Klasszikus zöldborsófőzelék
2014 június 17. | Szerző: marmalade |
Most hogy kitört a nyári vakáció, két gyerek (egy bölcsis és egy iskolás) ebédjéről kellene átgondoltan gondoskodni. Ami nem mindig egyszerű a délelőtti csavargások, játszóterezések közepette. Általában valami gyors megoldás kell, és az sem mindegy, hogy mit, mert míg a kicsi mindenevő, a nagynál örülünk, ha eszik! A mai túrógombócot is az egyik ette kétpofára, a másik csak széttúrta. Amúgy, ha rajtuk múlna tésztát ennének tésztával, ami azért mégse járja, úgyhogy heti 2-3 főzeléket próbálok majd beiktatni. A zöldborsófőzelék szerencsére kompromisszumos kedvenc, édeskés ízét minden gyerek imádja, és milyen jó móka a zsenge zöldborsókat kézzel kihalászni !(egy totyogós szemszögéből)
A főzeléknél nagy dilemám, hogy rántsam, vagy ne rántsam, és mi van a habarással? Ha rántom, akkor próbálok teljeskiőrlésű lisztet, vagy hajdina-, csicseriborsólisztet belekeverni. De ezt most nem rántottam, csak kukoricaliszttel sűrítettem.
Klasszikus zöldborsófőzelék
Hozzávalók:
60 dkg fejtett zöldborsó
1 evőkanál repce olaj
1 kis fej vöröshagyma
1 csomó petrezselyem
2 kiskanál házi vegeta
1 késhegynyi, nem csípős pirospaprika őrlemény
2 evőkanál kukoricaliszt
1,5 dl tej
0,5 dl tejszín
Vágjuk fel a hagymát és a petrezselymet.
Kevés olajon pirítsuk meg a felaprított hagymát, adjuk hozzá a vegetát, pirospaprikát és a petrezselymet.
Keverjük át és öntsük hozzá a zöldborsót. Keverjük át.
Öntsünk alá 3-4 deci vizet és 10-15 perc alatt pároljuk puhára. Ízesítsük kevés sóval.
A tejben oldjuk fel a keményítőt és adjuk a főzelékhez. Állandóan kevergetve főzzük mártás sűrűségűre.
Lágyítsuk, selymesítsük kevés tejszínnel. Forraljuk össze és tálalhatjuk.
Fasírttal, tükörtojással tálalható.




Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: