Tofu Pad Sieu; egy könnyű és gyors thai étel

2008 február 22. | Szerző: |

 

Hogy őszinte legyek, a thai konyhával még bimbodzó kapcsolatban vagyok, de amit eddig mutatott magából az tetszik.

A Pad Sieu a thai „gyors konyha” egyik klasszikusa édesebb szójszószból (kecap manis ez az indonéz, maláj elnevezése) készül, pirított zöldségekkel, rizstésztával. Eredendően metéltszerű tésztával illene készíteni, de nekem az most nem volt itthon.

Az édes szójaszósz (és az osztriga szósz is) keleti élelmiszerboltokban beszerezhető,vagy a kínai szójaszósz is felturbózható egy kevés barna cukor, esetleg melasz hozzáadásával.

Tofu Pad Sieu

 
Hozzávalók: 200 g rizstészta, 300g-os tofu kocka,

2 gerezd fokhagyma, egy kis chili paprika,

fél fej kínai kel, egy kis konzerv (200 g) bébi répa,

egy kis konzerv (200 g) szójababcsíra,

4 szál újhagyma, 1 evőkanál kínai szójaszósz,

2 evőkanál édesebb szójaszósz, 1 evőkanál osztriga szósz,

  1 evőkanál halszósz, 1 evőkanál szezámolaj,

1 kiskanál méz vagy pálma cukor.

A rizstésztát áztasd be forró vízbe, majd amikor megphult szűrd le.

A tofut vágd kockákra, locsold meg egy kevés kínai szójaszósszal és kevés olajon pirítsd meg. Majd tedd félre. Egy wokba melegíts fel egy evőkanál olajat és a préselt fokhagymát és a karikára vágott chili paprikát  egy perc alatt pirítsd át rajta. Add hozzá a csíkokra vágott kinai kel leveleit, hagyd két-három percig fonnyadni, majd keverd hozzá a bébi répát is és a szójababcsírát is. Legvégül szórd ré a karikára vágott újhagymákat. A zöldségeket erős tüzön, egy perc alatt pirítsd össze.

A tésztát tedd egy serpenyőbe és locsold meg az édesebb szójaszósszal, az osztriga szósszal, halszósszal, szezámolajjal és a mézzel. Erős tüzön forgsd és pirítsd át az egészet.Ez maximum egy-két perc. Add hozzá a zöldégeket és a tofut.

 

Teteje megszórható friss koriander levéllel és a thai jelleg erősítésére pirított hagymával. Ez utóbbi használatának szintén nagy kultusza van nem csak Thaiföldön, hanem Vietnámban is. A szárított, pirított hagymával gyakran ízesítik a rizzsel, vagy tésztával készült ételeiket. Kapható a keleti élelmiszerboltokban üvegbe vagy zacskóba csomagolva

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. pirikenagy says:

    Van olyan hogy elvesznek valahol a kommentek? Írtam neked Nigellára, de sehol nincs

  2. Piszke says:

    Szia, küldtem neked egy kördést a tavaszi ízekről!

  3. Piszke says:

    Szia, küldtem Neked egy kördést a tavaszi ízekről!!

  4. marmalade says:

    Kommentekről: Piszke, Pirikenagyi, Mamihami, Savirol! Megkaptam a kérdést, csak nálam még szűrő működik ezért később jelenik meg.Most viszont a szokottnál is később,ezt nézzétek el nekem, eü-leg nem voltam ugyanis toppon és napokid nem is gépeztem.
    Pirikenagyi, sajnos a Nigella-véleményed viszont tényleg nem jött át, pedig kivácsi lennék rá.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció




Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!