Kossuth-kifli bögrésen
2015 május 15. | Szerző: marmalade |
Egyszerűen elkészíthető, hihetetlenül finom sütemény. Könnyű vajas piskóta, kevés dióval megszórva. (Szóval nem hasonlít sem a búr, sem a pozsonyi kifli tesókra). Bár Kossuth állítólag mandulával szerette!
Három napon belül háromszor készült el, igaz ebből két sütést csak felügyeltem, az iskolai Project Hét alatt. Hatodikosok készítették, akiknek a reformkori élet volt a témájuk és imádták. Összeállítani is és megenni is. A harmadikat már a hétvégén én követtem el, gyors vendégváró fogásnak bizonyult, amikor a lányomhoz jöttek a kis barátai.
Egy nagy tálcányi lesz belőle. Kell hozzá egy bögre (a liszt és a cukor méréséhez) és egy jó pogácsa-szaggató (vagy egy borospohár, ha nem lenne) és meg is van a félhold.
Kossuth-kifli
Hozzávalók:
3/4 bögre cukor
1,5 bögre liszt
fél kiskanál szódabikarbóna
2 kiskanál reszelt citromhéj
20 dkg nagyon puha vaj
4 tojás, szétválasztva
1/2 bögre darált vagy nagyobb darabokra zúzott dió
A tojásokat válasszuk külön, a fehérjéből verjünk kemény habot.
A lisztet keverjük el a szódabikarbónával és a citrom reszelt héjával.
A puha vajat keverjük krémesre a cukorral, adjuk hozzá egyenként a tojások sárgáit. Két-három részletben adjuk hozzá a lisztet és keményre felvert habot.
Egy 20 x 30-as tepsit béleljünk ki sütőpapírral, egyengessük el benne a masszát és szórjuk meg a tetejét a dióval. A sütőt melegítsük elő kb. 175 fokra és kb. 20 perc alatt süssük készre.
Egy kör alakú kiszúróval szaggassunk félhold formákat a kisült tésztából.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: