Vintage hangulatú süti: Mikszáth-szelet

Még pár óra és a 48-as márciusi forradalom emlékére ellepi a gasztroblogokat számos Kossuth-kifli receptje. Úgyhogy én egy másik ismert ember nevéhez fűződő sütivel tisztelgek az elmúlt korok emlékének, mert nagyon szeretem az öreget, a vén palócot és a tanulságos mikszáthi sztorikat és bár Mikszáth még csak totyogós kisbaba volt a forradalom idején, hangulatilag nekem valahogy ide illik márciusra…

Igazi vintage-recept a századforduló idejéről. A csokis és fehér piskótából készült, lekvárral töltött Mikszáth-szelet szintén az író tiszteletére keletkezett, először nyomtatásban Scipiades Ida Magyar Uriasszonyok Szakácskönyvében (1927) jelent meg. Nagy valószínűséggel Gundel János kreálta, ahhoz a menüsorához, amelyben a palóclevest is kidolgozta ürühúsból, zöldbabból és csipetkéből az írónak ajánlva.

Mikszáth-szelet

(egy modernebb feldolgozás)

Keverjünk el 20 deka lisztet,1 kiskanál szódabikarbónával, 20 deka cukorral.

Adjunk hozzá 4 tojást, és 20 deka olvasztott vajat. Dolgozzuk alaposan össze.

Felét öntsük egy tepsibe, a másik felébe keverjünk el 2 evőkanál kakaóport.

Kanalazzuk a fehér masszába, hogy foltos legyen.

Süssük 175 fokra előmelegített kb. 25 percig vagy tűpróbáig.

Borítsuk rácsra és hagyjuk kihűlni. Vágjuk félbe és kenjük meg a felmelegített

baracklekvárral. Vágjuk hosszúkás szeletekre és tetejét szórjuk meg vaníliás

porcukorral.

Címkék: , , , , ,
Tovább a blogra »