Görög háziasszonyok kedvence: tepsis csirke citrommal és sült zöldségekkel

2014 június 25. | Szerző:

 

A közös étkezés nagyon fontos a görögök számára, ám a hétköznapi rohanásban  ez nehezebben kivitelezhető, így a családi ebéd, vagy vacsora –  praktikusan – gyakran készül egy tepsiben. Befűszerezik és feldarabolják  a hozzávalókat és már mehet is a sütőbe. Oregánó, fokhagyma, citromlé ez adja meg a sült csirke zamatát, a paradicsomos cukkini amint összesül mennyei, a pestós burgonya viszont már az én extrám!

 

görögtepsiscsirke

 Régen  a tepsis húst a falu pékségébe adták be sütésre (ez a magyar falvakban is szokás volt), a nagy forróságban kényelmes főzési eljárás azokkal a zöldségekkel dolgozni, amelyek nem igényelnek hosszú főzési időt. A cukkini és a paradicsom ilyen. A burgonya már más eset, de a lédús zöldségekben a hús mellett nagyon jól megsül.

Itt találsz egy önmagában is finom sült zöldséges receptet. (szintén görög).

Tepsis görög csirke sült zöldségekkel

(kotópoulo me pésto kai patatoúles)

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb bőrös csirkemell
  • 10-12 gerezd fokhagyma
  • 1 diónyi vaj
  • 2 kiskanál oregáno
  • 1 citrom leve
  • 2 db cukkini
  • 3 db paradicsom
  • 30 dkg újburgonya
  • 1 dl fehérbor
  • 1 dl víz
  • 2 evőkanál olaj

A csirkemell bőre alá dugdossuk be a fokhagymagerezdeket és kenjük meg kevés vajjal. Kívül a bőrét dörzsöljük át a maradék vajjal és oregánóval. Rendezzük el egy vékonyan kiolajozott tepsibe és tegyük a forró sütőbe.

Tisztítsuk meg a zöldségeket, a cukkinit, meg a paradicsomot daraboljuk fel.  Halmozzuk a zöldségeket a csirke mellé, öntsünk alá egy kevés vizet és bort és locsoljuk a húsra és a zöldségekre a citrom levét. A megmaradt citromot karikázzuk fel és dobjuk a zöldségekhez. Fedjük le fóliával fél óráig süssük így,majd 20 percig fedő nélkül. Ha szükséges még süthetjük tovább néhány percig.

Tipp: a burgonyát most nem a zöldségekkel együtt sütöttem, hanem külön megfőztem és pesto szószban megforgattam.

 

Török stílusban: csirkés, spenótos kuszkusz-pilaf

2013 szeptember 25. | Szerző:

Csirkés. spenótos kuszkusz-pilaf

Csirkés. spenótos kuszkusz-pilaf

A mai napon a piacolás, a vásárlás kissé hanyagolva volt nálam, a kisebbik kölök adott ugyan is elég futkosnivalót, úgyhogy az ebédet igyekeztem a konyhában található maradékokból megoldani. A rizs elfogyott, de volt egy bögre kuszkusz, maradt még 20 deka friss spenótlevél is, és két szelet csirkemellfilé (összesen 25-30 deka) az inspirációt pedig ezúttal a török konyha adta, ami meglehetősen közeli viszonyban van (földrajzilag és történelmileg is) kedvencemmel, a göröggel. És innen már csak egy ugrás ez a kuszkusszal készült pilaf, ami lényegében egy spenóttal felturbózott, kuszkusszal flancosított (akarom mondani helyettesített ) rizseshús.

 

Csirkés, spenótos kuszkusz-pilaf

(Tavuklu Ispanak Pilav)

 

Hozzávalók 2 fő részére:

  • fél csirkemellfilé (kb. 30 dekás)
  • oregánó
  • 2 dl húslves alaplé kockából (sicc!!!!)
  • 1-2 evőkanál olaj

 

  • egy bögre kuszkusz (2 decis)
  • forró víz, vagy húslves alaplé
  • 20 dkg spenót
  • só,bors

 

  1. Egy tálba öntsük a kuszkuszt és öntsük fel annyi vízzel, hogy két ujjnyira ellepje. Fedjük le és pihentessük, míg a csirke elkészül.
  2. Amikor a kuszkusz a levet magába szívta, dobjunk bele egy kanálnyi vajat is.
  3. Kockázzuk fel a csirkét és kevés olajon pirítsuk meg. Hintsük meg egy kiskanálnyi oregánóval és öntsük fel kb. 2 dl húsleves lével (vagy víz és fél kocka zöldségalap keverékével.)
  4. Pároljuk meg a megtisztított spenótot, majd  szeleteljük fel és keverjük kuszkuszhoz. Adjuk hozzá a megpárolt csirkedarabkákat is, forgassuk össze.

 

Light husi (majorannás sült csirke, almával párolva)

2007 május 16. | Szerző:

Még a Súlykontroll I. szakaszában vagyok, nálam, mivel  5 kg mínuszt tervezek, ez összesen 9 napig tart. Ez a legszigorúbb, rávezető rész, mivel 30 pont alatti ételeket lehet enni.

 Két nap mérlegelése: – 1 kg. Meglepő, de igaz. Hogy még az én rakoncátlan fajtám is tud súlycsökkenést produkálni.

Pedig kísértések most is akadnak: párom ugyanis fellázadt a sok csirkehús ellen, és krumplistésztát kívánt, amit én imádok, úgyhogy sajna, de egy kis adag azért lecsúszott nálam is (mondom, rakoncátlan vagyok). További gondom, a napi ötszöri rendszeres étkezés, mert bár a gyerkőc is kb. ennyiszer eszik, magamat nem tudom rákényszeríteni. Így többnyire a délelőtti tízóraizás kimarad.

 Újabb menü:

Reggeli: müzli

Tízórai: alma

Ebéd: Majorannás sült csirke almával párolva, uborkás-kapriszószos salátával

Uzsonna: 5 dkg csirkesonka, koviubival

Vacsora: ami ebédről megmaradt.

Majorannás sült csirke almával párolva

Elkészítése: a csirkemelleket befűszereztem sóval, borssal, majoránnával. Betettem egy sütőzacskóba, rászórtam néhány cikkekre vágott almát és burgonyát (na nem nekem!) és rálocsoltam egy kevés bort (0, 5-1 deci). Becsuzártam a zacskót, és hústűvel megszurkáltam egy picit, hogy majd a hő hatására nehogy felrobbanjon és  kb. 30-40 percig, közepes lángon sütöttem.

 Uborkás-kapriszószos saláta

Öntete: egy kovi ubit apróra vágta, két kiskanál kapribogyót szintén felaprítottam, rálocsoltam 3-4 kiskanálnyi borecetet, nagyjából ugyanennyi evőkanál olívaolajat, és hozzáadtam egy kiskanálnyi tárkonyt és fél kiskanál porcukrot. Összekevertem és egy saláta-mixre locsoltam.


Címkék: ,

Citromos csirkemell olívabogyós, póréhagymás raguval

2007 február 16. | Szerző:

 

És azóta én biza locsolom. Nagyon kellemes, pikáns, kicsit savanykás ízt ad ennek az ételnek, ahogy összemosódik benne a vajas szaftban párolt két-háromféle hagyma, a citrom leve, a fűszerek és az olíva-kapribogyó együttese.

Hozzávalók:
–  fejenként fél csirkemell-filé,
– kb. 10 dkg vaj
– 1 fej vöröshagyma,
– 1 szál póréhagyma,
– 1 gerezd fokhagyma,
– kb. 10 dkg nagy olíva bogyó,
– 2 evőkanál kapribogyó, levestül,
– 1 citrom
– 1-1 kiskanál sáfrány, kardamom (őrölt), oregánó,
– csipetnyi só, bors,
– 1,5-2 dl húslé (vagy fél zöldségleves kocka vízben feloldva.

Elkészítése: a  húst sózom, borsozom és mindkét oldalát a vajban fehéredésig sütöm. A húst egy tányérra kiteszem, a vajas lében megpárolom, de inkább csak egy kicsit fonnyasztom az apróra vágott vöröshagymát és a karikára szelt pórét, fokhagymát. Visszateszem a húst és ráfacsarom a citrom levét. Hozzáadom a kapribogyót, az olívabogyót, a fűszereket(sáfrány, kardamom, oregánó) és felöntöm 1,5 – 2 deci  húsleveslével. Én ezt most zöldségkockából nyertem. Kb. 10 percig főzöm benne, az elején lefedve, majd fedő nélkül, hogy jól átjárják a zamatok. Figyelem: a sóval csínján kell bánni, mert a leveskocka sós és a citromlé is azzá teszi!
Köretnek párolt rizst, vagy  burgonyapürét javaslok.
Címkék: , ,


Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!