Gasztroutazás Tihanyba és 7 levendulás recept!
2013 június 20. | Szerző: marmalade
Miért is álmodoznánk Provence-ról, ha nekünk is van olyan csodálatos levendula mezőnk, amelynek látványa és a környéket belengő illatfelhő lenyűgözi az arra járókat!
Gyerekkoromban sokat nyaraltam Füred környékén, ilyenkor mindig felkerestük a Tihanyi-félszigetet is, de valahogy az ott termesztett levendula, csak az utóbbi években mászott bele a tudatomba. Pedig a levendula évszázadok óta fontos és kiemelt szerepet játszik Tihany életében, a jelképévé is vált. Termesztésének és feldolgozásának jeles hagyományai vannak. Szóval Tihanyt még a tulsú partról is érdemes felkeresni (még akkor is, ha a palacsintát és a lángost néhány helyen pofátlanul magas áron kínálják), szombatonként biopiac, kézműves kirakodovásár pedig egész nyáron.
Most viszont Levendula! Június 21-tól 23-ig tart a Tihanyi Levendula Fesztivál. Lesz népművészeti kirakodóvásár, kézműves játszóház,, ahol elsősorban a levendula feldolgozásának különböző módjai ismerhetők meg. A Fesztivál fénypontja a levendula-aratás, amely során bárki kipróbálhatja ezt a munkát is. Minden, ami levendula: tájékoztatás a tihanyi levendulatermesztésről, lepárlás, ajándékkészítés. (Levendula Ház Látogatóközpontban., ez utóbbi július 5-ig tart)
Mi készülhet levendulából?
Levendulás eperlekvár
Hozzávalók:
- 900 g eper,
- 400 g 2:1 befőzőcukor,
- 10 dkg levendulás porcukor,
- 1-2 levendulaág
1./ Az epret mossuk meg, keverjük össze a kétféle cukorral és a levendula ággal egy éjszakán át érleljük.
2./ Másnap vegyük ki belőle a levendula ágat és forraljuk össze a cukros epret. A keletkezett habot kanalazzuk le róla.
3./ Botmixerrel pürésítsük (érdemes néhány épp darabot meghagyni).
4./ Amikor már sűrű, akkor töltsük sterilizált üvegekbe.
Levendulás porcukor
Daráljunk össze 2 evőkanál szárított levendulát kb. 2/3 bögre kristálycukorral.
Limonádé (klikk a receptért)
akkor, ha nincs levendulaszirupod
vagy
Levendulaszirup (szörphöz, limonádéhoz) (klikk a receptért)
Levendulazselé (klikk a receptért)
Sütemények
(Legújabb kedvenceim.)
Levendula szederrel:
Levendula cseresznyével (vagy meggyel):
Last Minute bodzazselé
2013 május 29. | Szerző: marmalade
Lassan elmossa az eső a bodza virágát, úgyhogy nem halaszthatom tovább én sem ezt az anyagot. Elérkeztünk a bodza utolsó felvonásához, lett belőle rengeteg üveg szörp, bodzás eperlekvár és most ez a zselé.
Tavaly készítettem először bodzazselét – a környezetemben levő gyerekek legnagyobb örömére – , mert rájártak, vajas kalácsra, (amerikai) palacsintára kenve imádták, és kérték tőlem ezt a tömény bodzaízt. Én pedig szívesen ajándékoztam belőle.
A legpraktikusabb akkor készíteni, amikor a bodzaszörpöt is csináljuk. Nagyjából egy liternyi szörpöt tovább forralok, míg, 7-8 decire összesűrűsödik, belekeverem a lekvárzselésítőt, kisebb üvegekbe töltöm, majd száraz dunsztba teszem. A zseléről annyit azért érdemes tudni, hogy az állás jót tesz neki, és két-három hét után nyeri el állagát.
Bodzaszörpöt én így csináltam, Ökoanyu pedig cukor nélkül.
A pikáns bodzás eperlekvár
2013 május 22. | Szerző: marmalade
Induljunk ki abból az alaptézisből, hogy van otthon házi bodzaszörp! Ha nincs, akkor csináljunk, mert egész évünk bearanyozódik majd tőle, amikor a téli zimankóban is előkerül egy újabb és újabb üvegnyi a polcról. Bodzaszörpöt már csak azért is hasznos készíteni, mert számos remek ínyenc dolgok készülhet még belőle melléktermékként, mint mondjuk ez a bodzás eperlekvár, de a többiről majd legközelebb.
Ebbe az eperlekvárba szörp kell! Attól lesz olyan karakteresen bodzás és pikáns ízvilágú a lekvár. Készítettem már úgy is, hogy bodzavirággal együtt főztem, de a bodza íze nem jött át olyan erősen, mint ebben a változatban:
Bodzaszörpös eperlekvár
Hozzávalók: 1,5 kg eper, 300 g kristálycukor, 300 g befőzőcukor (3:1), 1 citrom leve, 2,5 dl házi bodzaszörp
Mennyisége kb: 3 x 400 ml
A megtisztított epreket tegyük egy lábosba, fakanállal nyomkodjuk kissé szét, öntsük rá a kristálycukrot és egy éjszakán át lefedve pihentessük. Másnap adjuk hozzá a befőző-cukrot, a citromlevet és állandó kevergetés mellett lassú tűzön főzzük lekvárrá. (Én jobban szeretem, ha krémesebb, úgyhogy néhány mozdulat erejéig a botturmixot is bevetem,hogy pürésedjen.) A vége felé adjuk hozzá a bodzaszörpöt és hagyjuk rottyani, még egyet utoljára. A kész lekvárt öntsük tiszta üvegekbe. Zárjuk le szorosan a tetejét, állítsuk egy percre a feje tetejére. Száraz dunsztban(kosár, újságpapír, takaró) csomagolva hagyjuk kihűlni.
Házi bodzaszörp: 30-45 ág bodzavirág tányér, 2 db citrom, 1,8 l víz, 1,5 kg kristálycukor, 10 g citromsav
Tegyük a bodza virágokat egy nagy befőttes üvegbe, és öntsünk rá annyi vizet, hogy bőségesen ellepje. Adjuk hozzá a vékony karikákra felszeletelt citromot és fedjük le. Hűvösebb helyen áztassuk egy-két napon keresztül. Másnap szűrjük át, levét öntsük egy nagy fazékba, adjuk hozzá a cukrot, a citromsavat és forraljuk össze szirup sűrűségűre. Forrón töltsük üvegekbe, tetejét zárjuk le, majd tegyük száraz dunsztba.
Kezdünk! First minute befőzés: eperszörp
2013 május 17. | Szerző: marmalade
Szörpöt készíteni a világ legegyszerűbb dolga! Idén többfélét is tervezek, kezdjük hát az eperrel, mivel most már a magyar is elérhető áron kapható a piacokon. Kétféle eljárással készülhet beforraljuk (én ez idáig ezt alkalmaztam) illetve hidegen eltesszük (ezt nemrég tanultam, most kipróbálom…eddig ódzkodtam tőle, de tavaly a málnánál bevált)!
Főzéssel
Hozzávalók:
- 1 kg eper, 50-60 dkg cukor, 1 citrom leve
- nagyobb méretű gézlap (gyógyszertárban kapható)
- lezárásához: 1 kiskanál tartósítószer vízben feloldva, celofánpapír
A gyümölcsöket megtisztítjuk, (a nagyobb darab epreket félbevágtam, a kisebbeket meghagytam.) szórjuk meg 2-3 evőkanál cukorral, locsoljuk meg citromlével és lefedve hagyjuk északára állni. . Az éjszaka alatt jó sok levet ereszt. Másnap turmixoljuk össze és gézlapon, szűrőn keresztül hagyjuk egy edénybe lecsöpögni. Ehhez is kell egy nap. Amikor a gyümölcslé átcsöpög, akkor a levet lemérjük. 1 kg eperből kb. 8 deci lesz.Ehhez tegyünk 50-60 dkg cukrot és forraljuk fel.
Öntsük a forró szörpöt a kitisztított üvegekbe, majd 1 kiskanál tartósítószert öntsünk fel 1 deci vízzel és kisebb celofánpapírt mártsunk meg ebbe a lébe, majd zárjuk le az üveget vele, és jöhet a kupak is a tetejére.
Újságpapírba csomagolva, takaró alatt száraz dunsztba pihentessük a teljes kihűlésig.
Hidegen
Hozzávalók:
- 1 kg eper,
- 80 dkg cukor,
- 1 citrom leve (vagy citromsav)
A gyümölcsöket megtisztítjuk,kissé összetörjük, és öntsük rá a cukrot. Egy-két napig érleljük, lefedve, néha megkevergetve. Jó sok levet ereszt. A második nap után leszűrjük, belekeverjük a citromlevet és máris üvegekbe tesszük.
A megmaradt eperből csatni, vagy lekvár készíthető!
Narancslekvár
2013 március 27. | Szerző: marmalade
A legutóbbi muffinhoz remekül illett ez a kicsit kesernyés narancslekvár. Ami megmaradt belőle, az jól lesz majd reggelire, a húsvéti kalácshoz, vagy pácnak a sonkához!
Hozzávalók: 600 g narancsbelső, 1 citrom leve, 600 g cukor, 1 dzsemfix
1./ Tisztítsuk meg a narancsokat alaposan, majd vékonyan, krumlihámozóval szeljük le a héját.A fehérjéjét ne, mert keserű lesz a lekvár tőle!
2./ Ezután következik egy kissé macerás folyamat; bontsuk szeletekre a narancs héját, fordítsuk ki a hártyából és szedjük le ezeket.
3./ Daraboljuk fel a húsát. Facsarjunk hozzá egy citrom levét, és adjuk hozzá a narancsok lecsöpögött levét is.
4./ Adjuk hozzá a cukrot és dzsemfixet is és a narancsok vékonyra szeletelt héját.
5./ Forraljuk fel, majd főzzük kis lángon, amig a gyümölcsdarabok megpuhulnak.Öntsük sterilizált üvegekbe és csomagoljuk száraz dunsztba (újságpapír, pokróc)
Karácsonyi készülődés (2.): Alma, áfonya chutney
2012 december 4. | Szerző: marmalade
A Karácsonyi kollekció darabja volt tavaly, ajándéknak is szántam, illetve az ünnepi asztalra a pulykasült mellé.
Ezúttal megpróbálkoztam azzal, hogy ezt az indiai behatású étvágygerjesztőt, a makrobiotika “szabályai” szerint készítsem el, cukor helyett rizssziruppal és almaecettel. De mivel a rizsszirup nem mindenki számára elérhető (értsd: nem kapható mindenhol), nyugodtan beletehetünk 150-200 g barna nádcukrot!
Hozzávalók: 1 kiskanál kukorica olaj, 1 kg feldarabolt alma, 10 dkg aszalt áfonya, kb. 2/3 bögre rizsszirup 4 fej lila hagyma felszeletelve, 1 kiskanál reszelt gyömbér, csipetni fahéj, kb 0,5 dl almaecet.
1./ Egy csipetnyi olajon fonnyasszuk meg a hagymát, majd dobjuk rá az áfonya kivételételével az összes hozzávalót.
2./ Főzzük addig, amíg megpuhulnak, legalább 50 percig. Ekkor adjuk hozzá az áfonyát is. Főzzük még együtt vagy 15 percig. Ízesítsük kedvünkre, hogy kellemesen édes-savanykás ízt kapjunk.
3./ Még melegen töltsük sterilizált üvegekbe, és dunsztoljuk, így 6 hónapig biztosan eláll.
Eperjam étcsokidarabkákkal
2009 június 16. | Szerző: marmalade

Az idei kamratöltögetést eperlekvárral kezdtem. Bár a családban nem olyan kapós, mint a sárgabarack, azért garantáltan el fog fogyni.
A banános-csokoládés lekvár óta rájöttem, hogy nekem az étcsokoládé ilyenfajta felhasználása nagyon bejön, úgyhogy most kipróbáltam eperrel is. Bármi amibe csokoládé kerül azt nem lehet elrontani!
Eperjam étcsokidarabkákkal
- 1 kg eper
- 500 g 2:1-ben befőző cukor
- 100 g étcsokoládé
A megmosott, megtisztított epret egy nagy lábosba öntöttem, megszórtam a befőző cukorral és egy éjszakára állni hagytam. Másnap egy krumplinyomóval az epret összetörtem, majd összeforralva besűrítettem. A közben keletkező habot lekanalazam róla.
Legvégül beledobáltam az apróra tördelt csokoládét és meleg, sterilizált üvegekbe töltöttem.
Tetejét szorosan rázártam és 10 percre fejre állítottam.
És csak most, hogy leírom szembesülök vele, hogy elfelejtettem szárazdunsztba, pokrócok közé bugyolálni. Remélem így is tartós lesz!
Miért alap készlete a kamrának a szilvalekvár?
2013 október 4. | Szerző: marmalade
Tegyük a szívünkre a kezünket, nem sokan jelentkeznének, ha megkérdezném, hogy vajon alapélelmiszernek tartják-e a szilvalekvárt! Én sem tartottam annak egésze 2-3 évvel ezelőtti időszakomig, amikor pocakos kismamaként rájöttem a szilvalekvár – natúr – áldásos hatására. Akkor bizony nem volt itthon és minőségi szilvalekvárhoz – panyolai, szatmári – leginkább csak bio boltokba juthatott az ember lánya, meg kézműves vásárokon. Még a lekváros Kaldenekker György is furcsán nézett rám a standján, hogy olyan közönséges dolgot keresek nála a sok különleges ízcsodái között, mint a szilvalekvár. (hát nem álltam le részletezni, hogy miért…) (Idén viszont láttam, hogy előjött ő is egy szilvalekvár kollekcióval…azért majd megkóstoljuk azt is…)
Gyuri bácsi viszont – a bükki fűvesember – elég jókat mesélt a szilváról egy vele készült beszélgetésben. Nem csak a bélműködés karbantartására kiváló, de a székely emberek a rákos betegségek megelőzésre is alkalmazzák a szilvalekvárt. Igen, a szilvalekvárt. De szigorúan a cukor nélkül készült változatot. Szóval érdemes néhány üveggel tartani belőle otthon.
Az én verziómba azért került egy ici-pici cukor. Egy kilónyi magozott szilvához 5 dkg.
Elkészítése:
Oldal ajánlása emailben
XHasonló bejegyzések: