Gyerekbarát sütőtökös keksz
2014 október 29. | Szerző: marmalade |
Újabb tipp arra, hogyan csempésszük bele a sütőtököt a gyerek étrendjébe és még egy megoldási javaslat, hogy mihez kezdjünk a maradék sült sütőtökkel! A lágy vaníliás, kardamomos ízvilág pedig már csak ráadás.
A kicsi bölcsisem újra felfedezte a fémes kekszes dobozok kiüríthetetlen kincseit (ja, úgy könnyű, ha anya utána tölti) készült most is csokis keksz, és ez a sütőtökös, iszonyú nagy mennyiségben. Finom liszt helyett fehér tönkölybúza lisztből kevertem ki mind a kettő tésztáját, eredetileg kenyeret akartam sütni belőle, de ahhoz még lelkileg gyúrnom kell. A tönkölybúza lisztnek magasabb a tápértéke, több rost van benne és ízre fel sem tűnik, hogy más, mint a sima liszt. Nagyon meg vagyok vele elégedve, kicsit ugyan porhanyósabb az állága és emiatt a tészta gyúrásánál egy-két marokkal hozzá kellett még adni, de nagyon finom és omlós lett a keksz.
Sütőtökös keksz
Hozzávalók:
- 2,5 bögre fehér tönköly liszt
- 3/4 bögre sült sütőtök
- 3/4 bögre nádcukor
- kiskanálnyi kardamom, őrölt
- kiskanálnyi fahéj, őrölt
- 250 g puha vaj
- 1 tojás
Tegyük egy tálba az összes hozzávalót, a sütőtököt sem kell külön pürésíteni, hanem csak belekanalazni a belsejét és egy robotgéppel dogozzuk össze a masszát.
Tegyük a hűtőbe néhány órára, majd ez után nyújtsuk ki a tésztát. Szaggassunk tetszőleges formát belőle. (Mi alkalomhoz illően sütőtökös formát használtunk), és előmelegített sütőben 12 perc alatt süssük ki. Kicsit még puhának tűnhet, de pár perc után keményedni fog a tészta.
Ha kihűlt tároljuk fémdobozokban.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: