Energiadús, pénztárcakímélő reggeli: Kéksajtos polenta, sült paradicsommal

2014 szeptember 1. | Szerző: |

Percek alatt elkészül, olcsó, energiát adó és remekül variálható? Mi ez? Egy klasszikus fogás, a polenta, vagy magyarosabban puliszka. Ez úton lágyan elkészítve, kissé vegásan sült bazsalikomos paradicsommal és tofuval. Igazán remek energia dús napindító!

 

Kéksajtos polenta

Kéksajtos polenta

 

A régi idők embere, – főleg a vidéken élők – a reggelit nem sunnyogta úgy el, mint mi. A fizikai munka jó erőnlétet követelt, ezért energiadús ételekkel táplálkoztak, mint a burgonya, szalonna, kenyér és kukorica.

Mondjuk egy kis zsírjában megpörkölt szalonnát, csíkokra vágott, fonnyasztott lila hagymával én is el tudnék képzelni a tetejére, nyelek is nagyokat, ahogy leírom, hacsak nem közelítenék most táplálkozásomban megint a makrobiotikához. Ezért van a tofu is. A kéksajt meg amolyan ifjúkori botlás, úgyhogy emiatt nem is tudom besorolni majd a makrobiotikus receptjeim közé, viszont ad egyfajta karaktert az ételnek.

Kukorica lisztből, kukorica darából készül, bőséges vízzel felfőzve, mint a kását. Lehet lágyabb, de meg is dermeszthetjük. Majd felvágjuk, kisütjük, vagy grillezzük.

 

Kéksajtos polenta sült paradicsommal és tofuval

 

Kéksajtos Polenta2

 

 Hozzávalók:

  • 1 bögre kukorica dara – 3 bögre víz
  • néhány szem paradicsom, felszeletelve
  • 1 kiskanál szárított bazsalikom
  • 1-2 evőkanál olíva olaj
  • só (csipetnyi)
  •   5 dkg kék sajt/márvány sajt

Forraljuk fel a vizet és szórjuk bele a polentát. Sózzuk. Csökkentsük a hőfokot és habverővel (kézi) keverjük át.Fedjük le és főzzük puhára, kb. 5 percenként átkeverve, nehogy az aljára  ragadjon.

Közben melegítsük elő a sütőt. Sütőpapírral fedett tepsire tegyük a paradicsom szeleteket, és szórjuk meg bazsalikommal, kevés sóval és locsoljuk meg vékonyan olíva olajjal kb. 20 percig.

Amikor a polenta/puliszka megduzzadt és elkezd puffogni, keverjük bele a kéksajtot. Tálaljuk a sült paradicsommal és tofuval. A tofu így is készülhet, mint itt.
A tofus raguhoz:

  • 1 kisebb fej vörös hagyma
  • 200 g tofu
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 1 kiskanál növényi olaj (Ré, vagy szezám)

A tofut vágjuk kockára  és locsoljuk meg szójaszósszal. Az olajon pirítsuk meg a felszeletelt hagymát és a tofu kockákat.

Kéksajtos polenta

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció




Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!