Klasszikus dupla csokis muffin
2018 július 23. | Szerző: marmalade
Magamtól nem jutott volna eszembe muffint sütni, már évek óta nem is készítettem, mindig volt más, amit ki kellett próbálni. Egy muffin olyan egyszerű és olyan kevés. Főleg, ha mondjuk a falusi tepsis sütemény méretével hasonlítjuk össze azt a 6-8 darabot, ami a receptből kijön. Mi pedig elég sütire járó fajta vagyunk. :-)De most pont ennyi kellett, amikor lányomat barátnője délután meglátogatta és valami nagyon csokis, gyors nassolni valóra vágytak. Ez a süti pedig ilyen. Nagyon csokis. És alig 18 perc alatt elkészül.
Dupla csokis muffin
(könnyű bögrés recept)
Hozzávalók 8 db közepes muffinhoz
- 1 és fél bögre (2,5 decis) liszt
- 1/2 bögre keserű kakaópor
- 1/2 bögre +1 evőkanál lágy barna cukor
- 1 kiskanál sütőpor
- 1/2 kiskanál szódabikarbóna
- 1/4 kiskanál só
- 1 tojás
- 1/3 bögre (kb 80 ml) növényi olaj
- 1 bögre tej
- 1/3 bögre darabolt tejcsokoládé
- Klasszikus módon keverjük össze először a száraz hozzávalókat: a lisztet, kakaóport, barna cukrot, a sütőport, szóda bikarbónát és a kevés sót.
- Egy másik edényben keverjük el a tojást, az olajat és a tejet.
- Dolgozzuk össze a lisztes, kakaós anyagot a nedves hozzávalókkal. Lazán, nem túlkeverve.
- A formákat béleljük ki papírkosárral és kétharmad részéig kanalazzuk bele a masszát. Tetejét szórjuk meg a darabolt tejcsokoládéval.
- Előmelegített sütőben, kb. 180 fokon süssük 18, maximum 20 percig.
Sörös, csokis mousse
2016 szeptember 30. | Szerző: marmalade
Lehet-e elrontani egy olyan ételt, amiben sör és csoki van? A sörös ételeknek van valami diszkrét bája, főleg, ha csokoládéval együtt készül A két íz tökéletesen kiegészíti és feldobja egymást. Íme egy jó kis ürügy arra, hogy a sört hűvösebb időben is fogyasszuk!
Sörös, csokis mousse
Hozzávalók:
4 tojás sárgája,
8 dkg cukor,
2,5 dl habtejszín,
1,5 dl barna sör,
100 g étcsokoládé,
+ felvert tejszínhab, a tálaláshoz
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Egy tálban keverjük össze a tojás sárgáját a cukorral. Melegítsük fel a sört és a tejszínhabot. Tördeljük bele az étcsokoládét és keverjük, amíg felolvad. A tojásos masszát adjuk a tejszínhabos keverékhez. Keverjük össze és osszuk el a csokis krémet 4 hőálló edényben. Ezeket állítsuk egy nagyobb tepsibe és öntsünk köré forró vizet. Takarjuk le fóliával és sütőbe téve gőzfürdőben süssük kb. 40 percen át.
Lehűtve tálaljuk.
Mignon-figurás torta kezdőknek is
2016 május 27. | Szerző: marmalade
Mindenki kezdő valamiben! De a gyereknap, vagy egy gyerekzsúr jó alkalom a próbálkozásra, és a zajos siker nem marad el a hálás gyerekközönség részéről.
Az én konyhai tevékenységemből eddig valahogy kimaradtak a formatorták (marcipánnal, fondanttal bevont, figurás torták). Az ember azonban mit meg nem tesz a gyerkőcéért, pláne, ha az imádja a mignonos filmfigurákat. Persze volt rákészülés és mignon-torta képek nézegetése a gugliban. És egyre bátrabb lettem, hogy “oh ezt én is meg tudom csinálni!”.
A 4 évesem óvodai szülinapjára készült egy ovális, nagyobb változat, majd pár nap múlva a hétvégi családi összejövetelre egy kerek. Az oválist nagy tepsibe sütőttem (kb. 26 x 32 cm), végeit késsel kerekre szabdaltam. A nutellakrém és a csokoládé rendkívül jól egymásra talált már ebben a tortában is, de most a piskóta igazi telitalálat volt ezzel a könnyű vajas, nutellás krémmel. Csodás ízharmónia, próbáljátok ki!
A bevonat: cukorfondant Alap a fehér volt, sárga ételszínezékkel belegyúrva. Van még benne kék és a zöld fondant. A szemüveg kerete: fehér cukorfondant, kakoaóporral összegyúrva.
Mignon-figurás nutellakrémes csokitorta
Hozzávalók a piskótához: 3 tojás, szétválasztva, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál keserű kakaópor, 3 evőkanál liszt, 1/2 kiskanál sütőpor, 3 evőkanál olaj
A piskóta hozzávalóit háromszorozzuk meg, mert 3 piskótát sütünk.
A nutellás krémhez: 20 dkg puha vaj, 5-6 evőkanál porccukor, 5 evőkanál nutella, 2 evőkanál mascarpone
Vajkrém (kívülre, a fondant bevonat alá): 120 g vaj, 120 g porcukor, 1 kiskanál vanília aroma
45 dkg fehér fondant
sárga ételszínezék
20 dkg kék fondant
20 dkg zöld fondant
A tortalapokhoz válasszuk külön a tojásokat és a fehérjét a cukorral verjük fel kemény habbá. Adjuk hozzá a tojások sárgáját, majd keverjük bele a kakaóport, a sütőporral elkevert lisztet és az olajat.
Sütőpapírral béleljük ki a tortaforma (26 cm-es) alját, töltsük bele a masszát és kb. 15 perc alatt süssük meg.
Készítsünk 3 piskótát.
A krémhez robotgéppel keverjük össze a puha vajat a porcukorral, adjuk hozzá a nutellát, majd a mascarponét is.
Kenjük meg ezzel a krémmel a piskótákat és tegyük hűtőbe, legalább fél órára.
Állítsuk össze a vajkrémet: vaj, porcukor összekeverésével, vanília ízesítéssel és vonjuk be vele vékonyan az egész tortát. Tegyük ismét hűtőbe.
A fehér fondant 2!3-t gyúrjuk alaposan össze sárga ételfestékkel, nyújtsuk ki és fedjük be vele a torítát. Igazítsuk rá a kék nadrágot és a többi hozzávalót.
Oreo kekszes torta
2016 május 7. | Szerző: marmalade
Jól elszaladt az április! Nálunk a szülinapok csak özönlöttek egymás után. Volt olyan hét, hogy három tortát is sütöttem. Készült mignon-figurás torta az oviba (majd egy a családnak is), volt sós mogyorókrémes vanília torta és lazításképpen ez az oreo kekszes is. Ez utóbbinak a töltelékébe is került keksz, nem csak dekorációnak a tetejére, máskor azonban bátrabb leszek és többet teszek a krémjébe.
A piskótához:
4 tojás, szétválasztva
4 evőkanál cukor
4 evőkanál olaj
3 evőkanál kakaópor
4 evőkanál liszt
1/2 kiskanál sütőpor
A krémhez:
2 tojássárgája
6 evőkanál cukor
1 evőkanál étkezési keményítő
1 +2 dl tej
1 kiskanál vanília aroma
25 dkg mascarpone
2 dl cukrászhab
1 csomag zselatinfix
6 Oreo keksz apróra tördelve
Kakaós máz:
2 evőkanál keserű kakaópor
2 evőkanál cukor
2 evőkanál víz
1 evőkanál tejszín (cukrászhabból)
26 cm-es tortaforma
Béleljük ki zsírpapírral a tortaforma alját. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A tojásfehérjéket verjük fel a cukorral keményre. Adjuk hozzá a tojások sárgáját és a kakaóporral, sütőporral elkevert lisztet. Adjuk hozzá az olajat és lazán forgassuk össze.Öntsük a formába és süssük kb 18-percig.
Hagyjuk teljesen kihűlni, lazítsuk a szélét, vegyük ki a formából és lapjában vágjuk félbe a piskótát.
A krémhez forrósítsunk fel 2 dl tejet. A tojássárgáját keverjük 9ssze a cukorral, a keményítővel, a vaníliával és 1 dl tejjel, majd öntsük a forró tejhez. Keverjük csomómentesre és sodószerűen sűrítsük be e krémet. Tegyük félre hűlni.
A mascarponét keverjük össze a lehűlt főzött krémmel. A cukrászhabot verjük kemény habbá, közben adjuk hozzá a zsalatin fixet és forgassuk össze a krémmel. Ha szükséges még belekeverhetünk 1-2 evőkanál porcukrot. Tegyük a krémet fél órára a hűtőbe.
Tisztítsuk meg a tortaformát és az egyik piskóta lapot tegyük vissza ebbe a formába. Kanalazzuk rá a krém egyharmadát. Néhány darab oreo kekszet morzsoljunk el rajta, majd öntsük rá a krém másik harmadát. (A megmaradt krémmel majd a tetejét és az oldalát csinosítjuk) Fedjük be a másik piskótával és tegyük hűtőbe. Kis idő múlva a tetejét kenjük be a maradék krémmel, az oldalát is igazíthatjuk vele. Tegyük vissza a hűtőbe több órára, hogy a krém jól megdermedjen.
Dekoráció:
A kakaós mázhoz keverjük össze a hozzávalókat, forraljuk össze és várjuk meg míg teljesen kihűl. Ekkor öntsük a torta szélére, körbe, körbe, kicsit le is csuroghat az oldalára. Felezzünk el 5 oreos kekszet és tegyük állítva a torára.
Nassolásra vágysz? Puha csokis keksz bögrésen
2016 január 19. | Szerző: marmalade
Izgalmas látvány és mesésen csokis. amint a puha kakaós réteg kibuggyan a porcukorfelhők alól. Hívják sokszor csokis pöffetegnek is, én most simán lekekszeztem. Tipikusan az a süti, amivel gyorsan és könnyen sikert arathatunk a nassolásra vágyóknál. Ráadásul a kíséretében egy bögre tej is olyan jól itatja magát!
Puha csokis keksz
Hozzávalók 16 darabhoz:
1 bögre liszt
1/2 bögre kakaópor
3/4 bögre cukor
1/2 bögre (kb. 100 g) puha vaj
1/2 kiskanál sütőpor
2 tojás
1 kiskanál vanília aroma
4-5 evőkanál csokicsepp
kb. 1 bögre porcukor a hempergetéshez
Robotgéppel dolgozzuk össze a vajat a cukorral. Adjuk hozzá a tojásokat, egyenként.
Keverjük bele a sütőporral elkevert lisztet, a kakaóport, a vaníliát és a csokicseppeket és dolgozzuk jól össze a masszát.
Egy órára tegyük a hűtőbe, majd formázzunk belőle gesztenye méretű golyókat. Ezeket hempergessük meg porcukorban és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire.
Kb. 170 fokra előmelegített sütőben süssük 10-12 percig. Tovább ne, mert megkeményedik.
Kakaós hógolyók bögrésen
2015 december 22. | Szerző: marmalade
Mi legyen a kekszes dobozban? Az adventi sütis doboz megtöltése minden évben tartogat némi kihívást. A klasszikus adventi sütik (ishler, linzer, mézeskalács) mellett évről évre ki kell próbálni valami újat, idén ilyen kakaós hógolyókkal bővült a repertoár.
Amilyen könnyű elkészíteni, olyan könnyen okozhat kellemetlen meglepetést is ez a süti. Nekem az első eresztés a kukába landolt, mert a vaj nem volt elég hideg a tésztába, sütéskor a sok kicsi golyó egy lepénnyé olvadt össze. Így néhány nap ráhangolódás után nekivágtam újra, este összeállítottam a tésztát, pihent egy éjszakát a hűtőbe, másnap golyóformázás, rövid sütés, és kész!
Kakaós hógolyók
Hozzávalók kb. 14 darabhoz:
(mérce: 2,5 dl bögre)
- 1 bögre liszt
- 1/3 bögre keserű kakaópor
- 1 kiskanál őrölt fahéj
- 1/2 bögre szobahőmérsékletű vaj
- 1/2 bögre porcukor
- 1 kiskanál vanília aroma
- vaníliás porcukor a hempergetéshez
Melegítsük elő a sütőt kb. 170 fokra.
Egy sütőlemezt fedjünk be sütőpapírral és formázzunk gesztenye méretű golyókat a masszából. Süssük kb. 15-18 percig. (Tovább ne, mert megkeményedik!) Amikor lehűltek a golyók hempergessük meg vaníliás porcukorban. 4-5 napig tárolható.
Csokoládékrémes piskótatekercs
2015 október 28. | Szerző: marmalade
Hogy milyen finom tud lenni egy egyszerű piskótatekercs sárgabarack lekvárral, arról nem is kell talán beszélni, de ha még egy réteg vajas csokikrémet is kenünk rá! Igazán mennyei édességet kapunk. Mostanában egészen megbarátkoztam a piskótatekercs készítésével, amióta már nem tartok attól, hogy berepedezik a feltekerésnél, azóta nem is történik ilyen malör!
Csokoládékrémes piskótatekercs
Hozzávalók a piskótához:
4 tojás különválasztva
8 dkg cukor
8 dkg liszt
Csokikrémhez:
0,5 dl tej
20 dkg porcukor
4 evőkanál keserű kakaópor
20 dkg vaj
kb. 5 evőkanál sárgabaracklekvár
A tojásfehérjéket verjük fel habbá, adjuk hozzá a cukrot és verjük tovább, míg jó kemény állagú nem lesz. Egyesével adjuk hozzá a tojások sárgáját, majd apránként adagolva keverjük bele a lisztet.
Egy közepes tepsit béleljünk ki sütőpapírral és kenjük rá a masszát. Előmelegített kb. 175 fokos sütőben 12-15 perc alatt süssük készre. Egy konyharuhát terítsünk ki az asztalon, hintsük be porcukorral és fordítsuk rá a még meleg piskótát, úgy hogy a sütőpapír felül legyen, és húzzuk le róla. Szórjuk meg ezt az oldalát is nagyon kevés porcukorral és tekercseljük fel a konyharuha segítségével. Hagyjuk teljesen kihűl.
A krémhez melegítsük fel a tejet, adjuk hozzá a porcukrot és melegítsük tovább, amíg az teljesen felolvad. Keverjük bele a kakaóport is. Ekkor tegyük félre hűlni, közben a vajat 3-szori adagolásban keverjük el benne, gépi habverővel könnyebb. Tegyük hűtőbe és amikor jól lehűlt, verjük fel krémesre.
A piskótalapot nyissuk ki, kenjük meg lekvárral, majd a csoki krém 2/3-ával. Tekercseljük fel és a tetejét, oldalát kenjük be vékonyan a megmaradt krémmel.
Gyerekbarát kakaós, sárgarépás energiagolyók
2015 július 20. | Szerző: marmalade
Gyerekbarát, mert csupa egészséges alapanyag van benne és meglehetősen szülőbarát is, mert ebben a nagy hőségben még a sütőt sem kell hozzá bekapcsolni.
Csak egy kicsit kavarni, formázni, hempergetni. Remek 5 perces kánikula desszert. Limitált példányszámban.
Kakaós, sárgarépás energiagolyók
Hozzávalók kb. 14 db-hoz:
1 nagy sárgarépa, megtisztítva és lereszelve
4 evőkanál kókuszreszelék
3 evőkanál zabkorpa
1 kiskanál őrölt fahéj
2 evőkanál dió
2 kiskanál keserű kakaópor
3 datolya
3-4 evőkanál kókuszolaj
1 kanál agave vagy datolya szirup, ha szükséges
kókuszreszelék, a hempergetéshez
Reszeljük le a sárgarépát, a datolyát fél órára áztassuk be meleg vízbe, majd magozzuk ki és csöpögtessük le. Tegyük az összes hozzávalót egy aprítóba, dolgozzuk össze. Ha nem lenne kellően édes a datolyától, adjunk hozz kevés (1 kanál) agave szirupot. Formázzunk belőle golyókat és hempergessük meg kókuszreszelékben.
Egyszerű földimogyorós poharas desszert
2015 július 1. | Szerző: marmalade
Hűtsd le magad csokis kókuszos sajttortával!
2018 augusztus 10. | Szerző: marmalade
Krémes és lágy. Kellően csokis, csipetnyit kókuszos. Ez a sajttorta olyan, amilyennek lennie kell. Isteni finom!
4 rétegből áll, vagyis munka azért van benne, de mindegyik réteg hamar összeállítható. Az alja klasszikus kekszréteg, erre jön egy kakaós, tejfölös, krémsajtos cucc gazdagon, majd egy izgalmas kókuszos krém. A teteje pedig olvasztott csokival meglocsolva.
Tudom, ebben a kánikulai nagy melegben valami sütés nélküli dologgal illene előállnom, de a hűtőben megpihenve ez a süti igazi különlegessé válik. És néha az ember megérdemel egy kis kényeztetést!
Csokoládés, kókuszos sajttorta
Hozzávalók:
az alap
Sajtkrém
Kókuszos réteg
Csokikrém
Oldal ajánlása emailben
XHasonló bejegyzések: