Ó, azok a csodálatos svéd húsgolyók!

2018 augusztus 11. | Szerző:

Pikáns mártással és áfonyadzsemmel. Egy újabb klasszikus ikeás recept, amit kipipálhatok gasztronómiai bakancslistámról és elkészíthetem otthon, bármikor! Az étkezést kísérő nyammogások és elégedett hümmögések pedig elárulják hogy mennyire finom is ez a recept, a lágy húsgolyók fűszeres mártásban úszkálva, krumplipürével és házi áfonyalekvárral tálalva. Jobb, mint az eredeti!

Tudom a fasírt masszájához illene párolt vöröshagymát is keverni, ez most lustaságból elmaradt de nekem nem is hiányzott a végeredményből. A krumplipüré helyett jól illik hozzá a hasábburgonya, az áfonyadzsem pedig klasszikus módon  készült, csak le kellett emelni kamrám polcáról (recept később). De készülhet úgy is, hogy a friss, vagy fagyasztott áfonyát összefőzzük ízlés szerinti cukorral.

Svéd húsgolyók mártásban, krumplipürével, áfonyadzsemmel

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált hús (most sertéhús)
  • 1 tojás
  • 1 kiskanál só
  • 1/2 kiskanál őrölt bors
  • 1 kiskanál fasírt fűszerkeverék
  • 1/2 kiskanál fokhagyma-por (vagy 1 gerezd, felaprítva)
  • 1 kiskanál worchestershire-szósz (és még egy löttyintés)
  • 4-6 evőkanál zsemlemorzsa
  • olaj s sütéshez

A mártáshoz:

  • 4 dl húsleveslé
  • 2 kiskanál mustár
  • 3 evőkanál liszt

  1. A húsgombóchoz gyúrjuk össze a hozzávalókat (sertéshús, tojás, zsemlemorzsa, fűszerek) és formázzunk belőle kisebb labdányi méretű golyókat. Ebből épp 20 darab lett.
  2. Egy serpenyőben forrósítsunk fel 1 ujjnyi vastagságú olajat és süssük át rajta a húsgolyókat, mindegyik oldalán. Amikor megsültek szedjük ki egy tálba.
  3. Egy lábosba öntsük bele a húsleves-alapot, keverjük össze a mustárral, liszttel. Pár perc után kezd sűrűsödni, ekkor tegyük bele a húsgolyókat és néhány percig főzzük tovább benne. Ha szükséges sózzuk. (Nekem nem kellett, kellően sós volt a levesalapom.)
  4. Tálaljuk krumplipürével, áfonyalekvárral. A burgonyát főzzük puhára és vajjal, tejjel pürésítsük.

gyors levesalap: ciki, vagy nem ciki, de 4 dl vízforralóban forralt vízhez elkevertem 2 kiskanál vegetát, ezzel dolgoztam tovább

Imádnivaló húsgombócos spagetti

2018 július 22. | Szerző:

Gyermekeim ebédeltetése idén nyáron komoly kihívás elé állít. Ketten vannak, de véletlenül se szeretik ugyan azt enni. Ha az egyiknek a főzelékkel van baja, a másiknak a feltéttel, nem mindegy, hogy a köret krumpliból van, vagy rizsből de a galuska mindkettőnél lecsúszik, akár a tészta  (megfelelő szósszal tálalva). A bolognai spagetti a tuti közös nevező, de már beleuntam, hogy a tanév vége óta minden héten egyszer ezt főzzem. Szóval hasonló ízvilág után kutatva jött a paradicsomos húsgolyók ötlete, most éppen spagettivel.

Paradicsomos húsgolyók spagettivel

Hozzávalók a húsgolyókhoz:

  • 50 dkg darált hús (sertésből)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 tojás
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1-1 kiskanál só, bors, oregánó
  • 2-3 evőkanál liszt
  • kevés olaj a húsgolyók sütéséhez (3-4 evőkanál)
  • 25 dkg spagetti

A mártáshoz:

  • 3 dl paradicsomszósz
  • 1 dl víz
  • 0,5 dl vörösbor
  • 2 kiskanál bazsalikom (szárított)
  • só, bors
  • kicsi vegeta (kb. fél  kiskanál, de el is hagyható)

  1. A hagymát aprítsuk fel. Keverjük össze a morzsával, tojással, fokhagymával, darált hússal, sóval, borssal, oreganóval és kézzel gyúrjuk össze. Formázzunk belőle kis gömböket és forgassuk meg a lisztbe.
  2. Forrósítsuk fel az olajat és a húsgombócokat  süssük rajta pirosra. Szedjük ki a serpenyőből.
  3. A mártáshoz öntsük össze a hozzávalókat (paradicsomlé, víz, bor, bazsalikom, fokhagyma) és forraljuk fel. Csökkentsük a lángot és tegyük bele a húsgombócokat a mártásba. 10 -15 percig főzzük tovább, közben a mártás is besűrűsödik.
  4. A tésztát bő vízbe főzzük ki. Tálaljuk együtt a szósszal. Tetejére szórhatunk reszelt sajtot.

 

Tipp: hasonló receptek

Vega bolognai spagetti (húsmentes)

Gyors bolognai spagetti

Sült répagombócok fűszeres paradicsomszószban (húsmentes)

 



Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!