Karácsonyi gyümölcstorta (Christmas cake)

2007 december 19. | Szerző: |

 

Hajlamos vagyok a gasztronómiai túlkapásokra, vagyis
bizonyos dolgokat túlzásba viszek. Most például az adventi aprósüteményekkel
jártam így. Addíg készítgettem, és eszegettem, hogy már elteltem velük. Viszont
felfedeztem, hogy tudok mézeskalácsot sütni, de erről majd máskor.

Szóval túlkapások. Pár éve a gyümölcskenyérrel jártam így.
Volt egynéhány gyümölcskenyér, gyümölcstorta, gyümölcsös kalács receptem, amit
ki akartam próbálni; ezt úgy oldottam meg, hogy minden egyes családnak más és
más recept alapján sütöttem egyet. Csak arról feledkeztem meg, hogy karácsonykor
ezen kedves családokat látogatjuk körbe és mindenhol megkínálnak a
gyümölcskenyeremmel is. A következő évben kimaradt a gyümölcstorta-ajándékba
projekt.

 
Elsősorban az angolszász gyümölcstorta recpeteket kedvelem
töményen gyümölcsösen, fahéjasan és pikánsan alkoholosan. Ilyen ez is. Egy
kicsit olyan, mint a szeretet/barátság kenyér már jó előre érdemes elkészíteni
és naponta/kétnaponta ránézni, babusgatni és alkohollal jól nyakon önteni!

 

Karácsonyi gyümölcstorta

 (Christmas cake)

 
Hozzávalók: 50 dkg
vegyes kandírozott  gyümölcs vegyesen
(koktélcseresznye, aszalt füge,datoly, aszalt szilva, sárgabaracak, jó
minőségű, nagy szemű mazsola, kandírozott narnancshéj),

100 ml konyak, vagy
sherry, 225 g
liszt,

85 g
őrölt mandula,

2-2 kiskanál őröltfahéj, szegfűszeg, mézeskalácsfszerkeverék,

½
kiskanál gyömbér-por, 25 dkg margarin,

25 dkg barna cukor, 5 tojás.

Díszítés: pár nappal
később narancs vagy sárgabaracklekvár és marcipánmassza.

 

Két-három nappal korábban: az
aszalt gyümölcsöket beáztatom az alkoholba és lefedve érlelem pár napig.

A puha margarint és a cukrot egy
robotgéppel jó krémesre keverem, egyenként hozzáadom a tojásokat, mindegyik
után jól átkeverve. A lisztet, a darált mandulát összekeverem a fűszerekkel és
a vajas masszába forgatom. Hozzáöntöm az alkoholos aszalt gyümölcsöket.

Kerek tortaformát (20 cm-es)
kibélelek alul duplán hajtotogatott sütőpapírral, oldalán csak szimplán és ebbe
töltöm a masszát.

Előmelegített sütőbe, alacsony
hőfokon  kb. 1,5 órát sütöm.

Fóliába csomagolva tárolom.Minél
tovább áll, annál finomabb. Közben azért érdemes néha egy-egy evőkanál
konyakkal, vagy sherryivel meglocsolni.

A nagy nap előtt ráteszem a
díszítést
(fotó, majd később):

Lekvárral megkenem és
marcipánmasszával bevonom a tetejét.

 

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció




Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!