Estia Gyradiko: görögországi kóstoló

2013 augusztus 28. | Szerző: |

 

 

Montázs

Mitől lesz igazán görög a tzatziki?

Görögországi nyaralás íz élményeire vágyakozva sokan megpróbálkoztak már néhány jellegzetes hellén étel rekonstruálásához, mégsem köszönt vissza a várt ízvilág a tányéron! A titka talán az, hogy egy görög ételhez igen is kellenek a görög alapanyagok, a hagyma, fokhagyma, ami  nem olyan erős odaát, mint itthon, kell az  aromás szárított fűszer, a testes, házi olivaolaj, a zsíros görög joghurt stb. is  Az említett tzatzikiba a szárazföldön bazsalakom kerül bele, Athén környékén kapor és oregáno, Cipruson menta. – vázolja fel a görög konyha jellegzetességeit Ghavrilos Arghyropoulos a Gyradiko tulajdonosa, új, pesti oldalon található éttermének egyik nyitó vacsoráján.

A pünkösdfürdői görög kisvendéglő 14 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit – egy beton buszmegálló helyén, két három évente mindig fejlődve, terjeszkedve és igazodva , egyre növekvő vendégek igényeihez – most pedig megszületett nagytesója a pesti oldalon.

Ezt a különleges, mégis egyszerű és változatos gasztronómiát – amelyet három tájegység határoz meg;  a szárazföldi, a szigetvilág konyhája és a kis-ázsiai – szeretné majd Ghavrilos Arghyropoulos bemutatni, olykor tematikus, tájegységekre lebontott esteket is tartva  itt, a Victor Hugo utcában nyílt tágas, családias Estia Gyradikoban.

Ghavrilos ételei leginkább a kis-ázsiai görög konyhát képviselik, mivel  nagyapja 1922-ig Konstantinápolyban él, onnan költözött át Athénbe.

A tulajdonos hitvallásának megfelelően az alapanyagok többsége továbbra is Görögországból érkezik: az oliva bogyó és olaj Kalamata mellől, az üdítőitalok, de még a pita is a szárazfödről, a feta sajt Leszbosz szigetéről, a fűszerek többsége pedig Krétáról.

Ennek alapján készült egy, a görög konyha változatosságát bemutató vacsora-es a következő fogásokkal:

 

  • Görög kolbászkülönlegesség
  • Htipiti, azaz pikáns fetakrém pitával
  • Frissen sütött, meleg cukkini, padlizsán és paprika fokhagymás joghurtágyon
  • Görög húsgolyók
  • Olívabogyó-válogatás
  • Spenótos-póréhagymás-fetasajtos rétes
  • Spenótos kritaraki – színes rizsszemtészta spenóttal és görög sajttal
  • Vörösboros sertésragu
  • Olivabogyós csirkeragu
  • GYRADIKO saláta
  • Joghurt mézzel és dióval, görögdinnye, joghurtos-citromos mousse

Hideg előétel-tál:

Estia Gyradiko-hidegelőétel2

Meleg előétel-tál:

Estia Gyradiko- meleg előétel2

Főétel-tál:

Estia Gyradiko-föétel2

Desszert:

Estia Gyradiko-desszert2

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció




Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!