Réges rég, még a római légiók idején készült egy sós lepényféle, ami a katonák eledeléül szolgált és a mi a palacsinta ősének tekinthető. A crêpe elnevezése is latin eredetű, crispus hullámos, fodros szóból származik. Franciaországba Medici Katalinon keresztül jutott, tucatnyi édes és sós változatban terjedt el. Egyike ezeknek a galette.
A galette jellegzetes francia étel, Bretagne-ban leginkább hajdinalisztből készítik. Lapos, vékony, kerek palacsintaszerű tésztáját édes, vagy sós töltelékekkel pakolják tele, majd széleit behajtva, batyuszerűen (de szokták még háromszögbe is visszahajtani) tálalják.
Sok-sok évvel ezelőtt már készítettem, de nem csak reggelire finom, hanem egy könnyű ebédnek is alkalmas, jéghideg almaborral kísérve, ahogy a bretoniak is teszik.
Ezúttal Rick Stein receptjét követtem:
la galette bretonne
(Hajdinapalacsinta tojással, sajjttal, sonkával)
Hozzávalók:
75 g hajdinaliszt
25 g sima liszt
2 tojás,
120 ml tej
120 ml víz
csipetnyi só,
25 g olvasztott vaj + a serpenyő kikenéséhez,
Továbbá a töltelékhez:
tojás, sonka, sajt (kb.: 150-150 g ) ízlés szerint
A hozzávalókból (liszt, egy tojás, tej, olvasztott vaj, víz, só) keverjük ki a palacsintatésztát. Forrósítsuk fel a palacsintasütőt, vajazzuk ki és süssünk palacsintát. Amikor az egyik oldala megsül megfordítjuk és közepére ütjük a tojást. Ammikor kezd fehéredni, szórjuk körbe a felszeletelet sonkával, sajttal. A tojássárgáját kissé húzzuk szét, majd a palacsinta szemközti széleit, nagyjából 2-3 centire hajlítsuk rá. Fordítsuk rá alulról és felülről is és így tálaljuk.
Megjegyzés: nekem ebből a mennyiségből ezúttal 6 darab lett, fejenként 2 palacsinta, tojással, sonkával, sajttal, szerintem nagyon laktató.
Franciás falatok: La galette bretonne
2013 május 20. | Szerző: marmalade
Réges rég, még a római légiók idején készült egy sós lepényféle, ami a katonák eledeléül szolgált és a mi a palacsinta ősének tekinthető. A crêpe elnevezése is latin eredetű, crispus hullámos, fodros szóból származik. Franciaországba Medici Katalinon keresztül jutott, tucatnyi édes és sós változatban terjedt el. Egyike ezeknek a galette.
A galette jellegzetes francia étel, Bretagne-ban leginkább hajdinalisztből készítik. Lapos, vékony, kerek palacsintaszerű tésztáját édes, vagy sós töltelékekkel pakolják tele, majd széleit behajtva, batyuszerűen (de szokták még háromszögbe is visszahajtani) tálalják.
Sok-sok évvel ezelőtt már készítettem, de nem csak reggelire finom, hanem egy könnyű ebédnek is alkalmas, jéghideg almaborral kísérve, ahogy a bretoniak is teszik.
Ezúttal Rick Stein receptjét követtem:
la galette bretonne
(Hajdinapalacsinta tojással, sajjttal, sonkával)
Hozzávalók:
Továbbá a töltelékhez:
A hozzávalókból (liszt, egy tojás, tej, olvasztott vaj, víz, só) keverjük ki a palacsintatésztát. Forrósítsuk fel a palacsintasütőt, vajazzuk ki és süssünk palacsintát. Amikor az egyik oldala megsül megfordítjuk és közepére ütjük a tojást. Ammikor kezd fehéredni, szórjuk körbe a felszeletelet sonkával, sajttal. A tojássárgáját kissé húzzuk szét, majd a palacsinta szemközti széleit, nagyjából 2-3 centire hajlítsuk rá. Fordítsuk rá alulról és felülről is és így tálaljuk.
Megjegyzés: nekem ebből a mennyiségből ezúttal 6 darab lett, fejenként 2 palacsinta, tojással, sonkával, sajttal, szerintem nagyon laktató.
Oldal ajánlása emailben
XHasonló bejegyzések: