Inyenc reggeli gesztenyés sütivel
2007 október 19. | Szerző: marmalade |
Amikor Macinál olvastam tudtam, hogy e z t meg kell csinálnom. (Igen, így van – T. Olvasó, ezzel a mondattal, már nem az első posztomat kezdem, de nem tehetek róla, ha Maci olyan izgalmasakat süt-főz!).Főleg azután, amikor kiderült, hogy már az itthon eddig beszerezhetetlennek tűnő gesztenyeliszthez (is) hozzá lehet jutni.
Ez a süti tényleg elég karakteres, már-már túlzó, főleg az íze és az aromája miatt. Elkészítése viszont egyszerű, állaga maga a tökéletesség; omlós és porhanyós.
Vajjal és lekvárral megkenve igazi ínyencreggeli reggeli.
Gesztenyés sütemény
Hozzávalók: 30 deka gesztenyeliszt, 15 deka nádcukor,
3 egész tojás,2 evőkanál olaj, 1 tasak sütőpor
1 pohár tej (nálam:
fél pohár rum (nálam ez jóval kevesebb, mint
1 evőkanál keserű kakaópor,
10 deka áztatott, leszárított mazsola (ez nálam kimaradt mivel nálunk nem mindenki rajong a mazsoláért).
Az összes hozzávalót összekevertem; előbb a száraz anyagokat, majd sorra a folyósakat. Vajjal, liszttel kikent tortaformában (
Megjegyzés: aki mondjuk elsőre fél a karakteres ízhatástól, az próbálja ki 20 dkg gesztenyeliszt +10 dkg sima liszt keverékével. Bár akkor nem biztos, hogy a süti klassz állaga megmarad.
UI: Mirelle tapasztalai pozitívak ez ügyben (20+10), úgyhogy így is kipróbálom!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:
Pedig megmarad. Én már többször sütöttem 20+10 felállásban. Talán még finomabb is úgy…
Ó, látom már, hogy közeleg hozzám az ihlet. Ez tényleg jól hangzik. A férjem pedig egyenesen gesztenye imádó. Még egyszer köszönöm!
Szia, ezt megint meg kell kóstolni!! Bár muszakát akartam csinálni, de ez most…bár a kettő talán nem üti ki egymást! 🙂
Dejó! Na örvendek, hogy ízlik neked is! Nem is rossz ötlet keverni a liszteket, mert nekem is már-már túl erös ez a gesztenyeliszt-íz. Végre valaki, akinél szintén feketelistás a mazsola! Az én gyerekeim nagyon nem szeretik, így nekem kellett kimazsolázni ;o) Szerintem anélkül is jó, nem?
Nagyon klasszul hangzik és néz ki! És hol is az a lelőhely?
Csokimacs:A lelőhely az a bizonyos “ínyencbolt”, a Culinaris. Drágább, mint a többi liszt, de érdemes egyszer megkostólni!
Igazad van,Maci tökéletes így is mazsola nélkül, legközelebb pedig azért kipróbálom a gesztenyeliszt-light változatot.
Euthymia, Ági! hajrá, hajrá, asztán majd számoljatok be róla!
Mirelle, mint rokon lélek, lessük tovább az ilyen finomságokat!
Marmalade, megfogadtam a tanácsodat és már tegnap megsütöttem a gesztenyés süteményt. Már alig van belőle, isteni finom lett. Jó tömör.
Jaj, 2 napja keresgélem az itteni boltokban, de nem találtam, majd valahogy rá kell jönni, hogy itt hol lehet gesztenyelisztet beszerezni 🙁 addig meg csak elképzelem, hogy finom 🙂
Sziasztok!:)
Szegeden nem tudtok valami lelőhelyet (gesztenyeliszt). ? Olyan sok mindenhez lehetne használni…
Üdv.Edit