10 perces málnás-csokis tortácska (sütés nélkül, kezdőknek is)
2014 június 19. | Szerző: marmalade
A sütés nélküli krémsajtos cuccok kedvelt nyári édességek a családban. Könnyű, gyors az elkészítésük, mutatósak, tehát vendégségben is villoghatunk velük és isteni finom, ahogy a gyümölcsös réteg találkozik a csokis alappal és a natúr krémmel.
Ehhez a sütihez zabfalatokat használtam, mit mondjak, sokkal jobb vele, mint a natúr háztartási keksszel. Aprítóba dobtam és mire 10-et számoltam, már szépen le is darálta. A krémsajt most mascarpone volt, amit cukrászhabbal lazítottam fel. Ettől nem kell megijedni, nem ritkaság, a legtöbb közértben megtalálható a tejszínhabos polcnál. Néha úgy, hogy cukrozott habkrém alap, vagy Creme Patisserie, ez most Meggle. Nagyon jó az állaga az ilyen sütés nélküli habos-krémes édességekhez. Talán habfixáló sem kellene bele, de ezt én már csak megszokásból is teszek.
Málnás – csokis tortácska
(sütés nélkül)
Hozzávalók 6 db-hoz:
- 1 bögre darált keksz (zabfalatokkal isteni)
- 2 evőkanál kakaópor
- 80 ml olvasztott vaj
A krémhez:
- 150 g natúr krémsajt
- 1 dl édes habtejszín (cukrászhab
- 1 kiskanál habfixáló
- kb.3-4 evőkanál porcukor
- 100g étcsoki
- 10 dkg málna+ néhány szem a tetejére
- 2 evőkanál víz
Muffin sütőforma, papírkosarak
A muffinformát béleljük ki papírkosarakkal. A kekszdarát keverjük össze a kakaóporral és olvasztott vajjal és egyenletesen nyomkodjuk bele a muffinforma aljába. Ehhez egy üvegpohár alja jó szolgálatot tehet. Tegyük be a hűtőbe dermedni.
A málnát forrázzuk le néhány kanál forró vízzel és turmixszoljuk össze, majd teaszűrőn passzírozzuk át. Az étcsokit gőz fölött, vagy mikróba olvasszuk meg.
A cukrászhabot verjük fel kemény habbá, közben adjuk hozzá a habfixálót is. Keverjük bele a krémsajtot és édesítsük ízlés szerint 2-4 evőkanál porcukorral. A krém egyharmadát dolgozzuk össze a málnapürével és kenjük a kekszes alapra. A krém másik felét (a nagyobb részét) keverjük össze a felolvasztott étcsokival és kenjük a málnás krém tetejére. Díszítsük málnával. Néhány órára tegyük a hűtőbe dermedni.
Ha van kedvetek, keressetek a Facebokon is….
Hűsítő, csokis és pikáns torta
2014 június 11. | Szerző: marmalade
Egy újabb mediterrán csokitorta. Könnyed, lisztmetes és isteni finom! Nem tudom miért, de idén vonzanak a lisztmentes dolgok…ja és bazsalikom van benne, csak hogy szóljak.
De ez a tény, mármint a bazsalikom, ne tántorítson el senkit, pont annyi van benne, amennyi az ízlésnek megfelelő. Olykor jólesik kísérletezni az ízekkel, fűszerekkel! Nemrég egy női magazin felkérésére készült ilyen válogatás. És ha bazsalikom mehet a limonádéba, miért ne mehetne süteménybe is. A végeredmény engem is meglepett. Állaga könnyű, talán a kevéske diótól. És mind az benne van, amit a mediterrán világban csodálok: egyszerűség, gyorsaság és az ízek harmóniája. Egy baj volt vele, hogy nem lehetett senkit leállítani a nassolásról és hamar elfogyott.
Egyszerű csokitorta bazsalikommal
Hozzávalók:
- 150g étcsokoládé
- 80 g vaj
- 2 kiskanál friss, felaprított bazsalikom
- 100 g cukor (vagy kevesebb)
- 4 tojás
- 8 dkg darált dió
A bazsalikomleveleket szeleteljük fel nagyon apróra.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Tegyük a csokoládét és vajat egy jénai tálba és gőz fölött olvasszuk fel, majd keverjük bele a felaprított bazsalikomot és tegyük félre hűlni.
A tojások sárgáját keverjük krémesre a cukor felével, majd forgassuk össze a megolvasztott csokoládéval.
A cukor másik felével verjük fel kemény habbá a tojásfehérjéket és felváltva keverjük össze csokikrémmel és a darált dióval.
Egy 20centis kerek tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral, öntsük bele a csokis masszát és kb. 30 perc alatt süssük készre. Végezzünk tűpróbát a süti közepén, és ha már nem ragad a tészta, akkor elkészült.
Mascarponéval, vanília, vagy citromos fagyival isteni.
A FACEBOOK-on pedig fagyis hét, számos fagyi recepttel!
5 perces csokis jégkrém (laktózmentes, vegán)
2014 június 9. | Szerző: marmalade
Nincs kellemesebb dolog, mint ebben a nagy melegben kinyitni a hűtőt és kivenni a saját készítésű fagyinkat. A klasszikus fagyinál az előkészítő folyamat kissé hosszadalmas: az alapot meg kell főzni, tojással, cukorral bekeverni, hűteni, és persze a fagyigép tartályát is jó előre behűteni…Mivel sokszor hirtelen felindulásból cselekszem, nincsenek óráim a várakozásra (pláne türelmetlen gyerekekkel a háttérben), ennél a receptnél nem is kell, csak legyen egy turmixgép. Ráadásul elkészítése rövidebb ideig tart, mint ez a bevezető!
Persze a dermedési időt azért bele kell kalkulálni, az 2-3 óra.
Nincs benne tojás, sem tejtermék, van viszont egy érdekes hozzávaló, a tofu. Nem gondoltam volna, hogy fagyiba ilyen jól működik, de a turmixgép csodálatosan lágy krémmé pépesíti. Lágy fajtát vásároltam belőle a Perc utcai ínyencboltba, silken, soft felirattal, a sima boltit még nem próbáltam sütibe tenni. Ez a 6-os műanyag jégrémforma, ma már rengeteg helyen elérhető, 550 ft-t vettem nemrég egy kis boltban, de a mini joghurtos pohárka is ugyanolyan jó szolgálatot tesz, ha műanyag kanalat, vagy fapálcikát szúrunk a közepébe.
Csokis jégkrém (vegán)
Hozzávalók:
150 g étcsokoládé, 3-4 evőkanál méz, 300 g lágy (silken, soft) tofu
Forraljunk fel 2 evőkanál vizet, tördeljük bele az étcsokit és addig keverjük, amíg felolvad. Édesítsük mézzel.
Kanalazzuk a turmix-gépbe a tofut és adjuk hozzá a felolvasztott csokit. Turmixoljuk össze. (kb. 20 másodperc). Töltsük a formába és fagyasszuk le.
Két- három óra múlva fogyasztható.
Paleo csokis, banános muffin
2014 június 5. | Szerző: marmalade
Sokáig próbáltam ellenállni a paleo láznak, mígnem egy ismerősöm felhívta a figyelmemet arra, hogy az Egészséges sütik alá sorolt édességeim legtöbbje beleillik ebbe a kategóriába. Miért is, mert fehér liszt nincs benne, az édes ízt gyümölcsökkel, aszalványokkal éri el, glutén, laktóz és cukormentesen.
Paleo-alaozó
A paleo nagyon szereti a kókuszt használni ( úgyhogy kezet foghatunk), ebbe a receptbe is került egy kevés kókusztej, kókuszolaj és kókuszliszt. Ez utóbbitól nem kell megijedni, a bolti kókuszreszeléket csak simán megdaráltam, szóval bármikor előteremthető otthon!
A Paleo táplálkozásban sok zöldséget, gyümölcsöt, húst és halat esznek, hozzá bizonyos (mogyoró olaj, kókuszolaj, olíva stb) zsírokat, dióféléket és magvakat. Nincs benne gabonaféle, kenyér, tészta, rizs, bab, szója, tej, bizonyos növényi olajok, és a finomított cukor.
Mérsékelten lehet fogyasztani kávét, csokit, koffeines teát. Édesítésre méz, stevia, kókuszcukor, juharszirup (itthon nem annyira) és a magyar paleosok még a nyírfacukrot, eritritet is idesorolják.
Csokis, banános paleo muffin
A süti édeskés ízét az érett banánoktól és néhány kanálnyi juharsziruptól kapja. A lisztet a kókuszliszt (megdarált kókuszreszelék) helyettesíti, a zsírokat kókuszolaj, a tejterméket a kókusztej. Állagra lazább, omlósabb szerkezető,mint egy klasszikus muffin, ami nálam előnyt jelentett.
Még egy tipp, ha nem lenne elég érett a banán: héjastul tegyük a sütőbe 20 percre, majd amikor már kívül fekete a héja, kaparjuk ki a puha, lédús banánhúst.
Hozzávalók 12 db-hoz:
2 érett banán, 3-4 evőkanál juharszirup (vagy méz), 70 g kókuszreszelék megdarálva, 120 ml kókuszolaj, 60 ml kókusztej, 1 kiskanál szódabikarbóna, 2 tojás, 3 evőkanál kakaópor, 40 g (maradék) étcsoki, 1 kiskanál víz
Az étcsokit gőz fölött olvasszuk fel 1 kanál víz hozzáadásával.
Keverjük össze a kókuszreszeléket és a szódabikarbónát, a kókuszolajat, a kókusztejet és a kakaóport. Adjuk hozzá a tojásokat. Keverjük át.
Mehet hozzá az olvasztott csokoládé, majd a puha, villával szétnyomkodott banán. Ízesítsük juharsziruppal.
Közepes muffinformát béleljünk ki muffinpapírral és töltsük harmadáig. Kb. ‘175 fokra előmelegített sütőben süssük 25-30 percig.
Mandulavajas brownie (lisztmentes)
2014 május 29. | Szerző: marmalade
Milyen számomra a tökéletes brownie? Kívül roppanós, belül selymesen krémes, töményen csokis! És most már mandulavajas is.
Az utóbbi időben lelkesen gyártom a különböző olajos magvakból készült krémeket, erről hamarosan olvashattok is bővebben. Így volt itthon egy bögrényi házi készítésű mandulavaj, amit a paleo konyhában is gyakran használnak süteményekbe. (Nem kell megijedni, nagyon könnyedén előállítható, csak pirított mandula kell hozzá.) Igaz, gyorsan fogy, mert a kicsi, aki kaja ügyben nem ismer lehetetlent, lábujjhegyen pipiskedve gyakran csippentett belőle, míg fotóztam. Mindössze négy-öt evőkanálnyi került ebbe a csokis süteménybe a liszt helyett, a végeredmény pedig a tökéletes brownie; kívül roppanós, belül krémes és brutálisan csokis. És naggggyon, naggyon finom! Mire feleszméltem,már csak ez a négy szelet maradt belőle.
Mandulavajas brownie
Hozzávalók:
20 dkg vaj, 20 dkg étcsokoládé, 3 tojás, 10 dkg cukor, 4 evőkanál mandulavaj, 4 evőkanál keserű kakaópor
Olvasszuk fel a vajat és az étcsokit együtt. Kicsit tegyük félre hűlni.
A tojásokat üssük fel és keverjük össze a cukorral. Adjuk hozzá a kakaóport, a mandulavajat és a felolvasztott étcsokis vajat.
Egy kisebb forma (20 x 20) alját béleljünk ki sütőpapírral, öntsük bele a krémet és 170 fokra előmelegített sütőben süssük készre.
Nekem 40 perc alatt elkészült. Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt felvágnánk.
A mandulakrémhez: tegyünk aprítóba 10 dkg pirított mandulát és 12-15 percen át pürésítsük addig amíg krémes masszát nem kapunk.
Mediterrán csokitorta
2014 március 3. | Szerző: marmalade
Ilyet már sütöttél!-mondta a lányom. (Valószínűleg erre gondolt.) Neeem! – válaszoltam – ez most Nigella.
Egész pontosan Nigellissima! Olaszországi inspirációk. A fricska benne az, hogy liszt helyett darált mandula van benne, vaj helyett pedig olívaolaj.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy épp nem volt itthon mandula, úgyhogy maradt helyette a jól bevált finom liszt.És az olívaolajnál is egy kicsit megremegett a kezem, mert salátába jobban kedvelem, de hát Nigella recept, az azért csak jó lehet! És tényleg finom is volt, bár mostanában kicsit túlettem magam csokis dolgokból. De hát már úgy is küszöbön a böjt…
- 150 ml olívaolaj
- 50 gramm kakaópor
- 125 ml forró víz
- 2 teáskanál legjobb vanília-kivonat
- 150 gramm őrölt mandula (vagy 125g sima liszt )
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 200 gramm porcukor
- 3 tojás
A kakaóport keverjük össze a forró vízzel.
A mandulát (vagy a lisztet) dolgozzuk össze a szódabikarbónával és a sóval.
Egy habverővel verjük fel a tojásokat a cukorral és az olajjal. Keverjük krémesre, majd adjuk hozzá a kakaót és a mandulás keveréket. Ez esetben a liszteset.
Forgassuk össze és öntsük egy 22 centis tortaformába. 170 fokra előmelegített sütőben süssük 40-45percig.
Mihez kezdjünk egy darab avokádóval?
2014 február 25. | Szerző: marmalade
…főleg ha már unjuk a guacamolét? Merthogy legtöbbször ez a fűszeres kence készül belőle.
Az avokadó jobb sorsra lenne érdemes, mint ahogyan én bánok vele, mert nagyon egészséges. Ritkán veszem, csak ha jó árban van. Vagyis ritkán. Azután napokig pihen a konyhapulton, hogy puhuljon, majd bekerül a hűtőbe, hogy aztán itt végleg a felejtés homályába kerüljön. Fonnyadjon, barnuljon, majd hetek múlva kidobásra kerül. Nemrég belefutottam egy 150 Ft-os példányba, jött a Konyhapult-állomás, majd a Hűtő, de még idejében észbekaptam és isteni energiaturmix készült belőle, datolyával, banánnal, kakaóval és joghurttal kiegészítve.
Kakaós avokádó turmix, banánnal, datolyával
Hozzávalók: 1 érett hűtőből kivett banán, kb. 10 szem kimagozott datolya, 1 dl joghurt, 2 kiskanál kakaópor, fél avokádó húsa.
A banánt, az avokádót, a kimagozott datolyát szeleteljük fel és a kakaóporral, joghurttal turmixoljuk össze.
Nosztalgiázzunk: kókuszos amerikai fánk
2014 február 17. | Szerző: marmalade
Emlékeztek arra a bizonyos amerikai kávézós süti boltra, a Dunkin’ Donats-ra? Valamikor a 90-es években itt is megtalálhatóak voltak egy rövid ideig, s én a kivonulásukat bizony, ezek miatt a fánkok miatt alaposan elsirattam. Kakaós, kókuszos, és pont olyan, amilyennek emlékeimben él.
Imádta mindenki!
Tavaly elrohant mellettem a fánkszezon, idén viszont aznlc-nek köszönhetően nekiálltam sütögetni, kísérletezni a régi kedvencek recepteket is előtúrva. Voltak húzósabb napok, amikor fánk, fánkot követett és olykor luftot rúg az ember (főleg az ízélmények után kutatva), de ha nem jó a süti, akkor a recept is repül. Ha nincs amerikai fánksütőd, semmi gond, mini kuglóf formában készítettem én is, de minimális mennyiségű tésztával. Egy nagy kanálnyi elég belőle, így kisülve, pont úgy néz ki, mintha kerek, fánksütőben készült volna. Tojás nem kell bele egyáltalán, nem elírás.És 12-14 perc sütés elég neki.
Kókuszos amerikai fánk
Hozzávalók (kb. 20 darab):
• 17,5 dkg liszt
• 8 dkg cukor
• 4 evőkanál keserű kakaópor
• 1 evőkanál kókuszreszelék
• 60 ml olaj
• 1 kiskanál szódabikarbóna
• 2 evőkanál fehér borecet
• 1,5 dl langyos víz
A mázhoz:
• 15 dkg porcukor
• 3-4 evőkanál langyos tej
• kb. 15 dkg kókuszreszelék
• mini amerikai fánksütőforma, vagy minikuglófforma
Keverjük össze a száraz hozzávalókat: a lisztet a kakaóporral, a kókuszreszelékkel és a cukorral. A szódabikarbónát keverjük el kétkanálnyi fehér borecettel, és amikor már nem bugyborékol, akkor öntsük a liszthez. Fakanállal dolgozzuk össze. Mehet a masszához egy kevés olaj és a víz is.
Kenjük ki olajjal a minikuglófformákat és csak egy ujjnyi magasságban töltsük bele a tésztát. Ez nagyjából egy evőkanálnyi. Nem kell sok belőle, mert nem kuglófokat készítünk. 170 fokra előmelegített sütőben 12-14 perc alatt megsülnek. Hagyjuk a formában kihűlni. A porcukrot keverjük össze a langyos tejjel és mártsuk bele a fánkokat, majd hempergessük meg a kókuszreszelékben.
Szuper brownie, avagy így nassolj egészségesen!
2014 február 6. | Szerző: marmalade
Figyelem, cukormentes, tojásmentes, tejmentes és gluténmentes recept következik! Édes, nagyon kakaós, rendkívül finom és még egészséges is!
Mi van akkor helyettük?
Mogyoró, házi datolya paszta, kakaópor…és ha még nem találnád elég édesnek egy kevés méz vagy juharszirup.
Amolyan raw food, nyers édesség. Mert sütni sem kell.
Mogyorós brownie
Hozzávalók:
1 bögre datolya (kb. 150 g)
200 g darált mogyoró
3 evőkanál keserű kakaópor
+ 1-2 kanál méz, vagy juharszirup
A datolyát egy kevés vízzel főzzük puhára és botturmix segítségével pürésítsük. ( így csinálom, csak most más aszalt gyümölcs nélkül.)
Keverjük össze a darált mogyoróval, a kakaóporral. Ha nem lenne megfelelően édes a datolyától, akkor mehet bele méz, vagy juharszirup.
Én egy kiskanálnyi mézet tettem még bele.
Gyúrjuk össze és nyomkodjuk bele egy fóliával bélelt (hogy ne ragadjon oda) tepsi aljára és egy órára tegyük a hűtőbe.
Minimál jégkrém
2014 július 21. | Szerző: marmalade
A jégkrémkultusz következő állomása. Kifejezetten gyerekbarát ez a villám fagyi. Banán és étcsoki.
A csokoládénak nagy kultusza van nálunk, ha torta, akkor legyen csokis- hangzik a rendelés, ha fagyi, hát legyen abban is. Így készült az elmúlt időkben már csokis, és kókuszos, levendulás, tofuval kikevert vegán, kipróbáltuk fahéjasan is, és dupla csokisan is.
Ehhez a recepthez pedig nem kell más, mint egy jó turmix, 2 banán és 100 g étcsokoládé, amit egy-két kanál víz aláöntésével felolvasztunk a mikróba, vagy gőz fölött. Turmixoljuk a megolvadt csokit a banánnal, műanyag fagyitartóba töltjük és lehűtjük.
Oldal ajánlása emailben
XHasonló bejegyzések: