Szereted a kézműves szörpöket? Akkor készítsd el a sajátodat!
2014 július 31. | Szerző: marmalade |
Közkívánatra, egy kis szörpológia. A saját készítés, mindig kenterbe veri a bolti ízét, ezt ne felejtsétek! Leírásomban próbálok az aktuális gyümölcskínálatnál maradni…
Málna. Én még korábban tettem el, amikor olcsóbb volt, most már aranyárban van, de ne hagyjátok ki, isteni! Legalább egy kisebb adagnyit.
Áfonya, ribizli, és málna szörp
Vegyünk 1 kiló gyümölcsöt.
Mossuk meg alaposan és tisztítsuk meg a szárától (így legyen egy kiló) és tegyük egy nagyobb lábosba. Kézzel nyomkodjuk össze.(az áfonyát én inkább turmixoltam, mert eléggé fog, de a többi mehet kézzel)
Öntsük fel 8 dl vízzel és lefedve hagyjuk egy éjszakán át állni.
Másnap gézszerű anyagon keresztül öntsük át egy másik edénybe és hagyjuk, hogy a saját ütemében lecsöpöghessen.(Több óra is lehet ez a folyamat, úgyhogy érdemes részletekben hozzáönteni a gyümölcshúst, és addig mást csinálni! :-))
Ne nyomkodjuk (bár ezt nem nagyon állja meg az ember, pedig akkor zavaros lehet a lé).
Amikor lecsöpögött, keverjünk a gyümölcsléhez literenként 90 dkg cukrot és egy kiskanál citromsavat.
Tegyük ismét félre, amíg a cukor teljesen feloldódik benne. (Ez is eltarthat egy ideig, olykor érdemes megkeverni).
Töltsük tiszta üvegekbe, tetejére tegyünk alkoholba(pl. rum) mártott két réteg celofánt, a réteg közé szórjunk egy csipetnyi szalicilt, vagy nátrium benzoát-ot.
Tipp: úgy is lehet, hogy kevés vízbe fololdunk fél kiskanál szalcilt, vagy tartósítót és abba mártjuk meg a celofánt.
Gumizzuk le és tegyük rá a kupakot is. (ha van)
A fenti mennyiségből kb.1,5 liter szörp lesz, a gyümölcs lédússágától függően.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: