Mogyorókrémes csokitorta bögrésen
2015 május 7. | Szerző: marmalade |
Csokitorta. Nagyon csokis, kicsit mintha brownie lenne. És mogyorókrémes. Földimogyorós (peanut butter) és nutellás. Csupa földi élvezet. Egy kicsit sós, egy kicsit édes, és a kétféle mogyorókrém kellemesen kiegészíti egymást.
A földimogyorókrém natúr és házi, sajnos nagyon rákaptam. Turmixba, kásába és poharas krémbe is egyre többet teszem. 10 deka nálunk a piacon 120 Ft, Veszek nagyobb mennyiséget, ebből 20 dekát krémesre keverek az aprítógépben, friss és jóval olcsóbb, mint a bolti, nem igaz? A recept pedig ilyen egyszerű, főleg, ha egy bögre a mérce:
Mogyorókrémes csokitorta bögrésen
Hozzávalók a tésztához:
2,5 bögre liszt, 1 és 1/3 bögre cukor, 3/4 bögre keserű kakaópor,3 tojás, 1 bögre joghurt, 1 bögre olaj, 1 bögre meleg víz, fél mokkáskanál sütőpor, fél mokkáskanál szódabikaróna
A mogyorókrémhez: 1/2 bögre vaj (kb. 200 g teavaj), 1/2 bögre Nutella, 1/2 bögre földimogyorókrém, 2,5 bögre porcukor, 3-4 evőkanál habtejszín
Csokis ganache a tetejére: 100 g étcsokoládé, 1/2 bögre tejszínhab
1 bögre= 2.5 dl
A tortalaphoz keverjük össze a száraz hozzávalókat: a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, kakaóport és a cukrot. Egy edényben keverjük el a tojásokat az olajjal, tejjel és a vízzel. Dolgozzuk össze a kétféle anyagot és három részletben, süssük ki egy 22 cm-es tortaformában. Egyenként kb. 25 perc kell neki.
A krémhez robotgéppel dolgozzuk krémesre a vajat a cukorral, majd adjuk hozzá a Nutellát és a földimogyorókrémet. Lágyítsuk 3-4 kanál tejszínnel. Rétegezzük a tortalapok közé. Tetejére csokis ganache-t kenjünk.
Ehhez forraljuk fel a tejszínt és tördeljük bele az étcsokoládét. Tegyük félre hűlni. Amikor kihűlt kenjük a torta tetejére, nem baj, ha oldalt több helyen lecsurog, ettől rusztikusabb lesz!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: