Imádnivaló húsgombócos spagetti
2018 július 22. | Szerző: marmalade
Gyermekeim ebédeltetése idén nyáron komoly kihívás elé állít. Ketten vannak, de véletlenül se szeretik ugyan azt enni. Ha az egyiknek a főzelékkel van baja, a másiknak a feltéttel, nem mindegy, hogy a köret krumpliból van, vagy rizsből de a galuska mindkettőnél lecsúszik, akár a tészta (megfelelő szósszal tálalva). A bolognai spagetti a tuti közös nevező, de már beleuntam, hogy a tanév vége óta minden héten egyszer ezt főzzem. Szóval hasonló ízvilág után kutatva jött a paradicsomos húsgolyók ötlete, most éppen spagettivel.
Paradicsomos húsgolyók spagettivel
Hozzávalók a húsgolyókhoz:
- 50 dkg darált hús (sertésből)
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 tojás
- 1 gerezd fokhagyma
- 1-1 kiskanál só, bors, oregánó
- 2-3 evőkanál liszt
- kevés olaj a húsgolyók sütéséhez (3-4 evőkanál)
- 25 dkg spagetti
A mártáshoz:
- 3 dl paradicsomszósz
- 1 dl víz
- 0,5 dl vörösbor
- 2 kiskanál bazsalikom (szárított)
- só, bors
- kicsi vegeta (kb. fél kiskanál, de el is hagyható)
- A hagymát aprítsuk fel. Keverjük össze a morzsával, tojással, fokhagymával, darált hússal, sóval, borssal, oreganóval és kézzel gyúrjuk össze. Formázzunk belőle kis gömböket és forgassuk meg a lisztbe.
- Forrósítsuk fel az olajat és a húsgombócokat süssük rajta pirosra. Szedjük ki a serpenyőből.
- A mártáshoz öntsük össze a hozzávalókat (paradicsomlé, víz, bor, bazsalikom, fokhagyma) és forraljuk fel. Csökkentsük a lángot és tegyük bele a húsgombócokat a mártásba. 10 -15 percig főzzük tovább, közben a mártás is besűrűsödik.
- A tésztát bő vízbe főzzük ki. Tálaljuk együtt a szósszal. Tetejére szórhatunk reszelt sajtot.
Tipp: hasonló receptek
Vega bolognai spagetti (húsmentes)
Sült répagombócok fűszeres paradicsomszószban (húsmentes)
Ó, azok a csodálatos svéd húsgolyók!
2018 augusztus 11. | Szerző: marmalade
Pikáns mártással és áfonyadzsemmel. Egy újabb klasszikus ikeás recept, amit kipipálhatok gasztronómiai bakancslistámról és elkészíthetem otthon, bármikor! Az étkezést kísérő nyammogások és elégedett hümmögések pedig elárulják hogy mennyire finom is ez a recept, a lágy húsgolyók fűszeres mártásban úszkálva, krumplipürével és házi áfonyalekvárral tálalva. Jobb, mint az eredeti!
Tudom a fasírt masszájához illene párolt vöröshagymát is keverni, ez most lustaságból elmaradt de nekem nem is hiányzott a végeredményből. A krumplipüré helyett jól illik hozzá a hasábburgonya, az áfonyadzsem pedig klasszikus módon készült, csak le kellett emelni kamrám polcáról (recept később). De készülhet úgy is, hogy a friss, vagy fagyasztott áfonyát összefőzzük ízlés szerinti cukorral.
Svéd húsgolyók mártásban, krumplipürével, áfonyadzsemmel
Hozzávalók:
A mártáshoz:
gyors levesalap: ciki, vagy nem ciki, de 4 dl vízforralóban forralt vízhez elkevertem 2 kiskanál vegetát, ezzel dolgoztam tovább
Oldal ajánlása emailben
XHasonló bejegyzések: