Energiadús, pénztárcakímélő reggeli: Kéksajtos polenta, sült paradicsommal
2014 szeptember 1. | Szerző: marmalade |
Percek alatt elkészül, olcsó, energiát adó és remekül variálható? Mi ez? Egy klasszikus fogás, a polenta, vagy magyarosabban puliszka. Ez úton lágyan elkészítve, kissé vegásan sült bazsalikomos paradicsommal és tofuval. Igazán remek energia dús napindító!
A régi idők embere, – főleg a vidéken élők – a reggelit nem sunnyogta úgy el, mint mi. A fizikai munka jó erőnlétet követelt, ezért energiadús ételekkel táplálkoztak, mint a burgonya, szalonna, kenyér és kukorica.
Mondjuk egy kis zsírjában megpörkölt szalonnát, csíkokra vágott, fonnyasztott lila hagymával én is el tudnék képzelni a tetejére, nyelek is nagyokat, ahogy leírom, hacsak nem közelítenék most táplálkozásomban megint a makrobiotikához. Ezért van a tofu is. A kéksajt meg amolyan ifjúkori botlás, úgyhogy emiatt nem is tudom besorolni majd a makrobiotikus receptjeim közé, viszont ad egyfajta karaktert az ételnek.
Kukorica lisztből, kukorica darából készül, bőséges vízzel felfőzve, mint a kását. Lehet lágyabb, de meg is dermeszthetjük. Majd felvágjuk, kisütjük, vagy grillezzük.
Kéksajtos polenta sült paradicsommal és tofuval
Hozzávalók:
- 1 bögre kukorica dara – 3 bögre víz
- néhány szem paradicsom, felszeletelve
- 1 kiskanál szárított bazsalikom
- 1-2 evőkanál olíva olaj
- só (csipetnyi)
- 5 dkg kék sajt/márvány sajt
Forraljuk fel a vizet és szórjuk bele a polentát. Sózzuk. Csökkentsük a hőfokot és habverővel (kézi) keverjük át.Fedjük le és főzzük puhára, kb. 5 percenként átkeverve, nehogy az aljára ragadjon.
Közben melegítsük elő a sütőt. Sütőpapírral fedett tepsire tegyük a paradicsom szeleteket, és szórjuk meg bazsalikommal, kevés sóval és locsoljuk meg vékonyan olíva olajjal kb. 20 percig.
Amikor a polenta/puliszka megduzzadt és elkezd puffogni, keverjük bele a kéksajtot. Tálaljuk a sült paradicsommal és tofuval. A tofu így is készülhet, mint itt.
A tofus raguhoz:
- 1 kisebb fej vörös hagyma
- 200 g tofu
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 kiskanál növényi olaj (Ré, vagy szezám)
A tofut vágjuk kockára és locsoljuk meg szójaszósszal. Az olajon pirítsuk meg a felszeletelt hagymát és a tofu kockákat.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: