Marokkói sárgabarackos mézes csirke
2007 július 6. | Szerző: marmalade
, majd rögtön induláskor belerohantam egy nem tökéletes fánkreceptbe. Így a könyv nyugodalmat lelt a könyvespolcon…egy ideig.
Most újból elővettem, és egy szombat reggeli mazsolázgatás közepette rögtön megakadt a szemem ezen a recepten. Szinte minden volt hozzá. Az eredeti leírás friss sárgabarackot ír, én szánt szándékkal aszaltat használtam, hogy az itthon levő készletemet felhasználhassam.
Sárgabarackos mézes csirke
Hozzávalók: 4 db csirkemellfilé, 40g vaj,
1-1 kiskanál fahéj, őrölt gyömbér,
csipetnyi fekete bors, késhegynyi Cayenne-bors (helyette tarkabors),
1 fej vöröshagyma, 250 ml csirkealaplé,
6 korianderág (ez kimaradt),
2 teásknál méz,
1 csésze kuszkusz,
2 evőkanál mandulaforgács, megpörkölve (na ez is kimaradt).
Elkészítése: Két evőkanálnyi vajat megolvasztottam egy serpenyőben és a fűszereket kis lángon átpirítottam rajta.(Csak rövid ideig, hogy kellemes aromát engedjen). Majd beletettem a húst és nagyobb lángon megpirítottam (kb 1-1 perc-írja a könyv). Én sosem nézem az időt, csak úgy érzésre, addíg sütöttem, amikor már színe lett, húsa pedig szinte kifehéredett.
És még egy kevés vajat is alátettem, bár a recept csak 40 grammot ír.
Közben hozzászórtam a felaprított hagymát, kicsit pároltam a hússal, majd felöntöttem a húsalaplével. Ízesítettem sóval, borssal. Ekkor lehet beletenni a koriander ágat is. Lefedtem és kis lángon készre pároltam.
A vége felé beleszórtam az előzetesen beáztatott aszalt sárgabarackot és meglocsoltam a mézzel. Még egy kevés ideig főztem, majd tálaltam.És meglocsoltam a visszamaradt szósszal.
Kuszkusz: Úgy egy csészényit kb.dupla annyi vízzel+ 2 evőkanál húslével felöntöttem. Lefedtem és hagytam, hogy megduzzadjon.
Tálaláskor meg lehet szórni mandulaforgácsokkal is.
Mazsolás, májas zöldséges kuszkusz
2013 július 9. | Szerző: marmalade
Először jött a zöldséges kuszkusz gondolata. Remek gyors ebédnek tűnt a délelőtti játszóterezés után. Reggel a zöldségeket feldaraboltam, bepácoltam (olivaolaj, citromlé, kakukkfű,oregánó, grillfűszer), délben pedig serpenyőben átsütöttem. Addig a kuszkusz forró vegetás vízzel lelocsolva megpuhult. Beledobtam egy kanálnyi vajat is, majd összekevertem a kisütött grill zöldségekkel. Került még hozzá néhány szem aszalt paradicsom és olajbogyó is. Arra azonban a reklamáció után rá kellett jönnöm, hogy ennyivel nem lakik jól a kis családom, mindenki a ragut, húst hiányolta mellé, úgyhogy előkerült a csirkemáj, mellé a mazsola és máris ínyenc, arabos ebéd lett belőle.
Mazsolás, májas, zöldséges kuszkusz
Hozzávalók a kuszkuszhoz:
1 cukkini, 1 padlizsán, másfél bögre kuszkusz, oregáno, kakukkfű, olívaolaj, citromlé, kicsi vaj, forró víz, vegeta (vagy leves alaplé)
A mazsolás, májas raguhoz:
40 dkg csirkemáj, egy nagy marok kék szőlő mazsolája, 3 szál újhagyma, 1 paprika, 1 paradicsom, majoránna, rozmaring, ízlés szerint
A kuszkuszt öntsük le annyi vízzel (vagy leves alaplével), hogy két újjnyira ellepje.Takarjuk le a tálat és 10-15 perc múlva villával kevergessük át. Ekkor dobjuk bele a vajat. A zöldségeket pácoljuk be, majd grillserpenyőn süssük át. Keverjük össze a megpuhult kuszkusszal. Adhatunk hozzá még aszalt paradicsomot, olajbogyót.
A májas raguhoz felmelegített olajra dobjuk rá a felaprított újhagymát, rögtön mehet hozzá a feldarabolt paprika, paradicsom is, kicsit átforgatjuk a meleg olajon és adjuk hozzá a a májat. Fűszerezzük(majoránna, rozmaring). Pirítsuk. Ha szükséges levesléből önthetünk hozzá egy keveset. Szórjuk meg kevés őrölt piros paprikával. Majd elkészülte előtt néhány perccel szórjuk bele a mazsolákat.
Oldal ajánlása emailben
XHasonló bejegyzések: