Energiát adó reggeli: csokis zabkása
2014 január 27. | Szerző: marmalade
Milyen az ideális reggeli? A dolgozó ember praktikusságát nézve legyen gyorsan elkészíthető, laktató, energiafokozó. A tudatos szülő igényeit figyelembe véve csökkentse az iskolai stresszhatást, legyenek benne vitaminok és ásványi anyagok. Állítólag a gabona pelyheket reggeliző iskolások jobban teljesítenek, kreatívabbak, nagyobb a munkakedvük. (Ez az állítás nálunk még tesztelés alatt). És nem utolsó szempontként, de fogyjon is el! A zabkása ennek mind megfelel, ráadásul remekül variálható!
Hétköznap a kényelmes, ráérős reggelikre (mint a francia galette) sajnos nincs idő, ugyanakkor a közös, asztalhoz ülős együtt reggelizésre igénye van a kis elsősömnek. Míg rotyog a kávé, felforr a kásához a víz, ázik a zabpehely. Innen pedig felgyorsulnak az események és 2-3 perc múlva kész is fincsi kása.
Csokis zabkása
Hozzávalók 2 adagra:
- 3/4 pohár zabpehely
- 2,5 dl víz
- 2 evőkanál barna cukor, vagy agave szirup
- 2 evőkanál holland kakaópor
- 1/2 kiskanál fahéj
- 1 kanál csokicsepp
Extrák:
- fél banán felkarikázva
- 1 kanál barna köles liszt
- 1 kanál őrölt lenmag
A zabpelyhet áztassuk be annyi vízbe, amennyi ellepi. Egy lábosba forraljuk fel a cukrot a vízzel.
Csavarjuk ki a beáztatott zabpelyhet és keverjük a felforrt vízhez. Adjuk hozzá a kakaóport és hagyjuk besűrűsödni. Tálaláskor szórjuk meg fahéjjal és csokicseppekkel. Kínáljunk mellé valamilyen gyümölcsöt. Nálunk most banán került mellé. (de már alig várom a piros idény gyümölcsöket!)
Tipp:
Extrának – hogy a hatását felturbózzam – szoktam különböző őrölt gabona pelyheket, korpákat is belekeverni, ez úttal egy-egy mokkás kanál lenmag és barna köles liszt is belekeveredett. Ezt tálalás előtt adtam a péphez.
Kuglóf kezdőknek és haladóknak
2014 január 16. | Szerző: marmalade
Muszáj volt valamit sütnöm megint, mivel az iskolába indító reggeli kása és gabonapehely kissé unalmassá vált. A kuglófot nálunk mindenki szereti, ezúttal mandarin levével lett felturbózva. De mehet bele/helyette akár narancslé is. Mi most mandarinból kicsit nagyobb készletet halmoztunk fel, jó ürügy volt legalább egy keveset elhasználni belőle.
Csokis, citrusos kuglóf
Hozzávalók: 20 dkg puha vaj, 20 dkg cukor, 4 tojás, 30 dkg liszt, 1 kiskanál sütőpor, fél citrom lereszelt héja, 2 mandarin kifacsart leve, 4-5evőkanál csokicsepp (vagy feldarabolt étcsoki), 4 kanál keserű kakaópor
1./ A vaj legyen puha. (Én úgy csináltam, hogy felmelegítettem (nagyjából a fele lett folyós, majd félre tette egy időre, addig tettem, vettem), mikor kihűlt, kissé megdermedt, de nem lett kemény, robotgéppel tökéletesen krémessé keverhető. )
2./ Adjuk hozzá a cukrot és keverjük krémesre. Egyenként keverjük bele a tojásokat.
3./ Két-három részletben adagolva dolgozzuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet. Reszeljünk bele a citrom héját.
4./ A masszából vegyünk el 4-5 evőkanálnyit és keverjük össze a kakaóporral. A mandarin, vagy narancs kifacsart levét keverjük a nagyobb mennyiségű fehér tésztába.
5./ Kenjünk ki vajjal egy kuglófformát, szórjuk meg liszttel és kanalazzuk alulra a kakaós masszát. Hintsük meg csokicseppekkel, vagy apróra tördelt étcsokival. Öntsük rá a mandarinos/narancsos krémet.
6. / Melegítsük elő a sütőt kb. 180 fokra, és tegyük be a kuglófot. 15 perc után csökkentsük a lángot kb 165-170 fokra és süssük készre.
Összesen kb. 40-45 perc alatt elkészül. Végezzünk tűpróbát.
Egyszerű csokis szelet
2014 január 3. | Szerző: marmalade
Kellemesebb évkezdetet el sem tudok képzelni, mint ez a csokis szelet. Az összeállítása, akár csak a tésztája, könnyed és nagyon csokis. És bár tegnap este sütöttem, meg kellett küzdenem a fotózásra félretett szeletekért.
Egyszerű csokis szelet
Hozzávalók:
2,5 decis bögre mércének
- 1 bögre (250 g nagyon puha) vaj
- 2 bögre cukor
- 3 tojás
- 2 bögre liszt
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- 2-3 kanál kakaópor
- 1 bögre meleg víz
- 1 tábla étcsokoládé (100 g)
Forraljuk fel a vizet és tördeljük bele a csokoládét. Tegyük félre hűlni, addig a csoki is felolvad benne.
A puha vajat keverjük össze a cukorral (nem szükséges robotgép, csak kézi habverő), egyenként adjuk hozzá a tojásokat.
Keverjünk hozzá 1 bögre lisztet, és a kakaóport.
Adjuk hozzá a langyosra hűlt csokis vizet. Mehet hozzá a második bögre liszt is, ebbe már keverjük bele a szódabikarbónát. Forgassuk össze és töltsük sütőpapírral bélelt hosszúkás formába.
Előmelegített sütőbe közepes fokozaton (nálam 3-as, 4-es) süssük kb. 45 percig. Végezzünk tűpróbát. Ha szükséges adjunk még neki néhány percet.
Kedvenc a közelmúltból: csokis biscotti
2013 december 8. | Szerző: marmalade
Mindig van egy felkapott süti. A biscottit valaholva a muffin és a macaroon korszak közé helyezném, úgy kb 3-4 évvel ezelőtti időre, akkor érte kérész életű virágzását. Már én is majdnem megfeledkeztem róla, pedig remek fémdoboztöltő kekszféle, kávéhoz, teához, forralt borhoz. Arról nem is beszélve, hogy az adventi gyertyagyújtás remek kísérő fogása lehet. Én a kevésbé száraz változatot kedvelem, nekem valahogy a 15-15 perces sütési idő vált be, így a cookie-hoz hasonló az állaga, de már kissé ropogós.
Csokis Biscotti
2 bögre liszt ( 2,5 decis bögrével)
2/3 bögre kakaópor
1 kiskanál szódabikarbóna
egy csipetnyi só
3 tojás
30 ml olaj
1 bögre porcukor
4 evőkanál csokicseppek
Szitáljuk a lisztet, kakaót, szódabikarbónát és a sót egy tálba. Egy másikba keverjük össze a tojásokat az olajjal és a cukorral.
Gyúrjuk össze a száraz hozzávalókat a tojásos, cukros masszával és csokoládé cseppekkel. Formázzunk két lapos rudat és sütőpapírral fedett tepsire téve süssük 15 percig.
Kissé pihentessük majd vágjunk fel újnyi vastag szeletekre, ezeket fektessük el a sütőlemezen és süssük további 15 percig.
Fémdobozba tároljuk.
Kávés Battenberg torta
2013 december 3. | Szerző: marmalade
Bevallom, nem sokat méláztam az első falatok alatt, hogy ez a nem tipikusan angol hangzású süti, vajon miként lett az angolok kedvence, és a második szelet után az sem zavart, hogy ez nem az origin, vagyis az echte verzió, az ugyanis sárga és rózsaszín piskótából és fehér marcipán fondanttal készül. És az is igaz, hogy ennek egy hasonló változatát én sokáig csak amúgy póriasan sakk-matt szeletnek ismertem, de most már Battenbergnek fogom hívni, és a kisujam is eláll majd, míg a teáscsészéből kortyolgatok, mint Mágnás Miska!
A viktoiánus angolszász rózsaszín lányregényektől elkanyarodva, ez egy felnőtt verzió, capuccinos, és csokis, és persze vaníliás is, mert az ünnepek közeledtével ne fosszuk meg magunkat semmi félé földi jótól.
A fondantot a tetején meg felejtsétek el, az nem az én műfajom!
A dolog csak első ránézésre tűnik bonyolultnak és hosszadalmasnak, egyébként hamar meg van!
Kávés Battenberg torta
Piskóta hozzávalói:
- 15 dkg puha vaj
- 15 dkg cukor
- 15 dkg liszt
- 6 dkg darált mogyoró (eredetileg mandula)
- 1 kiskanál sütőpor
- 3 tojás
- 2 evőkanál tej
- 1-2 kanál vaníia esszencia
- 2 kiskanál instant kávé
- 2-3 evőkanál csoki csepp
Kávés Krém:
- 12 dkg puha vaj
- 15 dkg porcukor
- 1 evőkanál megfőtt kávé
Csokimázhoz:
- fél dl víz – 3 evőkanál cukor
- 10 dkg étcsoki
A piskóta készítéséhez keverjük össze a lisztet, a mogyorót, a sütőport. Egy másik tálba robotgéppel krémesítsük össze a vajat a cukorral, majd egyenként keverjük bele a tojásokat. Forgassuk össze a száraz hozzávalókat a krémes cukros vajjal. Felezzük el a tésztát, az egyik felébe keverjük bele a tejben feloldott instant kávét, a másikhoz adjuk a vanília esszenciát és a csokipasztillát.
Béleljünk ki sütőpapírral egy 20 x 20 centis sütőformát, közepébe tegyünk egy válaszfalat (nálam alufoliával bevont kartonpapír), egyik felébe kerül a vaníliás massza, másikba a kávés. (a válaszfallal azért óvatosan, nekem példul elcsúszott, ezt csak sütés közben vettem észre)
Lehet persze két egyforma püspökkenyér formában is sütni. Előmelegített sütőbe 25-30 perc elég neki.
A krémhez: Keverjük krémesre a puha vajat a porcukorral és a kávéval.
A mázhoz: forraljuk sziruppá a cukrot a vízzel, majd oldjuk fel benne a csokit. Amikor kihűlt kenjük a torta tetejére.
Összeállítása:
Van egy vaníliás és egy kávés piskótánk.Hosszában vágjuk félbe. Felváltva „ragasszuk” össze a kávés krémmel.
Alulra: vanília-kávé,
Felülre: kávé-vanílila
Krém kerüljön mindenhova.
Legvégül fedjük be a csokimázzal.
Lidérc-keksz Halloween-ra, kakaóval, fahéjjal
2013 október 30. | Szerző: marmalade
Halloween közeledtével talán kissé bizarabb formát is ölthetnek a kekszek. Ez eredetileg csontváznak indult, viszont a csontok cukormázas pingálásához már túlságosan fáradt voltam és a bolti tubusos dekormáz sem adta meg magát (beszáradt), úgyhogy maradt ez a töményen csokis verzió, így pőrén. Igaz, így nem lett annyira látványos, de nagyon finom. Főleg, ha sötét holland kakaóporral készíti az ember.
Fahéjas, kakaós keksz
- 120 g puha vaj
- 150 barna cukor
- 1 tojás
- 30 dkg liszt
- 4-5 evőkanál holland kakaópor
- 2-3 kiskanál fahéj
- Csipetnyi só
Krémesre keverjük a puha vajat a cukorral és a tojással.
Adjuk hozzá a lisztet, a fahéjat, kakaóport, csipetnyi sót és a masszát néhány órára tegyük a hűtőbe.
Kinyújtjuk és kiszaggatjuk sütiformával. Sütőpapírral lefedett sütőlemezre téve süssük. 9 perc elég lesz hozzá.
Csokikrémmel töltött müzliszelet
2013 október 17. | Szerző: marmalade
Az igazat megvalva, nem vagyok az a müzliszeletes-típús és sosem gondoltam arra, hogy itt a blogban közreadok majd valaha is egy müzliszelet receptet, de hát változik a világ…És mivel jól passzol a gyerek uzsicsomagjába, – amibe eddig rendszeresen került bóti müzliszelet – készült hát belőle házi verzió, amelyet a csokikrém töltelék számomra is elfogadhatóvá tett.
Mostanában vettem fel azt a szokást, hogy valamilyen “egészsségesebb” gabonalisztet is belecsempészek a sütemények tésztájába, ebbe is került fél bögre hajdinaliszt, de simán lecserélhető zablisztre, rizslisztre, sőt sima finom lisztre is, kinek melyik áll közelebb az ízlésvilágához!
Csokikrémmel töltött müzliszelet
Hozzávalók:
1 bögre (2,5 decis) zabpehely és zabkorpa vegyesen, 1 bögre lisztkeverék(hajdina liszt, fehér tönköly liszt), 4 evőkanál kókuszreszelék, 1 kiskanál szódabikarbóna, 100 g puha teavaj, 1 bögre barna nádcukor, 1 tojás
A töltelékhez: 1 tubus sűrített tej, 100 g étcsokoládé, 1 evőkanál vaj
- A tésztához keverjük össze a száraz hozzávalókat.
- A puha vajat keverjük krémesre a cukorral, majd adjuk hozzá a tojást.
- Több részletben adagoljuk hozzá a száraz hozzávalókat. Tegyük a masszát a hűtőbe, amíg a csokikrém elkészül és lehűl.
- A krémhez melegítsük fel a sűrített tejet, olvasszuk meg benne az étcsokoládét és dobjuk bele a vajat. Tegyük félre hűlni.
- Egy kisebb brownie (kb. 20 x 20 cm) formát béleljünk ki sütőpapírral, nyomkodjuk az aljára a tészta felét. Öntsük rá a csokikrémet, majd fedjük be a megmaradt tésztával. Előmelegített sütőbe kb. 30-35 percig süssük. Szeletelés előtt hagyjuk jól kihűlni.
Brutálisan csokis desszert!
2013 szeptember 20. | Szerző: marmalade
Gyors kényeztetés! Feltéve, ha van otthon 2 táblat étcsokid, meg egy kevés cukrozott sűrített tej. Nekem volt, mivel készültem rá és csokimegvonás után az első utam a bolt csokipultjához vezetett.
Vigyázat, nagyon tömény!…vagyis kis mennyiség is elég belőle.
Csokis mousse
Hozzávalók: 200 g étcsokoládé, 120 ml forró víz, 30 ml cukrozott sűrített tej, csipetnyi fahéj (elhagyható)
Forraljunk vizet (vízforralóban a legtökéletesebb) majd öntsük belőle 120 ml-t a darabokra tördelt étcsokolédéra. Keverjük míg felolvad teljesen a csoki.
Ekkor adjuk hozzá a cukrozott sűrített tejet (ez egy kicsit lágyítja, de így is nagyon tömény marad), és a csipetnyi fahéjat.
Helyezzük a csokis tálat egy másik tálba, amelyikben hideg, jeges víz van (alá Heston Blumenthal), úgy, hogy az alja beleérjen és kézi habverővel keverjük sűrűre a krémet. Kis tálkákba téve tegyük hűtőbe. Már 10 perc után fogyasztható.
Szedres csokitorta, the best!
2013 július 6. | Szerző: marmalade
Szedres csokitorta
Hozzávalók a piskótához:
- 5 tojás,
- 5 evőkanál cukor,
- 3 evőkanál liszt,
- 2 keserű kakaópor,
- 1 kiskanál sütőpor
A krémhez:
- 30 dkg étcsokoládé,
- 3,5 dl habtejszín,
- kb. 8 dkg porcukor
- Díszítéshez: szeder, tortazselatin
- 18 centis tortaforma
A tojásfehérjéket verjük kemény habbá, majd keverjük krémesre a tojások sárgáját a cukorral. A cukros tojássárgához adjuk hozzá az átszitált lisztet, sütőport, kakaóport. Legvégül forgassuk bele a kemény habbá vert tojásfehérjéket.
Előmelegített sütőben, 170-180 fokon kb. 35 percig süssük.
Forraljuk fel a tejszínt és tördeljük bele a csokoládét.Kevergessük, tegyük vissza a tűzre, hogy sűrűsödjön. Izlés szerint adjunk hozzá porcukrot (nekem belement 4-5 evőkanálnyi) és szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni. Néhány órára tegyük be a hűtőbe.
Verjük fel a krémet habbá.
Vágjuk a tortát 3 rétegre és kenjük meg a krémmel. Oldalára és a tetejére is jut bőven.
A tetejét díszítsük szederrel. A zsalatinport olvasszuk fel a kevés vízben az előírás szerint és kenjük a szederre.
Különlegeset egyszerűen: nagyon csokis kuglóf, fahéjas mázzal
2014 február 3. | Szerző: marmalade
Sütöm, sütöm, kuglófom! Méghozzá olyat, hogy mind a 10 ujjadat megnyalod!
Kakaóval, kávéval, étcsokival, fahéjjal.
Különleges kuglóf, egyszerűen (kakaós kuglóf, fahéjas mázzal)
No comment. Csak recept.
Mert amúgy böjt van. Elmélkedés. Nem, még nem a hivatalos. Csak érik a változás…
Kakaós, kávés kuglóf, fahéjas csokimázzal
Hozzávalók:
Máz:
Dolgozzuk össze a puha vajat a cukorral, majd a tojásokkal. Adjuk hozzá a joghurtot és a kávét.Forgassuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet és a kakaóport. Öntsük a masszát egy kivajazott kuglófformába és 170 fokos sütőbe süssük kb. 40 percig. Végezzünk tűpróbát.
A mázhoz az étcsokit és a vajat olvasszuk össze. Adjuk hozzá a fahéjat és öntsük a kuglófra.
Oldal ajánlása emailben
XHasonló bejegyzések: