs ihlet és jön a verkli, a délutáni körút az iskola és a bölcsöde között, majd haza, leckeírás és gyakorlás, bevásárlás egyedül, ha megjön a Zuram, majd vacsora a családnak, fürdetés, altatás és már elmúlt 8 óra, hát kinek van kedve ilyenkor  tofuburgerrel, hozzáillő körettel és vega majonézzel pepecselni. Másnap jön a túlélés…Kifőzde? Kínai? (csak ne megint tofu…), szendvics, saláta…? Majd előkerülnek az online ételrendelők, de amikor 790 Ft lenne egy spenót főzelék, sült mozzarellával, vagy 800-900 egy indiai egytál, akkor megint visszazökkenek az alkotásba.

 

csicsrispenot1

Hát akkor nézzünk valami egyszerűt a hétköznapokra. Egy spanyolos vega étel adaptációja: csicseriborsó és spenót, kis curryvel megbolondítva, isteni ragu. Elkészítése 15-20percerc. Hétköznap ideális. De én konzerv csicseriborsóval dolgozom.

Spenótos csicseriborsó ragu

 

olaj
1 fej vöröshagyma
1 púpos kiskanál curry-por
15 dkg spenót (friss, és lehet több is)
½ csésze víz (125 ml)
1 konzerv csicseriborsó
2-3 evőkanál lecsó (nyári eltevésből, de kiválthatja 1-1 paradicsom és TV-paprika)

 

 

csicserispenótos1

Kevés olajon pirítsuk meg a hagymát. Öntsük le a csicseriborsó-konzerv levét, majd adjuk a csicseriborsót a hagymához. Fűszerezzük curryporral és keverjük bele a lecsót. Fakanállal forgassuk össze.Öntsük fel kb. fél pohár vízzel.

Tisztítsuk meg a spenótleveleket, a hosszabb szárát vágjuk le, a leveleket fel is darabolhatjuk, de a gőz hatására úgy is összeesik. Dobjuk a spenót leveleket a ragura. Főzzük kb. 5 percig, ez alatt a spenót is megpárolódik, megfonnyad.

Nagyon finom ragu, isteni pita kenyérrel, vagy tortilla darabkákkal kitunkolni.

Lecsós pecsenyemáj

2014 november 18. | Szerző:

Imádom az őszi vidék hangulatát, a friss levegőt, a sétákat és a gyorsan összedobható vacsorákat. Lecsó és pecsenymáj, kedvencem mindkettő, jól illik ezekhez a napokhoz, mégsem hódolhatok nekik oly gyakran, mint szeretnék, mert családom erősen ellenáll. Olykor egészségügyi szempontokra hivatkozva (B- és A-vitamin hajra, szemre) közlöm, hogy ma máj lesz és punktum és aztán megehetem az egészet…mondom, lázadnak….

lecsós pecsenyemáj

lecsós pecsenyemáj

Ez a recept még Márton-napjára készült, ezért pecsenye libamáj került belé. Kezdő háziasszony koromban furcsa volt, hogy a hentesnél sokszor csak annyi van kiírva, hogy pecsenye máj, mert a máj legyen a csirkéé, kacsáé, vagy libáé, de a lényeg, hogy jóval olcsóbb, mint a hízott máj, jó nem annyira omlós, de nagyon finom és tartalmas tud lenni!

Lecsós pecsenyemáj

Hozzávalók:

40 dkg pecsenyelibamáj,

1 fej vöröshagyma,

5 dkg füstölt szalonna,

3 paprika,

3 paradicsom

, 1 evőkanál olaj,

1 kiskanál só, őrölt fekete bors,

fél kiskanál majoránna, fél kiskanál fűszerpaprika.

körete: tarhonya

lecsosmáj

A hagymát tisztítsuk meg és szeleteljük fel, a májat vágjuk kisebb darabokra. Csumázzuk ki a paprikát és a paradicsommal együtt szeleteljük fel. Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, pirítsuk meg rajta a szalonnát, és fonnyasszuk meg rajta a hagymát. Adjuk hozzá a paprikát, pár perc múlva a májat, majd 3-4 perc múlva a paradicsomot.

Fűszerezzük őrölt paprikával, majoránnával. Főzzük tovább néhány percig, amíg a máj megpuhul és lecsós szaftja nem lesz. Főtt kölessel, vagy tarhonyával tálaljuk.

lecsosmáj1

Energiadús, pénztárcakímélő reggeli: Kéksajtos polenta, sült paradicsommal

2014 szeptember 1. | Szerző:

Percek alatt elkészül, olcsó, energiát adó és remekül variálható? Mi ez? Egy klasszikus fogás, a polenta, vagy magyarosabban puliszka. Ez úton lágyan elkészítve, kissé vegásan sült bazsalikomos paradicsommal és tofuval. Igazán remek energia dús napindító!

 

Kéksajtos polenta

Kéksajtos polenta

 

A régi idők embere, – főleg a vidéken élők – a reggelit nem sunnyogta úgy el, mint mi. A fizikai munka jó erőnlétet követelt, ezért energiadús ételekkel táplálkoztak, mint a burgonya, szalonna, kenyér és kukorica.

Mondjuk egy kis zsírjában megpörkölt szalonnát, csíkokra vágott, fonnyasztott lila hagymával én is el tudnék képzelni a tetejére, nyelek is nagyokat, ahogy leírom, hacsak nem közelítenék most táplálkozásomban megint a makrobiotikához. Ezért van a tofu is. A kéksajt meg amolyan ifjúkori botlás, úgyhogy emiatt nem is tudom besorolni majd a makrobiotikus receptjeim közé, viszont ad egyfajta karaktert az ételnek.

Kukorica lisztből, kukorica darából készül, bőséges vízzel felfőzve, mint a kását. Lehet lágyabb, de meg is dermeszthetjük. Majd felvágjuk, kisütjük, vagy grillezzük.

 

Kéksajtos polenta sült paradicsommal és tofuval

 

Kéksajtos Polenta2

 

 Hozzávalók:

  • 1 bögre kukorica dara – 3 bögre víz
  • néhány szem paradicsom, felszeletelve
  • 1 kiskanál szárított bazsalikom
  • 1-2 evőkanál olíva olaj
  • só (csipetnyi)
  •   5 dkg kék sajt/márvány sajt

Forraljuk fel a vizet és szórjuk bele a polentát. Sózzuk. Csökkentsük a hőfokot és habverővel (kézi) keverjük át.Fedjük le és főzzük puhára, kb. 5 percenként átkeverve, nehogy az aljára  ragadjon.

Közben melegítsük elő a sütőt. Sütőpapírral fedett tepsire tegyük a paradicsom szeleteket, és szórjuk meg bazsalikommal, kevés sóval és locsoljuk meg vékonyan olíva olajjal kb. 20 percig.

Amikor a polenta/puliszka megduzzadt és elkezd puffogni, keverjük bele a kéksajtot. Tálaljuk a sült paradicsommal és tofuval. A tofu így is készülhet, mint itt.
A tofus raguhoz:

  • 1 kisebb fej vörös hagyma
  • 200 g tofu
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 1 kiskanál növényi olaj (Ré, vagy szezám)

A tofut vágjuk kockára  és locsoljuk meg szójaszósszal. Az olajon pirítsuk meg a felszeletelt hagymát és a tofu kockákat.

Kéksajtos polenta

Spórolós vacsora: póréhagymával töltött burgonya

2014 április 9. | Szerző:

 

 

Az egyszerű ételeknek van egyfajta bája. A burgonya önmagában elég szürke étel, mégis néhány hozzávalóval isteni fogást lehet belőle komponálni. Most póréhagyma és kevés krémsajt jutott bele. Isteni húsmentes fogás lett. És most nem mellékesen húsmentes. Körete pedig sör és saláta volt!

Töltött burgonya

 

Sült burgonya póréhagymával töltve

Hozzávalók 2 személyre:

2 db nagyobb burgonya, 1 póréhagyma, 1 kanál vaj, petrezselyem, oregánó, 1 tojás, 2 evőkanál krémsajt

nlc-pórésburgonya 3

 

A burgonyát mossuk meg és héjastul süssük puhára a sütőben. Közben karikázzuk fel a póréhagymát és pároljuk meg kevés vajon. A megsült burgonyákat vágjuk hosszában félbe és kaparjuk egy tálba a belsejét. Keverjük hozzá a párolt póréhagymát, fűszerezzük oregánóval, petrezselyemmel, csipetnyi sóval. Adjuk hozzá a krémsajtot és a tojást is. Töltsük meg a kikapart burgonyát ezzel a masszával és tegyük vissza a sütőbe még 10 – 15 percre.

Fogyasztható önmagában salátával, vagy húsos étel köreteként.

Címkék:

Dobd össze gyorsan: bolognai spagetti

2014 január 20. | Szerző:

Bár tudom, hogy a klasszikus bolognai szószt órákon át illene főzni, az idő nekem is drága, és ez az alig 30 perces spagetti is isteni finom!

Egyszerű, gyors és olcsó

Bolognai spagetti

 

A bolognai nálunk meglehetősen kapós étel, mindenki, kivétel nélkül megeszi – még a válogatósabb gyerekem is, pedig ritkán készül ugyan úgy. Szeretjük hús nélkül is. Van, hogy kerül bele répa, zeller (és/vagy) reszelve , paradicsomszósz, (és/vagy) hámozott paradicsom konzerv, esetleg bor. Fűszer is változhat, most egy Nők Lapja Konyhával érkezett Toscana fűszerkeverék került bele, illetve még oregáno, extrának.

Olcsó ebéd

Az alábbi mennyiség 2 jó étvágyú felnőttnek és 2 gyereknek készült, ráadásul olcsó verzióban.  Nálunk darált hús mindig van a mélyhűtőben. Egyszerre általában nagyobb mennyiséget veszek belőle és azt szétosztom 25 -30 dekánként.

Spagetti is van mindig. És mostanában  – mivel kapós hozzávaló lett idehaza – hámozott egész, vagy darabolt paradicsom konzerv, ebből néha egész jó minőségű olaszt is lehet már 200 Ft alatt kapni.

Ha kiszámolom a legfőbb hozzávalókat kb. 700 – 800 Ft-ra jön ki.

Gyors bolognai spagetti

 

Hozzávalók:

  • 2 kanál olaj
  • 1 fej vörös hagyma
  • 25 dkg darált pulykahús
  • 1 doboz hámozott paradicsom konzerv (400 g)
  • 2-3 kanál sűrített paradicsom szósz (üveges)
  • kb. 2 dl víz
  • 2 kiskanál Toscana fűszerkeverék (helyette kakukkfű, rozmaring, lestyán is mehet bele és még több oregáno)
  • 1 kiskanál oregánó
  • só, bors
  • 250 g spagetti

 

Az olajon pároljuk meg a hagymát, majd adjuk hozzá a darált húst. Pirítsuk fehéredésig. Ekkor adjuk hozzá a konzerv paradicsomot,  a paradicsom pürét és a konzervdobozzal mérve fél doboz vizet. Főzzük rottyanásig, fűsszerezzük (oregáno, fűszerkeverék).

Alacsony hőfokon, gyakran kevergetve főzzük sűrűre. (kb 15 perc) a szószt

A spagettit másfél-két liter forró vízben főzzük puhára (vagy “félkeményre”). Tálaláskor szórjunk rá reszelt sajtot.

 

Ha van kedvetek, nézzetek be hozzám a Facebookra is.

Dzsóker saláta őszi ízekre hangolva

2013 október 10. | Szerző:

Mihez kezdj egy kevés sült csirkével és a végnapjai felé haladó szaftos körtével?

 

 

Saláta,öszi

Úgy látszik idén ősszel rácuppantam a salátákra. Sorra fedezem fel az  izgalmas ízeket. És néha olyan egyszerű dolgokból is lehet klasszat alkotni, mint monduk egy kevés megmaradt sült csirke, vagy a végnapjai felé haladó szaftos puha körte.

Miért tartom dzsóker fogásnak ezt az egyszerű salátát? Mert lehet belőle köret és főétel is. Ha nem is a hízókúrán levőknek ajánlva. Maradékokból is össze lehet dobni és igazi ízbomba a végeredmény, amint az édeskés körte, mazsola találkozik az enyhén savanykás mandarinos vinaigrette öntettel. És ha nincs otthon sült hús, kockázzunk fel egy kevés csirkemellet és pirítsuk meg.

 

Csirkés, körtés saláta, mézes, mandarinos öntettel nyakon öntve

Saláta,öszi2

 

Hozzávalók:

150g csirkemell-filé,  1-2 darab körte (most Alexander), mazsola, kesudió, vagy dió (1-1 maroknyi), mandula, fél darabkígyó uborka, felkockázva, saláta-mix,

mandarinos vinaigrette: 1 mandarin kifacsart leve, ugyanannyi repce vagy olíva olaj, 1 gerezd fokhagyma, fél mokkáskanál mustár, 1 kiskanál méz

 

  1. A csirkét kockázzuk fel és kevés olajon pirítsuk meg.
  2. Egy tálba keverjük össze a saláta hozzávalóit: a saláta-mixet, feldarabolt körtét, feldarabolt uborkát, dobjuk rá a megpirított csirkét és öntsük le a öntettel. Majd szórjuk meg mazsolával, dió-félékkel.

 

Török stílusban: csirkés, spenótos kuszkusz-pilaf

2013 szeptember 25. | Szerző:

Csirkés. spenótos kuszkusz-pilaf

Csirkés. spenótos kuszkusz-pilaf

A mai napon a piacolás, a vásárlás kissé hanyagolva volt nálam, a kisebbik kölök adott ugyan is elég futkosnivalót, úgyhogy az ebédet igyekeztem a konyhában található maradékokból megoldani. A rizs elfogyott, de volt egy bögre kuszkusz, maradt még 20 deka friss spenótlevél is, és két szelet csirkemellfilé (összesen 25-30 deka) az inspirációt pedig ezúttal a török konyha adta, ami meglehetősen közeli viszonyban van (földrajzilag és történelmileg is) kedvencemmel, a göröggel. És innen már csak egy ugrás ez a kuszkusszal készült pilaf, ami lényegében egy spenóttal felturbózott, kuszkusszal flancosított (akarom mondani helyettesített ) rizseshús.

 

Csirkés, spenótos kuszkusz-pilaf

(Tavuklu Ispanak Pilav)

 

Hozzávalók 2 fő részére:

  • fél csirkemellfilé (kb. 30 dekás)
  • oregánó
  • 2 dl húslves alaplé kockából (sicc!!!!)
  • 1-2 evőkanál olaj

 

  • egy bögre kuszkusz (2 decis)
  • forró víz, vagy húslves alaplé
  • 20 dkg spenót
  • só,bors

 

  1. Egy tálba öntsük a kuszkuszt és öntsük fel annyi vízzel, hogy két ujjnyira ellepje. Fedjük le és pihentessük, míg a csirke elkészül.
  2. Amikor a kuszkusz a levet magába szívta, dobjunk bele egy kanálnyi vajat is.
  3. Kockázzuk fel a csirkét és kevés olajon pirítsuk meg. Hintsük meg egy kiskanálnyi oregánóval és öntsük fel kb. 2 dl húsleves lével (vagy víz és fél kocka zöldségalap keverékével.)
  4. Pároljuk meg a megtisztított spenótot, majd  szeleteljük fel és keverjük kuszkuszhoz. Adjuk hozzá a megpárolt csirkedarabkákat is, forgassuk össze.

 

Mazsolás, májas zöldséges kuszkusz

2013 július 9. | Szerző:

átdolgKuszkusz 068

Először jött a zöldséges kuszkusz gondolata. Remek gyors ebédnek tűnt a délelőtti játszóterezés után. Reggel a zöldségeket feldaraboltam, bepácoltam (olivaolaj, citromlé, kakukkfű,oregánó,  grillfűszer), délben pedig serpenyőben átsütöttem. Addig a kuszkusz forró vegetás vízzel lelocsolva megpuhult. Beledobtam egy kanálnyi vajat is, majd összekevertem a kisütött grill zöldségekkel. Került még hozzá néhány szem aszalt paradicsom és olajbogyó is. Arra azonban a reklamáció után rá kellett jönnöm, hogy ennyivel nem lakik jól a kis családom, mindenki a ragut, húst hiányolta mellé, úgyhogy előkerült a csirkemáj, mellé a mazsola és máris ínyenc, arabos ebéd lett belőle.

Mazsolás, májas, zöldséges kuszkusz

 

Hozzávalók a kuszkuszhoz:

1 cukkini, 1 padlizsán, másfél bögre kuszkusz, oregáno, kakukkfű, olívaolaj, citromlé, kicsi vaj, forró víz, vegeta (vagy leves alaplé)

A mazsolás, májas raguhoz:

40 dkg csirkemáj, egy nagy marok kék szőlő mazsolája, 3 szál újhagyma, 1 paprika, 1 paradicsom, majoránna, rozmaring, ízlés szerint

átdolgKuszkusz 014

A kuszkuszt öntsük le annyi vízzel (vagy leves alaplével), hogy két újjnyira ellepje.Takarjuk le a tálat és 10-15 perc múlva villával kevergessük át. Ekkor dobjuk bele a vajat. A zöldségeket pácoljuk be, majd grillserpenyőn süssük át. Keverjük össze a megpuhult kuszkusszal. Adhatunk hozzá még aszalt paradicsomot, olajbogyót.

A májas raguhoz felmelegített olajra dobjuk rá a felaprított újhagymát, rögtön mehet hozzá a feldarabolt paprika, paradicsom is, kicsit átforgatjuk a meleg olajon és adjuk hozzá a a májat. Fűszerezzük(majoránna, rozmaring). Pirítsuk. Ha szükséges levesléből önthetünk hozzá egy keveset. Szórjuk meg kevés őrölt piros paprikával. Majd elkészülte előtt néhány perccel szórjuk bele a mazsolákat.

 

Beindult a görög szezon! (Πρασόρυζο με τραχανά)

2013 március 14. | Szerző:

Póréhagymás tarhonya (görög)

 

Az első napsütés meghozta a kedvem a görögös főzőcskézéshez. Aki régóta olvassa a blogom, tudja rólam, hogy nagy görög rajongó vagyok (szigetek, konyha, stb), bár mostanában ezt az irányt kicsit hanyagoltam. (További görög receptek itt!)

Legújabb kedvencünk lett a póréhagymás tarhonya, önmagában egytálételnek és hús mellé köretnek is finom. Könnyű elkészíteni, üde, friss, szinte feltölt energiával.(Hát tarhonyáért még sosem lelkendeztem így, bár a magyaros tarhonyás húst is szeretem!)

Póréhagymás tarhonya (Πρασόρυζο  με τραχανά)

Hozzávalók: 1 nagy szál póréhagyma, szeletelve,  200 g tarhonya, 450 g. konzerv hámozott paradicsom,  1 csokor kapor,  2 babérlevél, 1 kiskanál oregáno, csipetnyi só, olívaolaj

 

Egy nagyobb serpenyőben, kevés olajon pároljuk meg a nagyobb darabokra vágott póréhagymát. Amikor puhul adjuk hozzá a paradicsomkonzervet és a fűszereket. Adjuk hozzá a tarhonyát és öntsük fel kb 1,5 deci vízzel. Lefedve főzzük addig, míg a tarhonya megpuhul.

Ha a tarhony nagyon magába sz locsolhatívná, locsolhatunk hozzá még egy kevés meleg vizet. Ha autentikusan görögösen akarjuk elkészíteni, legvégül szórjuk meg fél-egy csokor kaporral (ízlés szerint) és tálaljuk melegen. A zuramnak  jobban ízlik nélküle, úgyhogy most ez elemaradt.



Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!