Egyszerű őszi almatorta

2015 november 14. | Szerző:

Egyre gyakrabban készítem ezt az egyszerű almás sütit, már az alma pucolásában, feldarabolásában is kezdek csúcsidőket futni. Kicsit fahéja, kicsit krémes, kicsit piskótás és nagyon almás. Pedig mindössze 4 alma van benne.

Kifejezetten őszi süti, olyan bekucorodós egy kis tea, tejeskávé mellé.

egyszerúalmás2

Egyszerű almatorta, bögrésen

Hozzávalók:

4 alma

1 kiskanál őrölt fahéj

1 bögre liszt

1/2 kiskanál sütőpor

3/4 bögre cukor

2 tojás

1/3 bögre olvasztott vaj

almatorta1

Hámozzuk meg az almákat és daraboljuk fel. Szórjuk meg fahéjjal.

A tojásokat keverjük össze a cukorral. Adjuk hozzá a felolvasztott, de már kihűlt vajat és a sütőporral elkevert lisztet.

Az almadarabkákat forgassuk bele ebbe a masszába és az egészet öntsük egy kerek (kb. 20 centis), vajjal kikent tortaformába.

Tegyük előmelegített sütőbe és 175 fokon süssük kb. 40 percig.

További almás sütik: ez kicsit macerásabb, de isteni, vagy ez karamellizált almával.

Őszi coleslaw saláta

2013 október 1. | Szerző:

Káposzta, sárgarépa, alma, diákcsemege...

Káposzta, sárgarépa, alma, diákcsemege…

 

Kerülgetem egy ideje az amerikai káposztasalátát, és most tadám, elérkezett az ideje…legalább is a mi asztalunkon, ugyanis amerikában és az itthoni amerikai gyorséttermekben meglehetősen népszerű eledel, bár míg odaát szinte automatikusan adják az ételekhez, itthon elég drága és kis adag. Számos és számtalan változatban létezik, alapját a lereszet káposzta és sárgarépa adja,  majonézes joghurtos öntettel lelocsolva.

Az én verzióm a vitamin és energiapótlás reményében készült savanyúkáposztából, almával, diákcsemegével.

 

Őszi coleslaw saláta

 

Coleslawöszi2

Hozzávalók:

2 bögre savanyú káposzta,  100 g lereszt sárgarépa (zacskós) , 1 édesebb alma, 1 evőkanál méz, 1 mokkáskanál szójaszósz,

egy maroknyi diákcsemege (többféle dió, többféle mazsola, mandula)

 

Az öntethez: 3 evőkanál joghurt, 2 evőkanál majonéz,1 mokkáskanál mustár

 

  1. A savanyú káposztát mossuk át többször langyos vízbe, hogy ne legyen már annyira savanyú.
  2. A mézet karamellizáljuk egy serpenyőbe és dobjuk rá a kifacsart káposztát. Hagyjuk párolódni kicsit a saját leve alatt, majd adjuk hozzá a sárgarépát is. Néhányszor forgassuk össze, locsoljuk meg szójaszósszal és vegyük le a tűzről, elvégre nem párolt káposztát akarunk csinálni!
  3. Amikor kihűlt adjuk hozzá a gyufaszállra vágott almát.
  4. Öntsük le az öntettel, ehhez keverjük össze a joghurtot, a majonézt és a mustárt.

Szórjuk meg a diákcsemegével.

Karácsonyi készülődés (2.): Alma, áfonya chutney

2012 december 4. | Szerző:

A Karácsonyi kollekció darabja volt tavaly, ajándéknak is szántam, illetve az ünnepi asztalra a pulykasült mellé.
Ezúttal megpróbálkoztam azzal, hogy ezt az indiai behatású étvágygerjesztőt, a makrobiotika “szabályai” szerint készítsem el, cukor helyett rizssziruppal és almaecettel. De mivel a rizsszirup nem mindenki számára elérhető (értsd: nem kapható mindenhol), nyugodtan beletehetünk 150-200 g barna nádcukrot!

Hozzávalók: 1 kiskanál kukorica olaj, 1 kg feldarabolt alma, 10 dkg aszalt áfonya, kb. 2/3 bögre rizsszirup 4 fej lila hagyma felszeletelve, 1 kiskanál reszelt gyömbér, csipetni fahéj, kb 0,5 dl almaecet.

1./ Egy csipetnyi olajon fonnyasszuk meg a hagymát, majd dobjuk rá az áfonya kivételételével az összes hozzávalót.
2./ Főzzük addig, amíg megpuhulnak, legalább 50 percig. Ekkor adjuk hozzá az áfonyát is. Főzzük még együtt vagy 15 percig. Ízesítsük kedvünkre, hogy kellemesen édes-savanykás ízt kapjunk.
3./ Még melegen töltsük sterilizált üvegekbe, és dunsztoljuk, így 6 hónapig biztosan eláll.

Címkék: , , ,

Dobd össze süti

2009 május 1. | Szerző:

 

Vannak olyan tévhitek, hogy a makrobiotikus táplálkozás alatt éhezik az ember. No ezt határozottan cáfolom. Pár hete a tavasz ételeiről szóló főzőtanfolyamon vettem részt, ahol többféle ízletes ételek elkészítését sajátíthattuk el. A tavaszi lencseleves mellett ezzel a sütivel fogadták a lelkes hallgatóságot és több tepsivel elfogyott belőle, amíg a következő fogásokra készültünk.
Másnap otthon gyorsan megsütöttem, mert úgy hiányzott az íze.
Igekszem majd feltenni néhány makrobioikus recpetek, mindjárt kezdetnek itt ez a reformsüti, amely garantáltan sikert arat még azoknál is, akik at hiszik, hogy a reformtáplálkozás csak íztelen saláták és magok fogyasztásából áll.

Almás, mazsolás szelet, tojás nélkül

Hozzávalók:

  • 450 g teljeskiőrlésű tönköly liszt,
  • 1 kiskanál szódabikarbóna,
  • 1 kiskanál fahéj,
  • fél kiskanál só,
  • 2-3 dl rizsszirup (Bioboltokban kapható igaz, elég drága, 1300 körül van egy üveggel. Nekem sem volt itthon, én fél doboz nádmelassszal helyettesítettem, bár ez utóbbinak sokkal karakteresebb az íze. De ugyanúgy lehet mézzel, uram bocsá’ 15-20 dkg barnacukorral helyettesíteni, csak akkor már nem makrobiotikus…),
  • 100 g mazsola (nekem az óriásból volt itthon),
  • 5 dl meleg víz,
  • 2 dl növényi olaj
  • 2-3 db alma kockára vágva.

Keverd össze a lisztet a sóval, a fahéjjal és a szódabikarbónával.
A mazsolát tedd egy lábosba és öntsd fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Forrald fel. Ettől sokkal jobban kiemelkedik a mazsola karakteres íze. Majd dobd hozzá az almadarabkákat is.

Keverd össze a rizsszirupot (vagy agavét, vagy mézet, vagy barnacukrot) a vízzel és az olajjal, add hozzá a gyümölcsöket és az egészet dolgozd össze a liszttel.

Bélelj ki egy közepes (kb. 20 x 30 –as) tepsit sütőpapírral és előmelegített sütőben, nagyjából fél óra alatt süsd készre.



Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!