Sütőtökös, diós zabkása
2015 december 13. | Szerző: marmalade |
Ha még nem terjengene elég mézes, fahéjas, gyömbéres, szegfűszeges illat a levegőben, akkor ez a reggeli zabkása tuti karácsonyi hangulatba hozza az embert!
Amikor azt mondom, hogy a körtés, mézes változat egyértelműen az őszt idézi fel, ez a sütőtökös, diós zabkása a téli reggeleket jelenti számomra! Amúgy is az idén van egy kis sütőtök kattanásom, egyre izgalmasabb ízvilágban és formában jut az asztalunkra.
Sütőtökös, diós zabkása
Hozzávalók:
2 bögre (kb. 5 dl víz)
kb 15 dkg sült sütőtök (maradék előző napról)
4-5 szem datolya
1 kiskanál mézeskalács fűszerkeverék
0,5 kiskanál őrölt gyömbér
0,5 kiskanál őrölt fahéj
1 bögre zabpehely
2 evőkanál juharszirup vagy méz
Öntsük a vizet egy lábosba.A datolyát magozzuk ki és tegyük a vízbe. Kezdjük el főzni, közben adjuk hozzá a sütőtök szeleteket. Forraljuk fel. Ekkor botturmix segítségével pürésítsük össze a datolyát és a sütőtököt. Keverjük bele a fűszereket és a zabpelyhet és alacsony hőfokon, többször átkeverve főzzük a kását sűrűre (kb 8-10 perc). Ízesítsük ízlés szerint mézzel vagy juharsziruppal.
Tetejére:
kókuszreszelék
pirított mézes, mézeskalács-fűszeres dió
(Ehhez a diót száraz serpenyőben kb. 1 perc alatt pirítsuk, majd csurgassunk rá mézet, vagy juharszirupot és szórjk meg fél kiskanál mézeskalács-fűszerkeverékkel. Keverjük össze és tegyük egy tálkába.)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: