Vintage hangulatú süti: Mikszáth-szelet
2015 március 13. | Szerző: marmalade |
Még pár óra és a 48-as márciusi forradalom emlékére ellepi a gasztroblogokat számos Kossuth-kifli receptje. Úgyhogy én egy másik ismert ember nevéhez fűződő sütivel tisztelgek az elmúlt korok emlékének, mert nagyon szeretem az öreget, a vén palócot és a tanulságos mikszáthi sztorikat és bár Mikszáth még csak totyogós kisbaba volt a forradalom idején, hangulatilag nekem valahogy ide illik márciusra…
Igazi vintage-recept a századforduló idejéről. A csokis és fehér piskótából készült, lekvárral töltött Mikszáth-szelet szintén az író tiszteletére keletkezett, először nyomtatásban Scipiades Ida Magyar Uriasszonyok Szakácskönyvében (1927) jelent meg. Nagy valószínűséggel Gundel János kreálta, ahhoz a menüsorához, amelyben a palóclevest is kidolgozta ürühúsból, zöldbabból és csipetkéből az írónak ajánlva.
Mikszáth-szelet
(egy modernebb feldolgozás)
Keverjünk el 20 deka lisztet,1 kiskanál szódabikarbónával, 20 deka cukorral.
Adjunk hozzá 4 tojást, és 20 deka olvasztott vajat. Dolgozzuk alaposan össze.
Felét öntsük egy tepsibe, a másik felébe keverjünk el 2 evőkanál kakaóport.
Kanalazzuk a fehér masszába, hogy foltos legyen.
Süssük 175 fokra előmelegített kb. 25 percig vagy tűpróbáig.
Borítsuk rácsra és hagyjuk kihűlni. Vágjuk félbe és kenjük meg a felmelegített
baracklekvárral. Vágjuk hosszúkás szeletekre és tetejét szórjuk meg vaníliás
porcukorral.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: