Hűsítő, csokis és pikáns torta
2014 június 11. | Szerző: marmalade |
Egy újabb mediterrán csokitorta. Könnyed, lisztmetes és isteni finom! Nem tudom miért, de idén vonzanak a lisztmentes dolgok…ja és bazsalikom van benne, csak hogy szóljak.
De ez a tény, mármint a bazsalikom, ne tántorítson el senkit, pont annyi van benne, amennyi az ízlésnek megfelelő. Olykor jólesik kísérletezni az ízekkel, fűszerekkel! Nemrég egy női magazin felkérésére készült ilyen válogatás. És ha bazsalikom mehet a limonádéba, miért ne mehetne süteménybe is. A végeredmény engem is meglepett. Állaga könnyű, talán a kevéske diótól. És mind az benne van, amit a mediterrán világban csodálok: egyszerűség, gyorsaság és az ízek harmóniája. Egy baj volt vele, hogy nem lehetett senkit leállítani a nassolásról és hamar elfogyott.
Egyszerű csokitorta bazsalikommal
Hozzávalók:
- 150g étcsokoládé
- 80 g vaj
- 2 kiskanál friss, felaprított bazsalikom
- 100 g cukor (vagy kevesebb)
- 4 tojás
- 8 dkg darált dió
A bazsalikomleveleket szeleteljük fel nagyon apróra.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Tegyük a csokoládét és vajat egy jénai tálba és gőz fölött olvasszuk fel, majd keverjük bele a felaprított bazsalikomot és tegyük félre hűlni.
A tojások sárgáját keverjük krémesre a cukor felével, majd forgassuk össze a megolvasztott csokoládéval.
A cukor másik felével verjük fel kemény habbá a tojásfehérjéket és felváltva keverjük össze csokikrémmel és a darált dióval.
Egy 20centis kerek tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral, öntsük bele a csokis masszát és kb. 30 perc alatt süssük készre. Végezzünk tűpróbát a süti közepén, és ha már nem ragad a tészta, akkor elkészült.
Mascarponéval, vanília, vagy citromos fagyival isteni.
A FACEBOOK-on pedig fagyis hét, számos fagyi recepttel!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: