Görög háziasszonyok kedvence: tepsis csirke citrommal és sült zöldségekkel

 

A közös étkezés nagyon fontos a görögök számára, ám a hétköznapi rohanásban  ez nehezebben kivitelezhető, így a családi ebéd, vagy vacsora –  praktikusan – gyakran készül egy tepsiben. Befűszerezik és feldarabolják  a hozzávalókat és már mehet is a sütőbe. Oregánó, fokhagyma, citromlé ez adja meg a sült csirke zamatát, a paradicsomos cukkini amint összesül mennyei, a pestós burgonya viszont már az én extrám!

 

 Régen  a tepsis húst a falu pékségébe adták be sütésre (ez a magyar falvakban is szokás volt), a nagy forróságban kényelmes főzési eljárás azokkal a zöldségekkel dolgozni, amelyek nem igényelnek hosszú főzési időt. A cukkini és a paradicsom ilyen. A burgonya már más eset, de a lédús zöldségekben a hús mellett nagyon jól megsül.

Itt találsz egy önmagában is finom sült zöldséges receptet. (szintén görög).

Tepsis görög csirke sült zöldségekkel

(kotópoulo me pésto kai patatoúles)

Hozzávalók:

A csirkemell bőre alá dugdossuk be a fokhagymagerezdeket és kenjük meg kevés vajjal. Kívül a bőrét dörzsöljük át a maradék vajjal és oregánóval. Rendezzük el egy vékonyan kiolajozott tepsibe és tegyük a forró sütőbe.

Tisztítsuk meg a zöldségeket, a cukkinit, meg a paradicsomot daraboljuk fel.  Halmozzuk a zöldségeket a csirke mellé, öntsünk alá egy kevés vizet és bort és locsoljuk a húsra és a zöldségekre a citrom levét. A megmaradt citromot karikázzuk fel és dobjuk a zöldségekhez. Fedjük le fóliával fél óráig süssük így,majd 20 percig fedő nélkül. Ha szükséges még süthetjük tovább néhány percig.

Tipp: a burgonyát most nem a zöldségekkel együtt sütöttem, hanem külön megfőztem és pesto szószban megforgattam.

 

Címkék: ,
Tovább a blogra »