Ha tudtam volna, hogy sütőtök van benne, akkor meg sem kóstolom, mondta nagyobbik gyerkőcöm, miközben jóízűen elmajszolta a negyedik fánkot. A kicsinek nincsenek ilyen előítéletei, legalábbis még nem tudja verbálisan kifejezni, ő simán folyamatosan ette a fánkocskákat, ahogy kiürült az egyik kéz, már nyúlt is a másikért. Amúgy a sült sütőtököt határozott tiltakozó kézmozdulattal hárítja el ő is, még csak kóstoltatni sem bírom, pedig a tavalyi mellékapásokkal ellentétbe idén nagyon jó édeskés a termelő nénik sütőtök felhozatala.
Sajnos kicsi a tepsim, 6-os mini kuglóf forma, így háromszori adagolással sült 18 darab. Tepsinkét 10-12 perc. Alig fél óra alatt elfogyott 17 fánk, az utolsó darab, a 18. viszont egész éjjel magányosan árválkodott a tányéron, már senki nem bírta benyomni, olyan jól laktunk
Hozzávalók:
2/3 bögre sült sütőtök
1/2 bögre tej
1/2 bögre barna cukor
1/3 bögre olaj
1 kiskanál őrölt fahéj
1/3 kiskanál őrölt kardamom
1/3 kiskanál gyömbérpor
1 tojás
1,5 bögre liszt
1 kiskanál sütőpor
A szóráshoz:
2-3 evőkanál olvasztott vaj
5-6 evőkanál fahéjjal elkevert barnacukor
A sült sütőtököt és a tejet botturmix segítségével pürésítsük össze. Keverjük hozzá a tojás és az olajat és a fűszereket (gyömbér, fahéj, kardamom).
Keverjük össze a lisztet a sütőporral és forgassuk össze a sütőtökös masszával.
Fánkformát (vagy mini kugklófformát) kenjük ki olajjal és kanalazzuk bele ne túl vastagon, csak egy újnyira a sütőtökös masszát.
Előmelegített sütőbe 10-12 perc alatt készre sütjük.
5-7 percig hagyjuk a formában kihűlni, vegyük ki és szórjuk meg fahéjas cukorral.
Tipp: És hogy milyen lehet a sütőtökös csokitorta? Itt megtudhatod!
És milyen lehet a sütőtök kekszben, vagy amerikai palacsintában?