Lencsés egybesült, hús helyett
2016 március 25. | Szerző: marmalade |
Még mindig hús nélkül. Egyre jobban bírva. Persze azért a húsvéti sonkázást már nagyon várva. Utána meg amolyan flexitáriánus állapotban.
Most hogy a tofuval kicsit telítődtem, figyelmem a lencsefélék felé fordult. A lencse nagyon jó növényi alapú fehérjeforrás, ráadásul változatosan elkészíthető. Szeretem és mindig többre vágytam belőle, mint leves, vagy főzelék. A hűvelyes fogyasztás további előnye még, hogy alacsony zsírtartalmú és a koleszterinszintet sem emeli meg.
Hozzávalók:
10 dkg vörös lencse (de lehet a klasszikus is)
1/2 bögre kukorica (konzerv)
1/2 bögre reszelt sárgarépa
1 fej vöröshagyma, apróra vágva
1 kiskanál oregáno, petrezselyem (vagy ízlés szerint)
2 evőkanál liszt
2 evőkanál zsemlemorzsa
só
1 evőkanál lenmag-3 evőkanál vizzel elkeve (tojás helyett)
A mázhoz:
2 evőkanál ketchup
1 kiskanál méz
Egy lábosba főzzük puhára a lencsét. Egy tálkában keverjük össze az őrölt lenmagot a vízzel és hagyjuk állni, amíg zselés állagú lesz.
Szűrjük le e lencsét és pürésítsük össze, majd adjuk hozzá a hagymát, sárgarépát, vöröshagymát, kukoricát és az apróra vágott zöldfűszereket. Ízesítsük sóval, majd keverjük hozzá a zselés állagú lenmagot.
Egy kicsi püspökkenyér formát béleljünk ki sütőpapírral és töltsük bele a masszát.
180C fokon süssük kb. 40 percig.
Tegyünk rá mézes, ketcupos mázat és hagyjuk kihűlni. Szeletelve tálaljuk.



Kommentek