Franciás falatok: La galette bretonne

2013 május 20. | Szerző:

Galetteantik04

Réges rég, még a római légiók idején készült egy sós lepényféle, ami a katonák eledeléül szolgált és a mi a palacsinta ősének tekinthető. A crêpe elnevezése is latin eredetű, crispus hullámos, fodros szóból származik. Franciaországba Medici Katalinon keresztül jutott, tucatnyi édes és sós változatban terjedt el. Egyike ezeknek a galette.

A galette jellegzetes francia étel, Bretagne-ban leginkább hajdinalisztből készítik. Lapos, vékony, kerek palacsintaszerű tésztáját édes, vagy sós töltelékekkel pakolják tele, majd széleit behajtva, batyuszerűen (de szokták még háromszögbe is visszahajtani) tálalják.

Sok-sok évvel ezelőtt már készítettem, de nem csak reggelire finom, hanem egy könnyű ebédnek is alkalmas, jéghideg almaborral kísérve, ahogy a bretoniak is teszik.

Ezúttal Rick Stein receptjét követtem:

 

la galette bretonne

(Hajdinapalacsinta tojással, sajjttal, sonkával)

Hozzávalók:

  • 75 g hajdinaliszt
  • 25 g sima liszt
  • 2 tojás,
  • 120 ml tej
  • 120 ml víz
  • csipetnyi só,
  • 25 g olvasztott vaj + a serpenyő kikenéséhez,

 

Továbbá a töltelékhez:

  • tojás, sonka, sajt (kb.: 150-150 g ) ízlés szerint

Galettehom

A hozzávalókból (liszt, egy tojás, tej, olvasztott vaj, víz, só)  keverjük ki a palacsintatésztát. Forrósítsuk fel a palacsintasütőt, vajazzuk ki és süssünk palacsintát. Amikor az  egyik oldala megsül megfordítjuk és közepére ütjük a tojást. Ammikor kezd fehéredni, szórjuk körbe a felszeletelet sonkával, sajttal. A tojássárgáját kissé húzzuk szét, majd a palacsinta szemközti széleit, nagyjából 2-3 centire hajlítsuk rá. Fordítsuk rá alulról és felülről is és így tálaljuk.

Megjegyzés: nekem ebből a mennyiségből ezúttal 6 darab lett, fejenként 2 palacsinta, tojással, sonkával, sajttal, szerintem nagyon laktató.

Galette 035

 



Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!