Sütőtökös, fahéjas kalács, bögrésen

Maradt egy kis sült sütőtök, kárba ne vesszen, gyorsan bele is került egy frissen összekevert kalácstésztába.  Kalács tejeskávéval, kakaóval, számomra a legideálisabb reggeli, főleg ha egy kevés vaj és/vagy lekvár is kerül még rá.

A kalácssütéshez azért kell egy kis hangulat, pedig nem annyira időigényes, mint először gondolná az ember, de persze nem is annyira gyors, mint egy kevert tészta. A munka nagy részét a robotgép, meg a meleg hőmérséklet végzi.

Sütőtökös, fahéjas kalács

Hozzávalók:

kb. 3 bögre liszt (még felvehet + 1/2bögre liszt)

1/2 bögre tej

3 evőkanál cukor

7 g élesztő (instant)

3/bögre sült sütőtök -1/3 bögre vízzel turmixolva

4 dkg olvasztott vaj

1 tojás

Tölteléknek:

1/3 bögre barna cukor

3 kiskanál őrölt fahéj

 

A sült sütőtököt pürésítsük össze a vízzel.

Kenjünk ki vajjal egy püspökkenyér formát.

A lisztet keverjük össze az élesztővel, adjuk hozzá a tojást, a cukrot, a sütőtökpürét és a felmelegített tejet. Robotgéppel dolgozzuk, dagasszuk néhány percig. Adjuk hozzá az olvasztott vajat, majd lefedve meleg helyen hagyjuk a duplájára emelkedni. (A fűtőtest erre most ideális hely!)

Nyújtsuk ki a tésztát egy ujjnyi vastagságúra, majd szórjuk meg barna cukorral, fahájjal. Szeleteljük fel a tésztát 4 x 3 kockára, és élére állítva tegyük a püspökkenyér formába.

180 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 40 percig.

Jó étvágyat hozzá!

Címkék: , , ,
Tovább a blogra »