Svéd kókuszgolyó (chokladbollar)

2018 július 20. | Szerző:

Sokunk gyermekkori kedvence a kókuszgolyó, melynek skandináv változata zabpehelyből készül. Így a mai táplálkozási irányzatok szerint még egészségesnek is mondható.

Gondolom nem én vagyok az egyetlen, aki, ha a svéd bútoráruház felé jár, az étteremrészleget is feltétlenül beiktatja a vásárlási programjába. A klasszikus húsgolyók barna mártásban, áfonyaszósszal mellett a svéd mandulatorta, és egy zabos, kókuszgolyó már már kötelező jelleggel kerül a tálcámra. Mostanában viszont már ez utóbbit itthon is gyártom. Sütést nem igényel csak néhány hozzávaló összegyúrását.

Svéd kókuszgolyó (chokladbollar)

 

Hozzávalók:

  • 1 bögre (2,5 dl-es) zabliszt
  • 1 bögre zabpehely
  • 3 evőkanál keserű kakaópor
  • 1 bögre porcukor ( kicsit kevesebb, lazán mérve)
  • 100g puha vaj
  • 3 evőkanál kókuszreszelék
  • kb. 4 evőkanál főzött kávé
  • Kókuszreszelék a golyók hempergetéséhez.

Tegyük a hozzávalókat egy tálba és gyúrjuk össze. Formázzunk a masszából pingpong labda méretű golyókat és hempergessük meg a kókuszreszelékben. Hűtőben tároljuk.

 

 

 

Barna sörös tiramisu

2017 július 21. | Szerző:

Forró, nyári melegben jobban csúszik a sör, és az a közhely az édességekre is igaz. Ha hozzálöttyintünk egy keveset a keserű nedűből, az édességnek csak jót tehet! Mint most a tiramisu esetében.

 

Sörös tiramisu

Hozzávalók:

500 g mascarpone

200 ml habtejszín (cukrászhab)

8-10 dkg porcukor

16-20 db babapiskóta

1 kiskanál habfixáló

1 dl főzött kávé

1,5 dl barna sör

keserű kakaópor

Verjük fel kemény habbá a tejszínt a habfixálóval, egy másik tálban a mascarponét keverjük össze a porcukorral, majd dolgozzuk össze a két krémet. A főzött kávét keverjük el a sörrel és forgassuk bele a babapiskótákat.

Folpackkal béleljünk ki egy hosszúkás formát, kenjük az aljára krém felét (később ez a réteg lesz majd legfelül), erre helyezzük rá a sörös kávéban megforgatott babapiskótákat.  Kanalazzuk rá a maradék krémet, majd fektessünk rá újabb réteg kávéban, sörben mártott piskótát. Hűtsük be 4-5 órára, (még jobb egy egész éjszakára). Másnap fordítsuk ki a formából és tetejét hintsük meg keserű kakaóporral.

 

Ha pedig citromos, vagy mogyorós változatra vágysz, azt is megtalálod!

Címkék: , ,

Banános, vaníliás waffel

2016 november 3. | Szerző:

Ráérősebb napokon tökéletes reggelinek bizonyul a waffel. Édes, látványos és finom. Ettük már sült almával és juharsziruppal, klasszikusan csokiöntettel vagy vanília pudinggal, banánnal.

bananosvaniliaswaffel2

Beújítottam waffel sütőből, szegény öreg 25 éves gépemet félredobva, ami még mindig működik ugyan, csak lassan, és egy darabot készítve, úgyhogy idő volt kivárni néhány többgenerációs darabot. Az újjal gyorsan haladunk, és dupla adagokkal. Imádjuk. A gyerekek  enni, én készíteni is.
Olykor eltöprengve, hogy 1-2 kanál tésztából készült waffel miért kerül minimum 400 forintba?

Most épp, ezzel a recepttel dolgozva (kb. 10 darabhoz):

  • 150 g liszt
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál cukor
  • 50 g puha vaj
  • 200 ml tej
  • 3 evőkanál ásványvíz

Keverjük krémesre a vajat a cukorral és a tojásokkal. Adjuk hozzá felváltva a sütőporral elkevert lisztet és a tejet. Keverjük csomómentesre. Legvégül adjuk hozzá az ásványvizet.

Melegítsük elő a waffel sütőt és készítsük el a tésztákat. Most vanília sodó és banán került rá.

bananosvaniliaswaffel1

Címkék: ,

Egyszerű ribizlis, kekszes piskóta

2016 június 26. | Szerző:

Igazi nyári süti, könnyű állagú, izgalmas kekszmorzsás piskóta, valamilyen idény gyümölccsel. Most ribizli került bele. De cseresznye, meggy, áfonya, szeder is jól illik bele.

Ribizlis szelet

Ribizlis szelet

Mondhatnám azt is, hogy amolyan 10 perces süti, de ez nem a készítésére igaz, hanem arra a szomorú tényre, hogy nagyon eteti magát, (főleg egy kis frappéval, vanilia fagyival) és sajnos 10 perc alatt elfogy!

Hozzávalók:

10 dkg puha vaj, 10 dkg cukor, 3 egész tojás 7 dkg piskóta tallér megdarálva, 3 dkg liszt, 1 kiskanál szódabikarbóna, 1 bögre ribizli

A puha vajat keverjük krémesre a cukorral. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, majd adjuk hozzá a megdarált kekszet és forgassuk bele a szódabikarbónával elkevert lisztet.

ribizlisszelet1JPG

Egy pite formát (kb.20 centis) kenjünk ki vajjal, majd kanalazzuk bele a masszát. Szórjuk meg ribizliszemekkel. Előmelegített sütőben süssük kb. 30 percig.

 

Mignon-figurás torta kezdőknek is

2016 május 27. | Szerző:

Mindenki kezdő valamiben! De a gyereknap, vagy egy gyerekzsúr jó alkalom a próbálkozásra, és a zajos siker nem marad el a hálás gyerekközönség részéről.

mignonfigurás tortaszelet

Az én konyhai tevékenységemből eddig valahogy  kimaradtak a formatorták (marcipánnal, fondanttal bevont, figurás torták). Az ember azonban mit meg nem tesz a gyerkőcéért, pláne, ha az imádja a mignonos filmfigurákat. Persze volt rákészülés és mignon-torta képek nézegetése a gugliban.  És egyre bátrabb lettem, hogy “oh ezt én is meg tudom csinálni!”.

ovodaimignontorta

A 4 évesem óvodai szülinapjára készült egy ovális, nagyobb változat, majd pár nap múlva a hétvégi családi összejövetelre egy kerek. Az oválist nagy tepsibe sütőttem (kb. 26 x 32 cm), végeit késsel kerekre szabdaltam. A nutellakrém és a csokoládé rendkívül jól egymásra talált már ebben a tortában is, de most a piskóta igazi telitalálat volt ezzel a könnyű vajas, nutellás krémmel. Csodás ízharmónia, próbáljátok ki!

A bevonat: cukorfondant Alap a fehér volt, sárga ételszínezékkel belegyúrva. Van még benne kék és a zöld fondant. A szemüveg kerete: fehér cukorfondant, kakoaóporral összegyúrva.

Mignon-figurás nutellakrémes csokitorta

Hozzávalók a piskótához: 3 tojás, szétválasztva, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál keserű kakaópor, 3 evőkanál liszt, 1/2 kiskanál sütőpor, 3 evőkanál olaj

A piskóta hozzávalóit háromszorozzuk meg, mert 3 piskótát sütünk.

A nutellás krémhez: 20 dkg puha vaj, 5-6 evőkanál porccukor, 5 evőkanál nutella, 2 evőkanál mascarpone

Vajkrém (kívülre, a fondant bevonat alá): 120 g vaj, 120 g porcukor, 1 kiskanál vanília aroma

45 dkg fehér fondant

sárga ételszínezék

20 dkg kék fondant

20 dkg zöld fondant

mignonfigurás torta

A tortalapokhoz válasszuk külön a tojásokat és a fehérjét a cukorral verjük fel kemény habbá. Adjuk hozzá a tojások sárgáját, majd keverjük bele a kakaóport, a sütőporral elkevert lisztet és az olajat.

Sütőpapírral béleljük ki a tortaforma (26 cm-es) alját, töltsük bele a masszát és kb. 15 perc alatt süssük meg.

Készítsünk 3 piskótát.

A krémhez robotgéppel keverjük össze a puha vajat a porcukorral, adjuk hozzá a nutellát, majd a mascarponét is.

Kenjük meg ezzel a krémmel a piskótákat és tegyük hűtőbe, legalább fél órára.

Állítsuk össze a vajkrémet: vaj, porcukor összekeverésével, vanília ízesítéssel és vonjuk be vele vékonyan az egész tortát. Tegyük ismét hűtőbe.

A fehér fondant 2!3-t  gyúrjuk alaposan össze sárga ételfestékkel, nyújtsuk ki és fedjük be vele a torítát. Igazítsuk rá a kék nadrágot és a többi hozzávalót.

Különleges édesség egyszerűen: sós mogyoróvajas tiramisu

2016 május 22. | Szerző:

Igen, megint. Kicsit rákattantam a sós mogyoróvajra,tudom. Most tiramisu krémébe keverve került feltálalásra. Isteni fonom. Egyszerű és gyorsan összedobható édesség.

sosmogyistiramisu

Sós mogyoróvajas tiramisu

Hozzávalók (6 különböző méretű pohárhoz):

120 g piskóta tallér

1 dl főzött kávé

A sós mogyoróvajas réteghez:

250 g krémsajt (mascarpone)

5 evőkanál sós mogyoróvaj (peanut butter)

200 ml cukrészhab

4 evőkanál porcukor (kb.)

Csokiöntet:

150 ml sűrített tej

100 g étcsokoládé

 

 

sosmogyistiramisu2

A piskóta tallért locsoljuk meg néhány kanál kávéval.

A krémhez a sós mogyoróvajat keverjük össze a mascarponéval és ízesítsük porcukorral. A tejszínhabot verjük fel és dolgozzuk össze a krémmel.

A csokiöntethez melegítsük fel a sűrített tejet és tördeljük bele az étcsokoládét. Keverjük el csomómentesre.

Rétegezük a pohárba:

kávéba áztatott piskóta, sós mogyorókrém, csokiöntet,

majd megint

 

 

Sós-édes mogyoróvajas oreo keksz

2016 május 15. | Szerző:

Milyen az oreo keksz sós mogyorókrémmel? Isteni! Édes és sós egyszerre. Főleg az otthoni változatban, amikor nem spóroljuk ki a krémes, mogyoróvajas réteget az omlós, kakaós kekszek közül.

sósmogyorosoreo3

Sós mogyoróvajas oreo, újratöltve! Egyszer már készült ugyan, ez most a 2.0-ás tovább fejlesztett, finomabb verzió! Sokkal selymesebb, töményebb ízhatás, igaz a mogyoróvaj is több lett benne.

 

Sós mogyoróvajas oreo keksz

(2.0 változat)

 

sósmogyorosoreo1

 

Hozzávalók (kb. 26-28 kekszhez):

(mérce: 2,5 decis bögre)

1 és 1/4 bögre liszt

1/2 kiskanál szódabikarbóna

1/3 bögre keserű kakaó

1/2 bögre (200 g) puha vaj

2/3 bögre cukor

1 egész tojás

 

A sós mogyoróvajas krémhez:

1/3 bögre puha vaj (kb. 150 g)

1 bögre porcukor

4 evőkanál sós mogyoróvaj (peanut butter)

 

sosmogyorosoreo4

A kekszhez keverjük krémesre a vajat a cukorral, majd adjuk hozzá a tojást. Forgassuk össze a szódabikarbónával,  elkevert liszttel és keverjük bele a kakaóport is.

Tegyük a hűtőbe legalább  fél órára.

Vegyünk kiskanálnyi mennyiségű masszát, formázzuk golyóvá és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Legalább 2 centis távolságot hagyjunk a golyók között, mert a tészta sütés közben elterül. Előmelegített, kb. 180 fokos sütőben 12 perc alatt süssük készre. Nagyjából 26 -28 darab keksz lesz belőle. A krémhez robotgéppel keverjük össze a puha vajat a porcukorral, adjuk hozzá a sós mogyoróvajat is. Keverjük selymessé. Tapasszunk össze két kakaós kekszet ezzel a krémmel és tároljuk hűtőbe. Ha puhábban szeretjük fogyasztás előtt 5 perccel  érdemes kivenni a hűtőből.

Egyszerű túrós lepény percek alatt

2016 május 13. | Szerző:

Sokszor jön jól egy olyan recept, amely nem igényel különösebb erőfeszítést és gyorsan megvan. Ennél a túrósnál nem kell vacakolni a tojás szétválasztásával, méricskélni sem kell különösebben a hozzávalókat; túró a zacskóból, tejföl a dobozból, és néhány evőkanállal a lisztből, meg a cukorból. Ez nagyjából öt perc. A többi munkát meg a sütő elvégzi!

egyszerüturos3

Hozzávalók:

  • 450 g túró (vagy 500 g, ha éppen ilyen kiszerelésben vásároljuk)
  • 4 egész tojás
  • 1 kis doboz tejföl
  • 10 evőkanál cukor
  • 10 evőkanál liszt
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • citrom reszelt héja (kevés)
  • 1 mokkáskanál vanília aroma

egyszerüturos1

Törjük fel a tojásokat és keverjük össze a tejföllel. Adjuk hozzá a cukrot, a sütőporral elkevert lisztet, majd a túrót. Mehetnek bele az ízesítők (citrom reszelt héja, vanília). Béleljünk ki egy közepes tepsit (kb. 25 x 30) sütőpapírral és öntsük bele a masszát.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt elkészül.

Amikor már langyos szeleteljük fel és szórjuk meg porcukorral.

egyszerüturos

Oreo kekszes torta

2016 május 7. | Szerző:

Jól elszaladt az április! Nálunk a szülinapok csak özönlöttek egymás után. Volt olyan hét, hogy három tortát is sütöttem. Készült mignon-figurás torta az oviba (majd egy a családnak is), volt sós mogyorókrémes vanília torta és lazításképpen ez az oreo kekszes is. Ez utóbbinak a töltelékébe is került keksz, nem csak dekorációnak a tetejére, máskor azonban bátrabb leszek és többet teszek a krémjébe.

oreostorta1

A piskótához:
4 tojás, szétválasztva
4 evőkanál cukor
4 evőkanál olaj
3 evőkanál kakaópor
4 evőkanál liszt
1/2 kiskanál sütőpor

A krémhez:
2 tojássárgája
6 evőkanál cukor
1 evőkanál étkezési keményítő
1 +2 dl tej
1 kiskanál vanília aroma
25 dkg mascarpone
2 dl cukrászhab
1 csomag zselatinfix
6 Oreo keksz apróra tördelve

Kakaós máz:
2 evőkanál keserű kakaópor
2 evőkanál cukor
2 evőkanál víz
1 evőkanál tejszín (cukrászhabból)

oreostorta2

26 cm-es tortaforma

Béleljük ki zsírpapírral a tortaforma alját. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A tojásfehérjéket verjük fel  a cukorral keményre. Adjuk hozzá a tojások sárgáját és a kakaóporral, sütőporral elkevert lisztet. Adjuk hozzá az olajat és lazán forgassuk össze.Öntsük a formába és süssük kb 18-percig.
Hagyjuk teljesen kihűlni, lazítsuk a szélét, vegyük ki a formából és lapjában vágjuk félbe a piskótát.

A krémhez forrósítsunk fel 2 dl tejet. A tojássárgáját keverjük 9ssze a cukorral, a keményítővel, a vaníliával és 1 dl tejjel, majd öntsük a forró tejhez. Keverjük csomómentesre és sodószerűen sűrítsük be e krémet. Tegyük félre hűlni.

A mascarponét keverjük össze a lehűlt főzött krémmel. A cukrászhabot verjük kemény habbá, közben adjuk hozzá a zsalatin fixet és forgassuk össze a krémmel.  Ha szükséges még belekeverhetünk 1-2 evőkanál porcukrot.  Tegyük a  krémet fél órára a hűtőbe.
Tisztítsuk meg a tortaformát és az egyik piskóta lapot tegyük vissza ebbe a formába. Kanalazzuk rá a krém egyharmadát. Néhány darab oreo kekszet morzsoljunk el rajta, majd öntsük rá a krém másik harmadát. (A megmaradt krémmel majd a tetejét és az oldalát csinosítjuk) Fedjük be a másik piskótával és tegyük hűtőbe. Kis idő múlva a tetejét kenjük be a maradék krémmel, az oldalát is igazíthatjuk vele. Tegyük vissza a hűtőbe több órára, hogy a krém jól megdermedjen.

Dekoráció:

A kakaós mázhoz keverjük össze a hozzávalókat, forraljuk össze és várjuk meg míg teljesen kihűl. Ekkor öntsük a torta szélére, körbe, körbe, kicsit le is csuroghat az oldalára. Felezzünk el 5 oreos kekszet és tegyük állítva a torára.

 

 

Reform túrógombóc zabliszttel

2016 január 31. | Szerző:

Néha a klasszikus recepteknek is jót tesz, ha olykor valamit variál rajta az ember. Kis  zabliszt, kevés nyírfacukor és már kész is az egészségesebb változat.

reformturos1

Kolleganőm életmódváltása ihlette ezt a receptet, mivel egyik nap annyira ínycsiklandóan mesélt az ebédjéről, ami zabliszttel készült túrógombóc volt, hogy örömmel álltam neki én is a kísérletezésnek, hogy elkészítsem saját változatomat. Szeretem a klasszikus változatot is, de nyitott vagyok az újdonságokra is.

túrogombóc

Hozzávalók:

40 dkg túró
1 tojás
5 ek. zabliszt
2 ek. kukoricadara
2 kk. nyírfacukor
1 ek. vaj
kb. 8 dkg tönköly zsemlemorzsa
a tálaláshoz porcukor, tejföl vagy juharszirup

Villával nyomkodjuk szét a túrót, majd adjuk hozzá a zablisztet, a kukoricadarát, az édesítőt és a tojást. Dolgozzuk össze, és tegyük félre egy kevés időre, hogy a dara kissé megdagadjon.
Addig egy nagy lábosban forraljunk fel vizet bőségesen. Amikor forr a víz, formázzunk gombócokat a masszából és főzzük ki a vízben. A gombócok akkor vannak készen, amikor feljönnek a víz tetejére. Nagyjából 5 perc kell hozzá. Utána még 1-2 perc, és kivehető.
A vajat egy serpenyőben olvasszuk meg, szórjuk rá a morzsát és 1-2 perc alatt pirítsuk aranybarnás színűre. A lecsepegtetett gombócokat hempergessük meg benne.
A tejfölt keverjük össze ízlés szerint néhány kanál porcukorral és öntsük a gombócokra. Vagy tejföl és porckor helyett használhatunk juharszirupot, esetleg baracklekvárt.

reformtúrós

Megjelent az nlc-oldalán is.



Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!