Szezonális: Savanyúkáposztaleves húsgombóccal

Mostanában, amikor egy kicsit lent van a hangulatom, ilyen levesre vágyom. Ami kicsit felráz, laktat, melenget és finom és a boldogabb nyarakat idézi. A savanyúkáposzta amúgy is a legjobb C-vitamin forrás ilyenkor, pikánssá teszi a leves ízét, a húsgombóctól pedig testesebb és laktatóbb lesz.

Káposztaleves húsgombóccal

Hozzávalók:

1 + 1 evőkanál liszt

1 fej vöröshagyma

2 szál sárgarépa

1 evőkanál vaj

1 db tojássárgája

2 szál fehérrépa

1 kiskanál + 1 mokkáskanál fűszerpaprika

1 kiskanál ételízesítő

1 evőkanál zsemlemorzsa

25 dkg darált pulykahús

15 dkg savanyú káposzta

+ 1,5 dl savanyú káposztalé

 

 

Tisztítsuk meg a répákat, és daraboljuk fel. Vágjuk apróra a vöröshagymát, és egy kiskanálnyit tegyünk belőle félre a húsgombócokhoz. Egy fazékba öntsünk kevés olajat, és pároljuk át rajta a hagymát. Dobjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket, és nagy lángon pirítsuk 2-3 percig. Öntsünk hozzá 1 liter vizet, és az ételízesítő hozzáadásával főzzük puhára a zöldségeket. Adjuk hozzá a savanyú káposzta levét, majd a vajból, lisztből, paprikából készítsünk rántást, és keverjük a leveshez. A darált húst dolgozzuk össze a tojással, egy kiskanálnyi apróra vágott hagymával, zsemlemorzsával. Sózzuk, borsozzuk. Formázzunk kisebb gombócokat a masszából. Tegyük a levesbe a savanyú káposztát és a húsgolyókat, és főzzük addig, amíg a húsgombóc készre fő benne (nagyjából még 15 perc).

 

Egy korábbi válogatáshoz készült, ez volt az egyik kedvencem…

Címkék:
Tovább a blogra »