A díjnyertes eperlekvár
2014 június 1. | Szerző: marmalade |
Mivel most tényleg szuper olcsó az eper, nem lehet belőle idén sem kihagyni a lekvárfőzést. Készült már korábban levendulás, és bodzás ízesítésű, volt, hogy került bele bors és étcsoki is de van, hogy az egyszerű ízek olykor felül múlják, a flancos változatokat. Ez a klasszikus eperlekvár , a River Cottage-ből ismert Pam Corbin díjnyertes receptje alapján készült és tényleg isteni finom. Azóta nincs kalács, vagy croissant e nélkül a finomság nélkül!
Hozzávalók: 1 kg eper (Nekem 1,1 kg volt), 500 g cukor, 450 g befőzőcukor, 150 ml citromlé
Mossuk át alaposan az epret és szedjük le a csumáját.
Tegyünk 200 g epret és ugyanennyi cukrot egy lábosba, krumplinyomóval(vagy botturmix segítségével) pépesítsük és kezdjük alacsony hőfokon főzni. Amikor ez a massza felmelegedett, adjuk hozzá a többi epret. Gyakran kevergetve főzzük tovább, amíg forrni nem kezd. Ekkor tegyük bele a cukrot. Kevergessük és főzzük tovább, amíg a cukor teljesen felolvad. Mehet bele a citromlé is. Forraljuk még további 10 percig. Majd töltsük sterilizált üvegekbe.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:
Egy kiló gyümölcs és 95 deka cukor? Halálos adag. Kizárt, hogy ezért bárki bármilyen díjat adjon, hacsak nem a legegészségtelenebb lekvár versenyéről van szó.
Nem, nem volt az, mi túléltük! :-)Az eredeti arányokat írtam le, bár nálam 10 dekéval több jutott az eperből.
Lehet különben, hogy azért,mert a citromlé kiegyenlíti az ízeket?!
Tényleg agyrém ez a cukormennyiség. Nyilván túléltétek… Érezni benne egyáltalán az eper ízét? Bocs, de ilyen valóban egészségtelen, mindenkit óvnék tőle -különösen a gyerekeket – lekvárt miért népszerűsítesz? Kár az eperért. Pam Corbin amúgy minden lekvárját így készíti, alapanyag + kétszeres mennyiségű cukor + citromlé, ez lenne az általános “díjnyertes” metódus. Lelke rajta.Szeretem az édes ízt, szeretem a lekvárt, de ha engem kérdezel, 1 kg érett, tisztított gyümölcs + maximum 20 dkg cukor az arány. Ilyen Pam féle vackot nem adok gyereknek, mint ahogy kólával és cukros szörpökkel sem itatom, hiszen létezik finom és egészséges alternatíva.
Ez a recept a lekvar megcsufolasa.En nem tenem a csaladom ele az asztalra. Szegeny eper…
Felaprítom kicsit az epret, minden kilóhoz adok egy mokkáskanálnyi citromsavat, és felforralom, 5 perc főzés után hozzákeverek kilónként 15 deka mézet, felforralom, három percig főzöm, üvegekbe teszem, fejre állítom pár percre, és mehet a dunsztba. Szerintem kb. ilyen arány a díjnyertes…
Ja, és majd’ elfelejtettem: a befőzőcukor tele van vegyszerrel.
Kár, hogy nincs kóstolóra lehetőség blogon keresztül, mert ténlyeg finom. Nem tukmálni akarom, de ez egy személyes blog (tehát nem reklámozom!) kipróbáltam és leírtam a tapasztalataimat. Próbáltam már másfajta eperlekvárreceptet(bodzás, étcsokis stb), más arányokkal, azt is leírtam, anno….annyit azért hozzáteszek, ahogy olvasom Juli sorait – hogy nem nagyszemű nagyon érett eprekkel dolgoztam,hanem az apróbb, frissen szedettel.
Teljesen mindegy az összetétel szempontjából, hogy milyen eperrel dolgozol. Ez a mennyiségű cukor elfogadhatatlan. Nem kétlem, hogy ízlik, pont jó arra, hogy az íz érzékelésünket tönkre tegye. Sok minden van, ami kedvelt élelmiszer/ital, de összetételét tekintve merénylet az egészségünk ellen. Sokan fogyasztanak ilyesmit, megismétlem, lelkük rajta. Sajnálom,csak megerősíteni tudom, én soha nem adnám a gyerekemnek vagy a szeretteimnek. Judit mézes variációja nagyon jó.
Így van, mindenkinek lelke rajta! Én is nyitott vagyok az újfajta eljárásokra is,vannak itt a blogon abszolút egészséges kategóriába sorolható édességek is, cukor, liszt stb. nélkül…és isteniek ! Egyébként az angolszász befőzési hagyományokban a gyümölcs-cukor 1:1 arányú használata gyakori (idehaza is,nagyanyó konyhájában a klasszikus sárgabaracklevár arányai is hasonlóak), itt már csak az eper alacsony pektintartalma miatt is magas a cukor, ahogy olvasom a River Cottage könyvben.És mielőtt még elsőszámú közellenségnek kiálltanánk ki ezt a lekvárreceptet, azért ne feledjük, hogy többnyire csak 1-2 kanálnyi kerül belőle a kalácsra. A család vitaminkészletét biztos, hogy nem lekvárokból merítem, a főzés során úgysem sok marad bennük. Abszolút csak élvezeti értéke van,mint mondjuk a Nutellának. 🙂
És igen, Judit mézese abszolút megfontolandó kipróbálásra! 🙂
Én minden lekvárba 80 dkg cukrot teszek egy kg gyümölcshöz, nagyon finomak, és nem egészségtelen. Jobb a boltban vásárolt csoki, cukorka?
Tavaly csináltam meg először a recept szerint az eperlekvárt és idén is/ma/megcsinálom azért mert olyan “rossz”volt.