Görög háziasszonyok kedvence: tepsis csirke citrommal és sült zöldségekkel
2014 június 25. | Szerző: marmalade |
A közös étkezés nagyon fontos a görögök számára, ám a hétköznapi rohanásban ez nehezebben kivitelezhető, így a családi ebéd, vagy vacsora – praktikusan – gyakran készül egy tepsiben. Befűszerezik és feldarabolják a hozzávalókat és már mehet is a sütőbe. Oregánó, fokhagyma, citromlé ez adja meg a sült csirke zamatát, a paradicsomos cukkini amint összesül mennyei, a pestós burgonya viszont már az én extrám!
Régen a tepsis húst a falu pékségébe adták be sütésre (ez a magyar falvakban is szokás volt), a nagy forróságban kényelmes főzési eljárás azokkal a zöldségekkel dolgozni, amelyek nem igényelnek hosszú főzési időt. A cukkini és a paradicsom ilyen. A burgonya már más eset, de a lédús zöldségekben a hús mellett nagyon jól megsül.
Itt találsz egy önmagában is finom sült zöldséges receptet. (szintén görög).
Tepsis görög csirke sült zöldségekkel
(kotópoulo me pésto kai patatoúles)
Hozzávalók:
- 1 nagyobb bőrös csirkemell
- 10-12 gerezd fokhagyma
- 1 diónyi vaj
- 2 kiskanál oregáno
- 1 citrom leve
- 2 db cukkini
- 3 db paradicsom
- 30 dkg újburgonya
- 1 dl fehérbor
- 1 dl víz
- 2 evőkanál olaj
A csirkemell bőre alá dugdossuk be a fokhagymagerezdeket és kenjük meg kevés vajjal. Kívül a bőrét dörzsöljük át a maradék vajjal és oregánóval. Rendezzük el egy vékonyan kiolajozott tepsibe és tegyük a forró sütőbe.
Tisztítsuk meg a zöldségeket, a cukkinit, meg a paradicsomot daraboljuk fel. Halmozzuk a zöldségeket a csirke mellé, öntsünk alá egy kevés vizet és bort és locsoljuk a húsra és a zöldségekre a citrom levét. A megmaradt citromot karikázzuk fel és dobjuk a zöldségekhez. Fedjük le fóliával fél óráig süssük így,majd 20 percig fedő nélkül. Ha szükséges még süthetjük tovább néhány percig.
Tipp: a burgonyát most nem a zöldségekkel együtt sütöttem, hanem külön megfőztem és pesto szószban megforgattam.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: