A cukorcsapda elkerülése (1.): Datolya-paszta

2007 november 21. | Szerző:

 
Amennyire lehet, 16 hónapos lányom táplálkozásában kerülöm a cukorfogyasztást. Ételeit leggyakrabban juharsziruppal, vagy datolya-pasztával ízesítem. Csak nagyon ritkán mézzel. Ez utóbbi ugyanis elég sokáig, úgy egy éves koráig tiltólistás volt, mivel botulizmust okozó baktériumok lehetnek benne.

 A datolya paszta ötlete Stahl Judittól származik, egy interjúban emítette, hogy lányának cukor helyett saját készítésű édesítőjét adja, összefőz aszalt datolyát, aszalt fügét és aszalt sárgabarackot, majd pürésíti.

Nálam a füge kiamaradt. Először azért mert sehol nem kaptam, később pedig azért, mert pürésítés után is még nagyon magos volt. Néhány szem aszalt szilvával helyettesítettem, de ízlés szerint el is hagyható.

Ezzel a keverékkel nagyon jól lehet a különböző tejbepapikat, reggeli kásákat, vagy akár a natúr joghurtot megízesíteni. Nem kell sok belőle, elég 1-2 kiskanálnyi. A gyerkőc imádja!

 Datolya paszta

Hozzávalók: 250 g aszalt datolya, 5-6 szem aszalt szilva,

4-5 szem aszalt sárgabarack.

A hozzávalókat kevés vízzel felteszem főni, amíg mindegyik gyümölcs megpuhul. Majd bottrumix segítségével pürésítem.

Sült gyümölcsdesszert, babáknak

2007 február 8. | Szerző:


Lányom hét hónapos lett, és már látszik rajta, hogy kezd anyucika nyomdokában járni. Már ami a nassolást illeti. Édes szájú lesz a gyerek. Kedvenc csemegéje a sült banán-sült alma püré, aminek  elégedett durmogással és lendületes-lelkes levegőbe rugkapálással ad nyomatékot.
    A két gyümölcs eme roppant egyszerű és ízletes elkészítési módját, még a Kismama újság korábbi számában olvastam –ennek ellenére sok anyukatárs elcsodálkozik, hogy sült alma – sült banán? Igen. És tényleg nagyon finom. Ráadásul a banán keményítő tartalma sütés alatt feloldódik, ezért jobban emészthető, a gyümölcs húsa krémszerű lesz.    
      
       
Elkészítése: a két gyümölcsöt héjastól kell a sütőbe tenni. Én egy alufóliával kibélelt kisebb tepsibe teszem és kb. 15-20 percig sütöm. Akkor jó, amikor a banán héja megbarnult, az alma pedig megrepedezett. A gyümölcsök belsejét kikaparom és villával szétnyomkodom, majd egy picit botturmixolom. Ha hígabb pépet szeretnénk kapni, akkor néhány evőkanál forralt vízzel, vagy baba almalével lehet higítani. Vitamindús, tápláló csemege a kicsi gourmanoknak.
Szívesen fogadom kismama kollegínák újjításait, receptjeit!

Címkék:


Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!