Lencsés egybesült, hús helyett
2016 március 25. | Szerző: marmalade
Még mindig hús nélkül. Egyre jobban bírva. Persze azért a húsvéti sonkázást már nagyon várva. Utána meg amolyan flexitáriánus állapotban.
Most hogy a tofuval kicsit telítődtem, figyelmem a lencsefélék felé fordult. A lencse nagyon jó növényi alapú fehérjeforrás, ráadásul változatosan elkészíthető. Szeretem és mindig többre vágytam belőle, mint leves, vagy főzelék. A hűvelyes fogyasztás további előnye még, hogy alacsony zsírtartalmú és a koleszterinszintet sem emeli meg.
Hozzávalók:
10 dkg vörös lencse (de lehet a klasszikus is)
1/2 bögre kukorica (konzerv)
1/2 bögre reszelt sárgarépa
1 fej vöröshagyma, apróra vágva
1 kiskanál oregáno, petrezselyem (vagy ízlés szerint)
2 evőkanál liszt
2 evőkanál zsemlemorzsa
só
1 evőkanál lenmag-3 evőkanál vizzel elkeve (tojás helyett)
A mázhoz:
2 evőkanál ketchup
1 kiskanál méz
Egy lábosba főzzük puhára a lencsét. Egy tálkában keverjük össze az őrölt lenmagot a vízzel és hagyjuk állni, amíg zselés állagú lesz.
Szűrjük le e lencsét és pürésítsük össze, majd adjuk hozzá a hagymát, sárgarépát, vöröshagymát, kukoricát és az apróra vágott zöldfűszereket. Ízesítsük sóval, majd keverjük hozzá a zselés állagú lenmagot.
Egy kicsi püspökkenyér formát béleljünk ki sütőpapírral és töltsük bele a masszát.
180C fokon süssük kb. 40 percig.
Tegyünk rá mézes, ketcupos mázat és hagyjuk kihűlni. Szeletelve tálaljuk.
Tavaszi csicseriborsós kence szendvicsre
2016 március 8. | Szerző: marmalade
Böjti szelek fújdogálnak, ez nálam húsmegvonást jelent. Első felindulásomban gondoltam mellőzöm a fehér lisztet és a tejet is, de a gondolatot egy felbontott kókusztejes dobozon kívül más tett már nem követte. Maradt a húsmentesség, pontosabban ment a hús, jött a tofu, tempeh és zöldséges fasírtok, indiai raguk világa.
Ebben a szendvicskrémben sok kedvencem fért bele: sárgarépa, csicseriborsó, medvehagyma, élesztőpehely, kicsi majonézzel összefogva, babpürével gazdagítva.
Hozzávalók:
1 konzerv csicseriborsó, ½ konzerv fehér bab, 1 sárgarépa, lereszelve, néhány szál medvehagyma, 1 mokkáskanál citromlé, 2-3 evőkanál majonéz, 1 kiskanál élesztőpehely, ¼ kiskanál só
Szendvicshez:szeletelt kenyér, krém, jégsaláta/fejes saláta/vegyes saláta
Öntsük le a vizet a könzerv csicseriborsóról és babról majd törjük durvára. Adjuk hozzá a lereszelt sárgarépát, a apróra vágott medvehagymát. Keverjük bele a majonézt, az élesztőpehelyt és fűszerezzük citromlével, sóval. Dolgozzuk össze a krémet. Rövid időre tegyük hűtőbe.
Reform túrógombóc zabliszttel
2016 január 31. | Szerző: marmalade
Néha a klasszikus recepteknek is jót tesz, ha olykor valamit variál rajta az ember. Kis zabliszt, kevés nyírfacukor és már kész is az egészségesebb változat.
Kolleganőm életmódváltása ihlette ezt a receptet, mivel egyik nap annyira ínycsiklandóan mesélt az ebédjéről, ami zabliszttel készült túrógombóc volt, hogy örömmel álltam neki én is a kísérletezésnek, hogy elkészítsem saját változatomat. Szeretem a klasszikus változatot is, de nyitott vagyok az újdonságokra is.
Hozzávalók:
40 dkg túró
1 tojás
5 ek. zabliszt
2 ek. kukoricadara
2 kk. nyírfacukor
1 ek. vaj
kb. 8 dkg tönköly zsemlemorzsa
a tálaláshoz porcukor, tejföl vagy juharszirup
Villával nyomkodjuk szét a túrót, majd adjuk hozzá a zablisztet, a kukoricadarát, az édesítőt és a tojást. Dolgozzuk össze, és tegyük félre egy kevés időre, hogy a dara kissé megdagadjon.
Addig egy nagy lábosban forraljunk fel vizet bőségesen. Amikor forr a víz, formázzunk gombócokat a masszából és főzzük ki a vízben. A gombócok akkor vannak készen, amikor feljönnek a víz tetejére. Nagyjából 5 perc kell hozzá. Utána még 1-2 perc, és kivehető.
A vajat egy serpenyőben olvasszuk meg, szórjuk rá a morzsát és 1-2 perc alatt pirítsuk aranybarnás színűre. A lecsepegtetett gombócokat hempergessük meg benne.
A tejfölt keverjük össze ízlés szerint néhány kanál porcukorral és öntsük a gombócokra. Vagy tejföl és porckor helyett használhatunk juharszirupot, esetleg baracklekvárt.
Megjelent az nlc-oldalán is.
Gyerekbarát kakaós, sárgarépás energiagolyók
2015 július 20. | Szerző: marmalade
Gyerekbarát, mert csupa egészséges alapanyag van benne és meglehetősen szülőbarát is, mert ebben a nagy hőségben még a sütőt sem kell hozzá bekapcsolni.
Csak egy kicsit kavarni, formázni, hempergetni. Remek 5 perces kánikula desszert. Limitált példányszámban.
Kakaós, sárgarépás energiagolyók
Hozzávalók kb. 14 db-hoz:
1 nagy sárgarépa, megtisztítva és lereszelve
4 evőkanál kókuszreszelék
3 evőkanál zabkorpa
1 kiskanál őrölt fahéj
2 evőkanál dió
2 kiskanál keserű kakaópor
3 datolya
3-4 evőkanál kókuszolaj
1 kanál agave vagy datolya szirup, ha szükséges
kókuszreszelék, a hempergetéshez
Reszeljük le a sárgarépát, a datolyát fél órára áztassuk be meleg vízbe, majd magozzuk ki és csöpögtessük le. Tegyük az összes hozzávalót egy aprítóba, dolgozzuk össze. Ha nem lenne kellően édes a datolyától, adjunk hozz kevés (1 kanál) agave szirupot. Formázzunk belőle golyókat és hempergessük meg kókuszreszelékben.
3 egyszerű reteksaláta a húsvéti sonka mellé
2015 április 3. | Szerző: marmalade
Három kedvenc receptem következik, egy makrobiotikus, egy görögös és egy klasszikus savanyúság. Sült húsok és most aktuálisan a főtt sonka mellé remek kísérő lehet a zsenge hónapos retekből készült dip, kence, saláta, vagy savanyúság, mert egyrészt nem engedi megkötni és lerakódni a zsírt, másrészt meg sokkal könnyebben csúszik vele bármilyen testesebb falat.
Korábban nem voltam nagy retek fogyasztó, talán a jellegtelen íze miatt, általábab hagyományosan ettem, feldarabolva, csipetnyi sóval megszórva. És persze főleg este, mert “reggel méreg, délben étek, este orvosság”. Aztán jött egy tavaszi makrobiotikus kurzus és felfigyeltem zsírégető jótékony hatására.
Makrobiotikus reteksavanyú
Hozzávalók: 3-4 db hónapos retek, vékonyan szeletelve, 1 kiskanál umeboshi ecet, (vagy rizsecet, esetleg fehér borecet)
Szeleteljük fel vékonyan a hónapos retket. Locsoljuk meg az ecettel és hagyjuk kicsit állni.
Retek tzatziki, feta sajttal
Hozzávalók: 1 csokor hónapos retek, egy gerezd fokhagyma, só, bors, 200g 20%-os tejföl, kb. 5 dkg krémfehér, feta jellegű sajt.
Mossuk meg a retket és reszeljük le. Hagyjuk állni egy kicsit, majd facsarjuk ki belőle a levet. A tejfölt, a fokhagymát és a fetasajtot tegyük egy tálba és botturmix segítségével krémesítsük össze, majd keverjük hozzá a lereszelt retket.
Klasszikus retek savanyú
Hozzávalók: 1 csokor retek, vékony szeletekre vágva, 80 ml almaecet, 80 ml víz, 2 gerezd fokhagyma, 1-2 kiskanál méz, 1 kiskanál só, tarka bors, kapor
Mossuk meg és szeleteljük fel vékony karikákra a retket.
Egy tálban keverjük össze az ecetet, a vízzel, mézzel és sóval forraljuk fel amíg a só és a méz felolvad. Tegyük félre hűlni.
A retekszeleteket tegyük egy zárható üveg aljára, adjunk hozzá néhány szem borsot és folytassuk a rétegezést. Tegyünk az üvegbe kaport és fokhagymát. Öntsük rá az ecetes keveréket, hogy teljesen ellepje és hűtőbe tároljuk. Másnap már fogyasztható.
Dobd fel eperrel a házi müzliszeletedet!
2015 március 21. | Szerző: marmalade
Juhéjj, eper! Már megjelent a piacokon, igaz még görög, és csillagászati áron, de már elkezdtük a vásárlást. Ez az energiaszelet még fagyasztottól készült, de imádtuk! És a csokiréteg sem rontott rajta, elhihetitek!
Mi van benne? Kesudió, mandula, fagyasztott eper, kókuszreszelék, kókuszolaj, méz és datolya. Uzsicsomaga kiváló nass.
Epres, csokis energiaszelet
Hozzávalók: 1 bögre kesudió, 1 bögre mandula, ½ bögre eper (fagyasztott), ½ bögre kókuszreszelék, ¼ bögre kókuszolaj, 4 nagyobb datolya, 2-3 evőkanál méz
A csokimázhoz: 10 dkg étcsokoládé, 1 evőkanál kókuszolaj
Vegyük ki a hűtőből az epret, tegyük egy tálkába és várjuk meg. míg felenged.
Egy aprítóban daráljuk meg a kesudiót és a mandulát.
A datolyát áztassuk be legalább fél órára forró vízben, magozzuk ki és turmixszoljuk össze. Adjuk hozzá a kesudiót és a mandulát és keverjük tovább a géppel. Keverjük bele a kókuszreszeléket, a kókuszolajat, a mézet, a datolyát és a lecsöpögtetett epret és egy-két fordulat erejéig keverjük tovább a géppel. Egy hosszúkás sütőformát béleljünk ki sütőpapírral és egyengessük el rajta a masszát és néhány órára tegyük hűtőbe dermedni.
Vízgőz felett olvasszuk fel az étcsokoládét és a kókuszolajat. Keverjük csomómentesre és kenjük az epres szelet tetejére. Tegyük vissza a hűtőbe dermedni. Szeletekre vágva tálaljuk.
3 vegán majonéz recept házilag
2015 február 22. | Szerző: marmalade
Ha éppen nem eszel állati eredetű dolgokat, vagy allergiás vagy a tejre, a tojásra, esetleg a bolti majonézekben található adalékanyagok valamelyikére, akkor ezeket a majonéz recepteket kedvelni fogod. Készítheted selymesen lágy, vagy sűrűbb állagúra, ízesítheted metélőhagymával, sósan, vagy más fűszerekkel édesebbre. Ehhez csak egy percre van szükséged, meg egy botturmixra.
1. Tofuval, olajjal
200 g lágy tofu (silken-felirattal találod az ínyenc boltokban, a bolti tömb tofunál lágyabb)
2 kiskanál citromlé
1 kiskanál mustár
2 dl növényi olaj (hidegen sajtolt Ré napraforgóolaj, vagy repce olaj)
1 kiskanál apróra vágott petrezselyem, vagy snidling
só
Botturmix segítségével keverjük krémesre a lágy tofut a citromlével és a mustárral. Lassan adagoljuk hozzá az olajat és keverjük egészen krémessé. Ízesítsük sóval és apróra vágott petrezselyemmel.
2. Tofuval, kevés olajjal
200 g lágy tofu
1 evőkanál víz
1 kiskanál citromlé
2 kiskanál fehér borecet
3 kiskanál agavé szirup
2 kiskanál mustár
2 kiskanál olaj
Tegyük a hozzávalókat egy turmixba és keverjük jól össze.
3. Olíva olajjal
180 ml szójatej
180 ml olíva olaj
1,5 kiskanál citromlé
1 kiskanál mustár
só, bors
Keverjük össze a szójatejet a citromlével és a mustárral. Lassan adagoljuk hozzá az olajat, amíg krémes állagú nem lesz. Ízesítsük sóval, borssal esetleg apróra vágott petrezselyemmel, vagy snidlinggel.
Gyógyító italok: Immunerősítő tea goji bogyóból
2015 január 5. | Szerző: marmalade
Mi a csuda az a goji berry, vagyis goji bogyó? Egyre több vitamintablettában szerepel ez az összetevő, ami egy rendkívül jótékony hatású, immunerősítő gyümölcs. Kicsit emlékeztet a csipkebogyóra, szárítva, nagyobb piacokon már itthon is kapható, és azután már csak hangulat és fantázia kérdése, hogy sütibe, müzlibe, turmixba tesszük, vagy éppen teaként fogyasztjuk.
Egészségtudatos Új Esztendőt kívánok mindenkinek, és kezdem is az egészséges életmód elkezdéséhez az ötletelést ezzel az egyszerű, de vitaminokban annál gazdagabb teával. A karácsony előtti heteket heveny bronchitis és légcsőgyulladásban nyűglődve éltem át, egy idő után persze már én is rájöttem, hogy ez így nem mehet tovább, és hogy az immunrendszeremet kellene felturbózni, ahelyett hogy különböző kapszulákat, cseppeket és szirupokat fogyasztok. Az első öngyógyító gondolatom általában mindig a tea. Könnyű elkészíteni, könnyű elfogyasztani.
A goji bogyóról már korábban is hallottam, de csak egy baráti beszélgetésből derült ki nemrég számomra, hogy itthon is kapható. És innentől kezdve kinyílt a szemem és a piacon, mikor az aszalt gyümölcsökért álltam sorba, észrevettem és vettem is belőle 10 dekát. 380 forint volt az ára, elég nagy adagnak tűnt. Kicsit a csipkebogyóra emlékeztet.
Kedvező élettani hatásai
Energetizál. A téli megfázásos időszakban erősíti a szervezetet, kimerültség esetén energetizál, felfrissít. Állítólag oldja a stresszt, csökkenti a depressziót.
Gyulladáscsökkentő. Fenolos vegyülete révén nem csak gyulladáscsökkentő, de baktériumölő hatással is rendelkezik, segíti a sebgyógyulás felgyorsulását.
C.vitaminban gazdag: 500-szor annyi C-vitamint tartalmaz – súlyarányosan -, mint a narancs.
Memóriajavító.
Javítja a látást.
Goji bogyó tea
Hozzávalók:
- 2 evőkanál szárított goji bogyó
- 3 dl forró víz
A szárított bogyót forrázzuk le és 10 percig hagyjuk állni. Leszűrve fogyasszuk.
Az áztatott bogyót később még joghurtba is keverhetjük.
3 perces mogyorós golyócskák
2014 december 12. | Szerző: marmalade
Azért a rengeteg ishler, linzer és mézes süti mellett, amit mostanában megeszünk, kell néha olyan nass is, ami egészséges hozzávalóival kicsit helyreállítja lelkiismeretünk felborult egyensúlyát. Ez a mogyorós golyó, számomra ilyen. Cukor, liszt, tojás és tejmentes!
Nagyjából letudtam ez évi fotós és gasztro munkáimat, a gyerekek betegsége után kilábalóban vagyok egy heveny bronchitisből, úgyhogy végre jöhet a karácsonyi készülődés, menütervezés és az adventi felturbózott doboztöltögetés. Ez a mogyorós golyó, amolyan köztes recept, csipegetni való desszert. Dobozba biztos nem kerül belőle, mert limitált példányszámú. De a Mikulás utáni csoki dömpingben jól esik valami tápanyagban gazdag édességet is az asztalra tenni. Szóval az indoklásom meg van, hogy miért nassolok!
Hozzávalók:
1 bögre darát török mogyoró
fél bögre datolya, mag nélkül
2-3 evőkanál forró víz
1-2 kiskanál juharszirup (vagy méz)
1 kiskanál keserű kakaópor
Magozzuk ki a datolyát és forrázzuk le. Hagyjuk állni és turmixoljuk össze. Robotgépbe dolgozzuk össze az összes többi hozzávalóval majd formázzunk kisebb golyókat belőle. Hűtőben kellemes marad az állaga.
Egyéjszakás Pina Colada zabkása
2016 július 24. | Szerző: marmalade
Milyen lehet kedvenc koktélunk egészséges reggeliként feltálalva? Tömény kókusz, és ananász, na és zabpehely és chia mag. Egyszerűen izgalmas! Ez a nap már jól kezdődik, igaz?
Megint kókusz. Nálam most ez az év slágere. Mindig is imádtam, de most újabb dolgokban is felfedezem. És megint egyéjszakás zab.
Reggeli Pina Colada zabkása
Hozzávalók poharanként:
Egy kisebb befőttes üvegbe rétegezzük a következőket: zabpehely, chia meg, kókuszreszelék, kókusztejpor.
Öntsük fel tejjel. Fedjük le és tegyük hűtőbe.
Másnap reggel adjuk hozzá a juharszirupot és a felszeletelt gyümölcsöket.
Jó étvágyat!
Oldal ajánlása emailben
XHasonló bejegyzések: