Ünnepi asztalra: Kávés szelet
2015 december 24. | Szerző: marmalade |
Olykor kell a változatosság, ha már máktúladagolásban szenvedünk, és a családi vendégjárás során is folyton diós és gesztenyés édességekbe botlik az ember. Ilyenkor igazán üdítő falat ez a krémes, kávés sütemény.
Halászlé, rántott hal kapris majonézes burgonyával, a mai menü klasszikus. A desszert azonban mindig más.
Kávés szelet
Hozzávalók a piskótához:
15 dkg puha vaj
3 tojás
15 dkg liszt
15 dkg cukor
Vaníliakrémhez:
4 dl tej
3 evőkanál vanília pudingpor
5 dkg cukor (ízlés szerint lehet kicsivel több)
1,5 dl habtejszín (édesített cukrászhab)
Kávékrémhez:
20 dkg vaj
kb. 18-20 dkg porcukor
3 evőkanál főzött kávé
+ 0.5 dl főzött kávé a piskóta locsolásához
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A vajat és a cukrot gépi habverővel krémesítsük össze, adjuk hozzá egyenként a tojásokat, majd forgassuk bele a lisztet. Egy kb. 20 x 30-as tepsi alját béleljük ki sütőpapírral és kenjük rá a masszát. Süssük kb. 20 percig.
Közben készítsük el a vanília krémet.
Keverjük össze a pudingport és cukrot. Melegítsük fel a tejet és keverjük bele a cukros pudingport. Amikor besűrűsödött, tegyük félre hűlni. Verjük fel kemény habbá a tejszínt és forgassuk össze a kihűlt krémmel.
A piskótát szeleteljük fel 3 egyenlő részre és locsoljuk meg egy kevés főzött kávéval. Rétegezzük egymásra piskótákat a vaníliakrémmel. Tetejét és oldalát pedig kenjük be kávés krémmel. Ehhez vajat keverjük krémesre a porcukorral és adjunk hozzá 2 kanál kávét.
Szeletelés előtt néhány órát pihentessük a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: