Energiát adó reggeli: csokis zabkása
2014 január 27. | Szerző: marmalade |
Milyen az ideális reggeli? A dolgozó ember praktikusságát nézve legyen gyorsan elkészíthető, laktató, energiafokozó. A tudatos szülő igényeit figyelembe véve csökkentse az iskolai stresszhatást, legyenek benne vitaminok és ásványi anyagok. Állítólag a gabona pelyheket reggeliző iskolások jobban teljesítenek, kreatívabbak, nagyobb a munkakedvük. (Ez az állítás nálunk még tesztelés alatt). És nem utolsó szempontként, de fogyjon is el! A zabkása ennek mind megfelel, ráadásul remekül variálható!
Hétköznap a kényelmes, ráérős reggelikre (mint a francia galette) sajnos nincs idő, ugyanakkor a közös, asztalhoz ülős együtt reggelizésre igénye van a kis elsősömnek. Míg rotyog a kávé, felforr a kásához a víz, ázik a zabpehely. Innen pedig felgyorsulnak az események és 2-3 perc múlva kész is fincsi kása.
Csokis zabkása
Hozzávalók 2 adagra:
- 3/4 pohár zabpehely
- 2,5 dl víz
- 2 evőkanál barna cukor, vagy agave szirup
- 2 evőkanál holland kakaópor
- 1/2 kiskanál fahéj
- 1 kanál csokicsepp
Extrák:
- fél banán felkarikázva
- 1 kanál barna köles liszt
- 1 kanál őrölt lenmag
A zabpelyhet áztassuk be annyi vízbe, amennyi ellepi. Egy lábosba forraljuk fel a cukrot a vízzel.
Csavarjuk ki a beáztatott zabpelyhet és keverjük a felforrt vízhez. Adjuk hozzá a kakaóport és hagyjuk besűrűsödni. Tálaláskor szórjuk meg fahéjjal és csokicseppekkel. Kínáljunk mellé valamilyen gyümölcsöt. Nálunk most banán került mellé. (de már alig várom a piros idény gyümölcsöket!)
Tipp:
Extrának – hogy a hatását felturbózzam – szoktam különböző őrölt gabona pelyheket, korpákat is belekeverni, ez úttal egy-egy mokkás kanál lenmag és barna köles liszt is belekeveredett. Ezt tálalás előtt adtam a péphez.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: