Angolosan: banános, csokis teasüti
2013 október 7. | Szerző: marmalade
Nagyon szeretem az angolos dolgokat. A teájukat, a csodaszép teáskészleteiket, amelyet például az Agathe Christie vagy Jane Austin regényeiből készült filmadaptációkban is megcsodálhatunk, egyszerű, mégis klasszikus teasütiket és a délutáni “tee time” szokását. Amint kényelmesen a délutáni munkarutint megszakítva, ráérősen egy kis kávé, vagy tea mellett befalatozza az ember ezeket a falatokat.
A banán a sütiben számomra még nem annyira megszokott dolog. Ritkán sütök vele. Fonnyadozott még két darab a hűtőben, ideje volt kezdeni belőle valamit.
Banános, csokis teasüti
Hozzávalók:
200 g liszt (nekem ebből 50 g hajdinaliszt volt), 1 kiskanál sütőpor, 2 e vőkanál kakaópor, 120 g puha vaj (kicsit megolvasztva), 150 g cukor (barna lenne a legjobb), 2 puha, érett banán, 2 tojás, csokicseppek (1-2 kanállal)
- Keverjük össze a puha vajat a cukorral, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat. Jöhet bele a villával összenyomkodott banán.
- Szitáljuk bele a sütőporral elkevert lisztet. Felezzük el a masszát és az egyikbe keverjük bele a kakaóport és a csokkicseppeket.
- Felváltva rétegezzük a hosszúkás, sütőpapírral bélelt sütőformába.
- Előmelegített sütőbe süssük (kb. 170 fokon) kb. 40 percig.
Kávés Battenberg torta
2013 december 3. | Szerző: marmalade
Bevallom, nem sokat méláztam az első falatok alatt, hogy ez a nem tipikusan angol hangzású süti, vajon miként lett az angolok kedvence, és a második szelet után az sem zavart, hogy ez nem az origin, vagyis az echte verzió, az ugyanis sárga és rózsaszín piskótából és fehér marcipán fondanttal készül. És az is igaz, hogy ennek egy hasonló változatát én sokáig csak amúgy póriasan sakk-matt szeletnek ismertem, de most már Battenbergnek fogom hívni, és a kisujam is eláll majd, míg a teáscsészéből kortyolgatok, mint Mágnás Miska!
A viktoiánus angolszász rózsaszín lányregényektől elkanyarodva, ez egy felnőtt verzió, capuccinos, és csokis, és persze vaníliás is, mert az ünnepek közeledtével ne fosszuk meg magunkat semmi félé földi jótól.
A fondantot a tetején meg felejtsétek el, az nem az én műfajom!
A dolog csak első ránézésre tűnik bonyolultnak és hosszadalmasnak, egyébként hamar meg van!
Kávés Battenberg torta
Piskóta hozzávalói:
Kávés Krém:
Csokimázhoz:
A piskóta készítéséhez keverjük össze a lisztet, a mogyorót, a sütőport. Egy másik tálba robotgéppel krémesítsük össze a vajat a cukorral, majd egyenként keverjük bele a tojásokat. Forgassuk össze a száraz hozzávalókat a krémes cukros vajjal. Felezzük el a tésztát, az egyik felébe keverjük bele a tejben feloldott instant kávét, a másikhoz adjuk a vanília esszenciát és a csokipasztillát.
Béleljünk ki sütőpapírral egy 20 x 20 centis sütőformát, közepébe tegyünk egy válaszfalat (nálam alufoliával bevont kartonpapír), egyik felébe kerül a vaníliás massza, másikba a kávés. (a válaszfallal azért óvatosan, nekem példul elcsúszott, ezt csak sütés közben vettem észre)
Lehet persze két egyforma püspökkenyér formában is sütni. Előmelegített sütőbe 25-30 perc elég neki.
A krémhez: Keverjük krémesre a puha vajat a porcukorral és a kávéval.
A mázhoz: forraljuk sziruppá a cukrot a vízzel, majd oldjuk fel benne a csokit. Amikor kihűlt kenjük a torta tetejére.
Összeállítása:
Van egy vaníliás és egy kávés piskótánk.Hosszában vágjuk félbe. Felváltva „ragasszuk” össze a kávés krémmel.
Alulra: vanília-kávé,
Felülre: kávé-vanílila
Krém kerüljön mindenhova.
Legvégül fedjük be a csokimázzal.
Oldal ajánlása emailben
XHasonló bejegyzések: