DIY: eperecet házilag

Hamarosan el is felejthetitek a balzsamecetet, ha rákaptok a házi készítésű eper-, vagy málnaecet ízére!

 

Eperecet házilag

 

Csak pár éve kezdtem el gyümölcsecetet készíteni, kellett hozzá persze a River Cottage, és Pam Corbin, aki isteni lekvárokat készített Hughnak, és Hugh-gal (Hugh Fearnley-Whittingstall), az Ő befőzős könyvében olvastam először málnaecetről, meg is csináltam, majd polcra tettem, egy kicsit el is feledkeztem róla, aztán egyre több visszajelzés jött barátainktól hogy milyen isteni volt az a málnaecet és hogy idén is lesz-e? Lett hát, sőt epres változatban is elkészült, íme…ez is ugyanolyan finom, erőteljes epres aromával.

 

Eperecet

Hozzávalók:

500 g eper, 3 dl vörös borecet, cukor (3 dl gyümölcsecethez  250 g)

 

Mossuk meg az epret, tegyük egy befőttesüvegbe és öntsük fel az ecettel. Fakanállal nyomkodjuk össze a gyümölcsöt és lefedve érleljük 3-4 napig, minden nap kicsit megrázva.

Négy nap után szűrjük le (gézen csepegtessük le), nyomkodjuk ki alaposan az epret, majd a gyümölcsecetet forraljuk össze a cukorral .

Kicsit besűrűsödik. Amikor kihűlt töltsük üvegekbe, kamrapolcon tároljuk.

 

 

Címkék: ,
Tovább a blogra »