Török stílusban: csirkés, spenótos kuszkusz-pilaf
2013 szeptember 25. | Szerző: marmalade
A mai napon a piacolás, a vásárlás kissé hanyagolva volt nálam, a kisebbik kölök adott ugyan is elég futkosnivalót, úgyhogy az ebédet igyekeztem a konyhában található maradékokból megoldani. A rizs elfogyott, de volt egy bögre kuszkusz, maradt még 20 deka friss spenótlevél is, és két szelet csirkemellfilé (összesen 25-30 deka) az inspirációt pedig ezúttal a török konyha adta, ami meglehetősen közeli viszonyban van (földrajzilag és történelmileg is) kedvencemmel, a göröggel. És innen már csak egy ugrás ez a kuszkusszal készült pilaf, ami lényegében egy spenóttal felturbózott, kuszkusszal flancosított (akarom mondani helyettesített ) rizseshús.
Csirkés, spenótos kuszkusz-pilaf
(Tavuklu Ispanak Pilav)
Hozzávalók 2 fő részére:
- fél csirkemellfilé (kb. 30 dekás)
- oregánó
- 2 dl húslves alaplé kockából (sicc!!!!)
- 1-2 evőkanál olaj
- egy bögre kuszkusz (2 decis)
- forró víz, vagy húslves alaplé
- 20 dkg spenót
- só,bors
- Egy tálba öntsük a kuszkuszt és öntsük fel annyi vízzel, hogy két ujjnyira ellepje. Fedjük le és pihentessük, míg a csirke elkészül.
- Amikor a kuszkusz a levet magába szívta, dobjunk bele egy kanálnyi vajat is.
- Kockázzuk fel a csirkét és kevés olajon pirítsuk meg. Hintsük meg egy kiskanálnyi oregánóval és öntsük fel kb. 2 dl húsleves lével (vagy víz és fél kocka zöldségalap keverékével.)
- Pároljuk meg a megtisztított spenótot, majd szeleteljük fel és keverjük kuszkuszhoz. Adjuk hozzá a megpárolt csirkedarabkákat is, forgassuk össze.
Light husi (majorannás sült csirke, almával párolva)
2007 május 16. | Szerző: marmalade
Még a Súlykontroll I. szakaszában vagyok, nálam, mivel
Pedig kísértések most is akadnak: párom ugyanis fellázadt a sok csirkehús ellen, és krumplistésztát kívánt, amit én imádok, úgyhogy sajna, de egy kis adag azért lecsúszott nálam is (mondom, rakoncátlan vagyok). További gondom, a napi ötszöri rendszeres étkezés, mert bár a gyerkőc is kb. ennyiszer eszik, magamat nem tudom rákényszeríteni. Így többnyire a délelőtti tízóraizás kimarad.
Reggeli: müzli
Tízórai: alma
Ebéd: Majorannás sült csirke almával párolva, uborkás-kapriszószos salátával
Uzsonna: 5 dkg csirkesonka, koviubival
Vacsora: ami ebédről megmaradt.
Majorannás sült csirke almával párolva
Elkészítése: a csirkemelleket befűszereztem sóval, borssal, majoránnával. Betettem egy sütőzacskóba, rászórtam néhány cikkekre vágott almát és burgonyát (na nem nekem!) és rálocsoltam egy kevés bort (0, 5-
Öntete: egy kovi ubit apróra vágta, két kiskanál kapribogyót szintén felaprítottam, rálocsoltam 3-4 kiskanálnyi borecetet, nagyjából ugyanennyi evőkanál olívaolajat, és hozzáadtam egy kiskanálnyi tárkonyt és fél kiskanál porcukrot. Összekevertem és egy saláta-mixre locsoltam.
Citromos csirkemell olívabogyós, póréhagymás raguval
2007 február 16. | Szerző: marmalade
És azóta én biza locsolom. Nagyon kellemes, pikáns, kicsit savanykás ízt ad ennek az ételnek, ahogy összemosódik benne a vajas szaftban párolt két-háromféle hagyma, a citrom leve, a fűszerek és az olíva-kapribogyó együttese.
Hozzávalók:
– fejenként fél csirkemell-filé,
– kb. 10 dkg vaj
– 1 fej vöröshagyma,
– 1 szál póréhagyma,
– 1 gerezd fokhagyma,
– kb. 10 dkg nagy olíva bogyó,
– 2 evőkanál kapribogyó, levestül,
– 1 citrom
– 1-1 kiskanál sáfrány, kardamom (őrölt), oregánó,
– csipetnyi só, bors,
– 1,5-2 dl húslé (vagy fél zöldségleves kocka vízben feloldva.
Köretnek párolt rizst, vagy burgonyapürét javaslok.
Görög háziasszonyok kedvence: tepsis csirke citrommal és sült zöldségekkel
2014 június 25. | Szerző: marmalade
A közös étkezés nagyon fontos a görögök számára, ám a hétköznapi rohanásban ez nehezebben kivitelezhető, így a családi ebéd, vagy vacsora – praktikusan – gyakran készül egy tepsiben. Befűszerezik és feldarabolják a hozzávalókat és már mehet is a sütőbe. Oregánó, fokhagyma, citromlé ez adja meg a sült csirke zamatát, a paradicsomos cukkini amint összesül mennyei, a pestós burgonya viszont már az én extrám!
Régen a tepsis húst a falu pékségébe adták be sütésre (ez a magyar falvakban is szokás volt), a nagy forróságban kényelmes főzési eljárás azokkal a zöldségekkel dolgozni, amelyek nem igényelnek hosszú főzési időt. A cukkini és a paradicsom ilyen. A burgonya már más eset, de a lédús zöldségekben a hús mellett nagyon jól megsül.
Itt találsz egy önmagában is finom sült zöldséges receptet. (szintén görög).
Tepsis görög csirke sült zöldségekkel
(kotópoulo me pésto kai patatoúles)
Hozzávalók:
A csirkemell bőre alá dugdossuk be a fokhagymagerezdeket és kenjük meg kevés vajjal. Kívül a bőrét dörzsöljük át a maradék vajjal és oregánóval. Rendezzük el egy vékonyan kiolajozott tepsibe és tegyük a forró sütőbe.
Tisztítsuk meg a zöldségeket, a cukkinit, meg a paradicsomot daraboljuk fel. Halmozzuk a zöldségeket a csirke mellé, öntsünk alá egy kevés vizet és bort és locsoljuk a húsra és a zöldségekre a citrom levét. A megmaradt citromot karikázzuk fel és dobjuk a zöldségekhez. Fedjük le fóliával fél óráig süssük így,majd 20 percig fedő nélkül. Ha szükséges még süthetjük tovább néhány percig.
Tipp: a burgonyát most nem a zöldségekkel együtt sütöttem, hanem külön megfőztem és pesto szószban megforgattam.
Oldal ajánlása emailben
XHasonló bejegyzések: